Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Falimentul abatoarelor, pana cand?
De la inceputul Crizei, fiecare an a numarat falimente in randul abatoarelor ce sacrificau animale. Fara sa conteze ca erau noi ori de traditie, numeroase unitati si-au inchis activitatea. Principalele cauze au fost: falimente ale clientilor – de buna ori rea credinta (de notorietate ca in Romania nu se mai recupereaza nici un debit daca se ajunge la masa credala, cu exceptia creditorilor chirografari), piata de consum s-a contractat generand scaderea comenzilor, managementul deficitar, controale ale OLAF ce au presupus diverse fraude la achizitiile utilajelor prin Sapard blocand conturile beneficiarilor insa fara a respecta principiul proportionalitatii blocand nu numai valoarea utilajului ci intreaga valoare a proiectului.
Nu exista nici un caz de insolventa a unui abator care sa nu afecteze la randu-i si pe crescatorii de animale. Conform legii, fermele autorizate pot vinde animale pentru taiere numai catre unitati de abatorizare autorizate fiind astfel furnizori captivi.
Caderea unuia genereaza pierderi masive si celuilalt. Luand exemplul unei ferme de porci ce trimite un camion de 200 capete la abatorizare, se poate aprecia gradul de risc la care se expune considerand valoarea foarte mare a transportului, de peste 100000 ron. De mare ajutor ar putea fi si inasprirea pedepselor pentru inselaciune, iar patrimoniul ce poate fi gajat sa pastreze o rezerva si pentru debitele comerciale.
Au supravietuit, in general, abatoarele integrate care au procesare si retea de desfacere in detrimentul celor care vindeau numai carcasa. Este interesant de observat ce se va intampla cu producatorii de animale care nu vor mai avea multe variante la indemana pentru a-si livra animalele. in cazul producatorilor de porc situatia este si mai dificila avand in vedere ca piata de export le este inchisa din cauza Pestei Porcine – caracterul politic al acestei interdictii trebuie insa admis avand in vedere ca Romania a indeplinit toate masurile tehnice impuse pe subiect.
imputinarea numarului de abatoare probabil va consolida pozitia celor integrate, ce au deja o buna reprezentare in piata, insa va scadea competitia si va creste presiunea pe producatorii de animale. Acest lucru se observa deja: bursele europene afiseaza un pret constant al carnii in viu pentr ultimele 8 saptamani insa in Romania el a inceput sa scada datorita presiunii pe producatori.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Cum despre o bursa agricola in Romania deocamdata nu putem vorbi, o solutie poate ar fi o colaborare mai stransa intre asociatiile de producatori si cele de procesatori. Pretul de tranzactie poate fi pretul afisat pe o bursa europeana agreata, procesatorii ce importa cantitati mari de carne fiind familiarizati deja cu acest sistem de lucru.
CATALIN LAPUSTE
Director general Belcrin Development
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura