Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci

cultivarea-ciupercilor-insamantarea-substratului-de-cultura-la-ciuperci

Cultivarea ciupercilor a devenit o afacere profitabila in Romania. Insa, pentru orice cultivator incepatator exista multe intrebari care-si asteapta raspunsul. Printre cele mai intalnite se numara cea referitoare la procesul de insamantare a substratului de cultura. Oare ca sa insamantez am nevoie de spori? Cum fac rost de ei?


Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in cultura ciupercilor se foloseste... miceliul!
 
Miceliul pentru insamantare este produs in laboratoare specializate, care dispun de dotare tehnica deosebita si de personal cu inalta calificare. El este comercializat la noi sub denumirea de miceliu comercial sau simplu miceliu. In alte limbi: micelio – italiana, brut – germana, blanc – franceza, spawn – engleza.
 
Miceliul comercial este un produs biologic pur, cu provenienta cunoscuta si potential de productie caracteristic tulpinii de ciuperci din care este realizat. O conditie esentiala a calitatii miceliului este, deci, pastrarea caracterelor genetice specifice tulpinii de ciuperci insamantate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Miceliul se produce, de regula, pe suport granulat – din boabe de cereale (grau, secara, mei, s.a.). Intregul proces tehnologic are ca obiectiv prioritar asigurarea puritatii biologice a produsului finit. Cu alte cuvinte, el nu trebuie sa contina decat un singur organism viu – cel al ciupercii, reprezentat prin miceliu secundar in stadiu de crestere (activ).
 
Tulpina sau susa sunt termeni utilizati pentru ciuperci si, in general, pentru microorganisme. Ei desemneaza echivalentul soiului de la plante. Insa, spre deosebire de numele frumoase ale soiurilor plantelor cultivate („Frumos de Voinesti“ – mar, „Feteasca regala“– struguri, „Foc de tabara“ – trandafir etc.), tulpinile ciupercilor si, in general, ale microorganismelor primesc drept denumiri – numere. Acestea nu sunt intamplator alese. Ele sunt riguros catalogate in colectiile de tulpini detinute de cercetatorii amelioratori sau de firmele producatoare de miceliu.
 
Exemplu
 
„183“, „316“, „418“ – sunt denumiri de tulpini de Agaricus bisporus, mult cultivate inainte in tara noastra. Numerele respective corespundeau pozitiei din catalogul Colectiei de tulpini de ciuperci a Institutului de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura – Vidra, judetul Ilfov.
 
Realizarea tulpinilor necesita o activitate laborioasa din partea specialistilor amelioratori. Exista mai multe metode de obtinere a unor tulpini noi, cu caracteristici superioare de productie si calitate. Doar in aceasta munca, executata in etape, sunt utilizati si bazidiosporii ciupercilor.
 
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016