Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi reguli de implementare in domeniul calitatii produselor agricole si alimentare
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritatea responsabila cu verificarea documentatiei necesare pentru obtinerea sistemelor de calitate a produselor agricole si alimentare.
Actul normativ defineste termenii utilizati si stabileste autoritatile responsabile cu verificarea documentatiei pentru obtinerea si protectia sistemelor de calitate a produselor agricole si alimentare (IGP, DOP si STG, prevazute in Regulamentul UE nr. 1151/2012). De asemenea, Hotararea stabileste autoritatile responsabile cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logo-ului national sau comunitar.
Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va fi autoritatea responsabila cu verificarea documentatiei necesare pentru obtinerea sistemelor de calitate a produselor agricole si alimentare.
Organism de inspectie si certificare va fi entitatea acreditata de Asociatia de Acreditare din Romania sau de alt organism de acreditare echivalent din Uniunea Europeana, semnatar al acordului de recunoastere multilaterala a acreditarii europene si recunoscuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va fi organismul responsabil cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logo-ului comunitar sau national.
Logo national este simbolul national care figureaza pe etichetele produselor agricole sau alimentare romanesti ce se comercializeaza sub o denumire inregistrata in Registrul National al Sistemelor de Calitate.
Potrivit actului normativ, corectitudinea datelor cuprinse in caietul de sarcini se verifica si se certifica de catre organisme de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare.
Costurile aferente verificarii si certificarii realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini, precum si cele aferente controlului respectarii caietului de sarcini sunt suportate de grupul de producatori vizat de controlul respectiv.
Procedura de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea unui sistem de calitate a unui produs agricol sau alimentar se aproba prin Ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logoului comunitar sau national al produselor ce beneficiaza de protectia sistemelor de calitate se face de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), potrivit normelor comunitare si nationale in vigoare.
Regulile specifice privind modelul si utilizarea logo-ului national pentru produsele cu denumire de origine, indicatie geografica sau specialitate traditionala garantata care au fost inregistrate in Registrul sistemelor de calitate care au dobandit sau care vor dobandi protectie nationala se aproba prin Ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu avizul ANPC.
Sistemele de calitate protejata a produselor agricole şi alimentare (IGP – „Indicaţia Geografica Protejata”, DOP – „Denumirea de Origine Protejata”, STG – „Specialitate Tradiţionala Garantata”) reprezinta o modalitate de recunoastere a calitatii produselor agro-alimentare care au o caracteristica senzoriala influentata de aria geografica si ofera producatorilor instrumentele corespunzatoare de identificare si promovare a acestor produse ale caror caracteristici specifice sunt protejate la nivel national si european.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura