Publicat in: Diverse
Numarul de produse traditionale inregistrate creste rapid
Romania avea inregistrate la nivel national un numar de 4.124 de produse alimentare, la finele lunii iunie 2012, in crestere cu peste 270 fata de finele lui 2011, ponderea cea mai mare fiind detinuta de produsele din lapte si din carne, potrivit datelor centralizate si furnizate Agerpres de directia de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Dinamica inregistrarii acestor produse in registrul de atestare a produselor traditionale a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an.

Daca 2005 au fost inregistrate la MADR 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la un total de 4.124 la finele semestrului I din 2012. Potrivit MADR, acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara.

Astfel, cele mai multe produse, in numar de 1.474 sunt cele din lapte si produse lactate, iar 1.441 sunt din carne si produse din carne.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


De asemenea, produsele de morarit si panificatie inregistrate sunt in numar de 715, bauturi alcoolice - 270, conserve legume-fructe - 172, peste si produse din peste - 30, miere - 20, grasimi vegetale - 6, iar altele - 26.

Desi exista o diversitate de produse alimentare inregistrate la MADR, deocamdata in Romania exista un singur produs recunoscut si protejat la nivel comunitar, respectiv Magiunul de prune de Topoloveni - fabricat de Sonimpex Serv Com SRL.

Specialistii Ministerului Agriculturii au declarat ca la ora actuala mai sunt doua produse romanesti ce au depus documentatie la minister pentru obtinerea protectiei comunitare, respectiv Carnatii de Plescoi si pestele Novac afumat din tara Barsei. Documentele au fost depuse de catre Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi si Asociatia Doripesco, prima solicitand pentru produs Indicatie Geografica Protejata (IGP), iar cea de-a doua Denumire de Origine Protejata (DOP), ambele sisteme asigurand protectia denumirii produselor agricole si alimentare identificate. Specialitatea Traditionala Garantata (STG) este un alt sistem de atestare care asigura, de asemenea, protectia denumirii produselor agricole la nivel european.

Potrivit datelor MADR, alte noua produse romanesti potentiale pentru a dobandi protectie comunitara sunt branza telemea de Marginimea Sibiului, branza telemea de Sibiu, lapte gros de Marginimea Sibiului, sloi de oaie de Marginimea Sibiului, branza telemea de Covurlui (Galati), branza de burduf din Bran (Brasov), telemea traditionala de Ibanesti (Mures), Branza de Gulianca (Braila), Virsli de Brad (Hunedoara).

Incepand cu 1 mai 2010, organismele private de certificare si inspectie a acestor produse trebuie sa fie acreditate conform standardului european EN 45011 sau a standardului ISO/CEI 65 de catre RENAR - asociatia recunoscuta oficial ca organism national de acreditare unic.

In prezent, MADR a deblocat aceasta situatie prin demararea actiunii de acreditare a acestor organisme private de certificare si inspectie si recunoasterea acestora, prin semnarea unei conventii cu RENAR, fiind in proces de acreditare un singur organism, respectiv CERTIND.

"Organismul privat de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare e un factor important pentru transmitea certificatului de conformitate a realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini pentru dobandirea protectiei comunitare IGP, DOP, STG", mentioneaza specialistii MADR.

In reforma Politicii Agricole Comune dupa 2013 exista masuri si activitati pentru sprijinirea micilor fermieri, actiuni sustinute si de Romania. Acestea vizeaza marirea sprijinului financiar acordat acestora, simplificarea conditiilor de accesare a fondurilor, stabilirea unor actiuni specifice pentru promovarea produselor, masuri specifice ce vizeaza consilierea, consultanta, formarea profesionala si creditarea acestei categorii de fermieri.

De asemenea, in noua PAC se urmareste si dezvoltarea canalelor locale de distributie, in vederea facilitarii accesului direct al consumatorilor la produsele micilor fermieri (agricultura ecologica, produse traditionale sau locale) si sprijinirea pietelor locale si stabilirea unor conditii si cerinte privind standardele minime de realizarea productiei si comercializare, adaptate capacitatii financiare a micilor fermieri.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
”Astfel, acesta a primit atestat pentru sase produse traditionale obtinute din carne de...
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
In data de 17 decembrie, ministrul Petre Daea primea de la comisarul european pentru agricultura...
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat, in 2015, un numar de 204 atestate...
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Numarul total de produse traditrionale romanesti care au primnit atestare din partea MADR se...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016