Fermieri din Teleorman: Ordonanta Militara nr. 8 ne va pagubi
Publicat la data de 13 Apr. 2020 in:
Diverse Mai multi fermieri din Teleorman spun ca Ordonanta Militara nr. 8 ii va pagubi si ca interzicerea exportului de cereale va duce la o scadere artificiala a pretului.
Holde Agri Invest SA, o firma romaneasca ce opereaza 7.000 de hectare de teren agricol care urmeaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti anul acesta, isi exprima ingrijorarea fata de masurile ce afecteaza direct sectorul agricol, incluse in Ordonanta Militara 8, emisa pe 9 aprilie.
Ordonanta a interzis exportul de grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina, soia, floarea soarelui, zahar, produse de panificatie si ulei.
Aceasta masura are un potential efect negativ asupra situatiei financiare a fermierilor romani si chiar asupra intregului sector agricol romanesc, sustine Holde, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Holde invoca 3 motive pentru care blocarea exporturilor de cereale ii afecteaza pe producatorii romani:
-
Lipsa silozurilor. „In fiecare an, Romania produce intre 9 si 10 milioane de tone de grau, dintre care aproximativ 3,5 milioane de tone sunt utilizate pe plan intern, in timp ce cantitatea ramasa este destinata exportului. In momentul actual, Romania nu are capacitatea de depozitare pentru a stoca aceasta cantitate de cereale intern”.
-
Scaderea preturilor. „Interzicerea exporturilor va duce la scaderea artificiala a pretului culturilor, sub pretul preconizat. Aceasta va avea impact negativ masiv asupra situatiei financiare a fermierilor romani care vor pierde bani neavand posibilitatea de a-si vinde culturile pe plan local sau vanzand la un pret sub marja de profit”.
-
Fermierii bio, cei mai afectati. „Ordonanta nu face deosebirea intre cerealele cultivate conventional si cele cultivate organic. In acest moment, Romania nu detine facilitati de prelucrare a culturilor ecologice, ceea ce inseamna ca, in cazul in care ordonanta face referire si la agricultura ecologica, toate culturile bio vor trebui fie vandute local, la preturi semnificativ mai mici, egale cu cele din agricultura conventionala, fie depozitate pana la ridicarea masurilor impuse. Acest lucru are un impact semnificativ asupra afacerilor fermierilor ecologici, care sunt in minoritate in Romania, si poate duce la pierderi majore si probleme de cashflow care ii vor afecta pe termen mediu”.
Holde Agri Invest se plange ca are in acest moment 1.500 de tone de grau organic pentru care urma sa semneze un contract cu un jucator strain cu capacitate de prelucrare a culturilor ecologice, dar in acest moment compania nu mai poate executa contractul.
In plus, pune in asteptare si contractul pe care deja l-a semnat si executat partial pentru 2.000 de tone de floarea-soarelui organica, dupa ce a trimis 1 camion in Austria, restul de 7 camioane fiind in prezent in stand-by.
Conform
Ordonantei Militare 8, procedurile de export a produselor agroalimentare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante militare, se suspenda pe perioada starii de urgenta, provocand astfel haos si ingrijorare in randul fermierilor locali care se afla in proces de executare a comenzilor care au fost deja contractate si, in unele cazuri, chiar platite si livrate partial.
"Exista multe ingrijorari pe care le ridica masurile anuntate ieri de guvern mai ales ca stakeholderii din sectorul agricol nu au fost consultati in pregatirea acestor masuri, tinand cont de impactul financiar imediat pe care acestea il vor avea asupra sectorului agricol romanesc. Prin urmare, masurile referitoare la sectorul agricol ar trebui elaborate si explicate pentru a se asigura continuitatea activitatii unui sector atat de important precum agricultura", ma explica antreprenorii agro.
In schimb, premierul Ludovic Orban spune ca suspendarea, pe perioada starii de urgenta, a exportului de cereale si a altor produse agro-alimentare nu se aplica si in cazul destinatiilor din Uniunea Europeana.
"Achizitionarea intracomunitara a produselor agroalimentare din lista poate face numai daca statul membru face dovada faptului ca produsele achizitionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului", prevede Ordonanta militara.
Proiectul Holde a fost conceput in 2016 de catre patru antreprenori romani
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>