MADR: In Romania se arunca anual milioane de tone de mancare
Publicat la data de 19 Oct. 2021 in:
Diverse MADR revine asupra chestiunii cu privire la risipa alimentara si arata ca in Romania se arunca anual peste 2,55 milioane de tone de hrana. Din aceasta cantitate, aproape un sfert este gatita.
"Desi exista un grad de incertitudine in ceea ce priveste datele referitoare la risipa alimentara in Uniunea Europeana, cantitatea de alimente produsa ce este irosita pare sa fie inferioara estimarilor de la nivel mondial. Proiectul de cercetare finantat de Uniunea Europeana estimeaza ca aproximativ 20% din alimentele produse in Uniune sunt irosite. Conform studiilor existente, in Romania se arunca in fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mancare, adica peste 350 de grame de mancare, ceea ce inseamna aproximativ 129 kg/cap de locuitor.
Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mancare gatita, 22% fructe, 21% legume si 1% carne. Cea mai mare risipa de hrana se inregistreaza in mediul urban, in timp ce in comunitatile rurale se folosesc metode traditionale de valorificare a resturilor de alimente in gospodarii. In mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel putin doua feluri: costuri economice si costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui incurajata si va ramane permanent un factor esential de reducere a risipei alimentare", a afirmat un secretar de stat.
Oficialul MADR a mentionat ca institutia pe care o reprezinta finanteaza, in prezent, cinci proiecte ce vizeaza reducerea atat a risipei alimentare, cat si gazelor cu efect de sera.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Este bine cunoscut faptul ca schimbarile climatice si sociale reprezinta provocari actuale si stringente la nivel global si european care impun identificarea si aplicarea unor solutii urgente si adecvate. Ministerul Agriculturii gestioneaza Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare si vine cu politici de rotire a culturilor in asa fel incat sa promovam plante care inmagazineaza gazele cu efect de sera. Ministerul finanteaza cinci proiecte care au ca tema reducerea risipei alimentare si reducerea gazelor cu efect de sera, promoveaza strategia pentru o economie circulara in asa fel incat sa folosim tot ceea ce producem si cu un consum de energie al planetei mult mai mic (...)", a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Conform cercetarii, pana la 50% din toata risipa alimentara o produc consumatorii individuali din orase.
"Cheltuim pe hrana 40% din venituri, iar 33% - 50% din aceasta ajunge direct in cosul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mancare aruncata intr-o zi de o persoana reprezinta o masa completa, in jur de o jumatate de kilogram", arata studiul.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>