Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Publicat la data de 22 Oct. 2024 in:
Diverse Cultivarea ciupercilor a devenit o afacere profitabila in Romania. Insa, pentru orice cultivator incepatator exista multe intrebari care-si asteapta raspunsul. Printre cele mai intalnite se numara cea referitoare la procesul de insamantare a substratului de cultura. Oare ca sa insamantez am nevoie de spori? Cum fac rost de ei?
Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in cultura ciupercilor se foloseste... miceliul!
Miceliul pentru insamantare este produs in laboratoare specializate, care dispun de dotare tehnica deosebita si de personal cu inalta calificare. El este comercializat la noi sub denumirea de miceliu comercial sau simplu miceliu. In alte limbi: micelio – italiana, brut – germana, blanc – franceza, spawn – engleza.
Miceliul comercial este un produs biologic pur, cu provenienta cunoscuta si potential de productie caracteristic tulpinii de ciuperci din care este realizat. O conditie esentiala a calitatii miceliului este, deci, pastrarea caracterelor genetice specifice tulpinii de ciuperci insamantate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Miceliul se produce, de regula, pe suport granulat – din boabe de cereale (grau, secara, mei, s.a.). Intregul proces tehnologic are ca obiectiv prioritar asigurarea puritatii biologice a produsului finit. Cu alte cuvinte, el nu trebuie sa contina decat un singur organism viu – cel al ciupercii, reprezentat prin miceliu secundar in stadiu de crestere (activ).
Tulpina sau susa sunt termeni utilizati pentru ciuperci si, in general, pentru microorganisme. Ei desemneaza echivalentul soiului de la plante. Insa, spre deosebire de numele frumoase ale soiurilor plantelor cultivate („Frumos de Voinesti“ – mar, „Feteasca regala“– struguri, „Foc de tabara“ – trandafir etc.), tulpinile ciupercilor si, in general, ale microorganismelor primesc drept denumiri – numere. Acestea nu sunt intamplator alese. Ele sunt riguros catalogate in colectiile de tulpini detinute de cercetatorii amelioratori sau de firmele producatoare de miceliu.
Exemplu
„183“, „316“, „418“ – sunt denumiri de tulpini de Agaricus bisporus, mult cultivate inainte in tara noastra. Numerele respective corespundeau pozitiei din catalogul Colectiei de tulpini de ciuperci a Institutului de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura – Vidra, judetul Ilfov.
Realizarea tulpinilor necesita o activitate laborioasa din partea specialistilor amelioratori. Exista mai multe metode de obtinere a unor tulpini noi, cu caracteristici superioare de productie si calitate. Doar in aceasta munca, executata in etape, sunt utilizati si bazidiosporii ciupercilor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.