Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermieri din Teleorman: Ordonanta Militara nr. 8 ne va pagubi

fermieri-din-teleorman-ordonanta-militara-nr-8-ne-va-pagubi

Mai multi fermieri din Teleorman spun ca Ordonanta Militara nr. 8 ii va pagubi si ca interzicerea exportului de cereale va duce la o scadere artificiala a pretului.


Holde Agri Invest SA, o firma romaneasca ce opereaza 7.000 de hectare de teren agricol care urmeaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti anul acesta, isi exprima ingrijorarea fata de masurile ce afecteaza direct sectorul agricol, incluse in Ordonanta Militara 8, emisa pe 9 aprilie.
 
Ordonanta a interzis exportul de grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina, soia, floarea soarelui, zahar, produse de panificatie si ulei.
 
Aceasta masura are un potential efect negativ asupra situatiei financiare a fermierilor romani si chiar  asupra intregului sector agricol romanesc, sustine Holde, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Holde invoca 3 motive pentru care blocarea exporturilor de cereale ii afecteaza pe producatorii romani:
  • Lipsa silozurilor. „In fiecare an, Romania produce intre 9 si 10 milioane de tone de grau, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, in timp ce cantitatea ramasa este destinata exportului. In momentul actual, Romania nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca aceasta cantitate de cereale intern”.
  • Scaderea preturilor. „Interzicerea exporturilor va duce la scaderea artificiala a pretului culturilor, sub pretul preconizat. Aceasta va avea impact negativ masiv asupra situatiei financiare a fermierilor romani care vor pierde bani neavand posibilitatea de a-si vinde culturile pe plan local sau vanzand la un pret sub marja de profit”.
  • Fermierii bio, cei mai afectati. „Ordonanta nu face deosebirea intre cerealele cultivate conventional si cele cultivate organic. In acest moment, Romania nu detine facilitati de prelucrare a culturilor ecologice, ceea ce inseamna ca, in cazul in care ordonanta face referire si la agricultura ecologica, toate culturile bio vor trebui fie vandute local, la preturi semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura conventionala, fie depozitate pana la ridicarea masurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt in minoritate in Romania, si poate duce la pierderi majore si probleme de cashflow care ii vor afecta pe termen mediu”.
 
Holde Agri Invest se plange ca are in acest moment 1.500 de tone de grau organic pentru care urma sa semneze un contract cu un jucator strain cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, dar in acest moment compania nu mai poate executa contractul.
 
In plus, pune in asteptare si contractul pe care deja l-a semnat si executat partial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organica, dupa ce a trimis 1 camion in Austria, restul de 7 camioane fiind in prezent in stand-by.
 
Conform Ordonantei Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante militare, se suspenda pe perioada starii de urgenta, provocand astfel haos si ingrijorare in randul fermierilor locali care se afla in proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate si, in unele cazuri, chiar platite si livrate partial.
 
"Exista multe ingrijorari pe care le ridica masurile anuntate ieri de guvern mai ales ca stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultati in pregatirea acestor masuri, tinand cont de impactul financiar imediat pe care acestea il vor avea asupra sectorului agricol romanesc. Prin urmare, masurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate si explicate pentru a se asigura continuitatea activitatii unui sector atat de important precum agricultura", ma explica antreprenorii agro.
 
In schimb, premierul Ludovic Orban spune ca suspendarea, pe perioada starii de urgenta, a exportului de cereale si a altor produse agro-alimentare nu se aplica si in cazul destinatiilor din Uniunea Europeana.
 
"Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare din lista  poate face numai daca statul membru face dovada faptului ca produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului", prevede Ordonanta militara.
 
Proiectul Holde a fost conceput in 2016 de catre patru antreprenori romani

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016