Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au reluat activitatile de control desfasurate in anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.
Actiunile se desfasoara incepand cu data de 21 ianuarie 2019, atat in Municipiul Bucuresti cat si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc in principal verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Au fost verificate 180 de unitati (din care 85 patiserii, 17 Cofetarii - laboratoare cofetarie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unitati de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfasurat in Bucuresti si in municipiile resedinta de judet precum Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui.
Dintre acestea 73 de unitati, reprezentand un procent de 40,5%, utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca utilizeaza produse obtinute din lapte (branza, cascaval, unt, etc).
Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor.
Au fost depistate si alte abateri precum comercializarea asa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept, Telemea de Bivolita, Telemea de Capra si Telemea de Vaca, la preturi cuprinse intre 8,5 lei si 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe langa faptul ca afecteaza imaginea productiei autohtone, autentice si sanatoase, reprezinta practic si o sfidare a consumatorilor.
Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor si substituirea produselor procesate din lapte cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, dar si cele privind incalcarea normelor igienico-sanitare si siguranta alimentara, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 661.219 lei.
Actiunile se desfasoara incepand cu data de 21 ianuarie 2019, atat in Municipiul Bucuresti cat si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc in principal verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Au fost verificate 180 de unitati (din care 85 patiserii, 17 Cofetarii - laboratoare cofetarie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unitati de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfasurat in Bucuresti si in municipiile resedinta de judet precum Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui.
Dintre acestea 73 de unitati, reprezentand un procent de 40,5%, utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca utilizeaza produse obtinute din lapte (branza, cascaval, unt, etc).
Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor.
Au fost depistate si alte abateri precum comercializarea asa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept, Telemea de Bivolita, Telemea de Capra si Telemea de Vaca, la preturi cuprinse intre 8,5 lei si 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe langa faptul ca afecteaza imaginea productiei autohtone, autentice si sanatoase, reprezinta practic si o sfidare a consumatorilor.
Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor si substituirea produselor procesate din lapte cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, dar si cele privind incalcarea normelor igienico-sanitare si siguranta alimentara, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 661.219 lei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News