Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MADR: 365 de rachete, folosite in ultimele 7 zile
MADR transmite ca in ultimele 7 zile au fost folosite 365 de rachete antigrindina, cele mai multe fiind lansate in Oltenia si Moldova.
"In perioada 22-29 mai 2020, punctele de lansare ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina Prahova, Oltenia si Timis din cadrul Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor (SNACP) au fost lansate un numar de 365 de rachete antigrindina, pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie. Potrivit imaginilor radar, pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita actiunilor active de interventie in atmosfera desfasurate in cadrul unitatilor din structura SNACP, iar balanta de apa din nor nu a fost afectata", precizeaza ministerul.
In zone neprotejate din judetele Dambovita, Arges, Alba, Maramures, Valcea si Dolj, precum si in alte localitati afectate de vreme rea si care nu se afla in aria de interventie a infrastructurii SNACP, s-au inregistrat caderi de grindina care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.
Sezonul de combatere a caderilor de grindina incepe in data de 15 aprilie a fiecarui an si se finalizeaza in 15 octombrie, pentru toate Unitatile din structura SNACP.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"In aceasta etapa, in intervalul 15 aprilie - 29 mai, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat 796 rachete antigrindina din Unitatile de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi si Moldova 2 Vrancea", mai arata datele ministerului.
Totodata, in sezonul de combatere 2020, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor va proteja o suprafata de aproximativ 1,5 milioane ha, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand unitatilor: Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova care asigura protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt; Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Iasi care asigura protectia culturilor agricole in judetele Iasi si Vaslui; Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea care asigura protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati; Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis care asigura protectia culturilor agricole in judetul Timis; Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia care asigura protectia culturilor agricole in judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti.
"In contextul schimbarilor climatice, de crestere a temperaturii la nivel mondial, de inmultire a numarului si intensitatii fenomenelor meteorologice periculoase, devine necesara si oportuna dezvoltarea activitatilor de modificare locala a vremii prin interventii active in atmosfera", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Interventiile active in atmosfera reprezinta ansamblul actiunilor de modificare artificiala a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu.
"Aceste activitati au scopul de a: Reduce riscul fata de fenomenele meteorologice periculoase pentru populatie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane si rurale (protejarea cetatenilor) – respectiv protejarea fata de fenomene meteorologice precum grindina, ceata densa, tornadele; Creste nivelul precipitatiilor in zonele de interes agricol", mai spun ei-
Astfel de activitati sunt: Suprimarea grindinei; Cresterea locala sau extinsa a precipitatiilor, precum si uniformizarea acestora; Disiparea cetii dense; Atenuarea fenomenelor meteorologice extreme precum furtuni puternice, tornade, s.a.
In Romania, interventiile active in atmosfera pentru combaterea caderilor de grindina au inceput in anul 2000 si sunt gestionate de catre executiv, prin intermediul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
La acest moment, protectia antigrindina si mai ales infrastructura de crestere a precipitatiilor sunt in curs de dezvoltare la nivelul intregii tari si de conectare la nivel transfrontalier, aspect important pentru sustenabilitatea si perspectiva de dezvoltarea a sistemului in contextul accelerarii hazardurilor climatice. Sisteme similare de combatere a caderilor de grindina prin utilizarea generatoarelor terestre, a rachetelor antigrindina si a aviatiei functioneaza de cateva decenii in statele europene. In tarile invecinate sau cu organizare administrativa similara Romaniei, managementul acestor sisteme se realizeaza centralizat la nivel national, fiind coordonat in mod unitar de o structura specializata.
Programul de realizare al Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor este national, strategic, pe termen lung, interdisciplinar si are caracter bivalent: de cercetare si operational.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura