Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gingaşă şi sălbatică: Tulipa hungarica, laleaua bănăţeană

gingasa-si-salbatica-tulipa-hungarica-laleaua-banateana

LALEAUA BANATEANA sau LALEA DE CAZANE creste in judetul mehedinti in parcul natural Portile de Fier. Vezi poze cu laleaua banateana, descrierea lalelei banatene si istoricul acestei specii de lalele.


tulipa-hungarica-undulatifoliaPrintre plantele caracteristice defileului Dunării întâlnim specii rare, unele aproape pierdute, precum dediţelul, brânduşa bănăţeană (Colchicum haynaldi) sau laleaua bănăţeană (Tulipa hungarica). Pentru că ieri am vorbit despre laleaua pestriţă, specie mai mult crin decât lalea, astăzi m-am oprit la laleaua bănăţeană, o specie sălbatică, endemică de lalele.

Este întâlnită doar în zona Cazanelor, judeţul Mehedinţi, pe versanţii inaccesibili ai masivului Ciucarul Mare. În zone limitată, poate fi găsită şi pe malurile sârbeşti şi bulgăreşti ale Dunării. Este menţionată pentru prima dată în literatura de specialitate în anul 1884, de V. Borbas.
În prezent, specia este protejată de OUG 57/2007 şi de Conveţia de la Berna. Face parte din lista speciilor ocrotite, iar arealul său este integrat in teritoriul parcului natural Porţile de Fier.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Din punct de vedere botanic, există aici una din cele mai bogate şi mai valoroase colecţii de plante din ţară, numărul de specii determinate până în prezent reprezintă 49,9% din totalul speciilor cunoscute în flora ţării noastre - aproximativ 3500 de specii. Cu alte cuvinte, pe 0,48% din suprafaţa ţării, cât reprezintă teritoriul Parcului Natural Porţile de Fier, se află jumătate din numărul de specii cunoscute în flora ţării noastre, ceea ce explica prestigiul floristic pe care l-a dobândit această zonă”, spune Sorina Ştefania Matacă, directorul Muzeului Regiunii Porţile de Fier.

Cum arată laleaua bănăţeană


Există şi o subspecie parfumată - Tulipa hungarica undulatifolia - cu antere de culoare violacee şi frunze ondulate, care creşte la Gura Văii, pe Valea Oglănicului.

tulipa-hungarica-laleaua-banateana
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016