Publicat in: Diverse
Ouale rosii de Paste
Pe vremuri, ouale se vopseau in culoarea rosie cu coji de ceapa, cu sunatoare, cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei, iar luciul li se dadea stergandu-le dupa vopsire cu untdelemn, untura sau slanina. Acum in schimb, gospodinele vopsesc ouale in mai multe culori, galben, verde, albastru, chiar si roz sau mov, si cateodata le mai pun cate o frunza si le invelesc in ciorap ca sa iasa cu model.
O legenda spune ca Maria Magdalena s-a intalnit cu jidanii si le-a spus acestora ca Hristos a inviat; acestia i-au raspuns ca Hristos va invia cand se vor inrosi ouale din cosul ei; si indata ouale s-au facut rosii. O alta legenda spune ca jidanii aruncau cu pietre in Maria Magdalena, dupa Inviere, iar pietrele se transformau in oua rosii.

Legenda mai spune ca Maria Magdalena a pus un cos cu oua sub crucea unde a fost rastignit Hristos, si ca acestea s-au inrosit de la sangele ce cadea din ranile Lui.

Oul reprezinta un simbol al vietii, al fecunditatii si al formei care tinde spre perfect. Acesta era folosit de mai multe popoare in traditiile de sarbatori. In Asia si in Europa, cand era Anul Nou, la echinoctiul de primavara, oamenii isi ofereau in dar oua rosii. Traditia era tinuta in Italia, Spania, Franta, Rusia si Persia, si a fost transmisa de la pagani catre crestini. Romanii foloseau deasemenea oua rosii la sarbatoarea lui Janus. Pentru egipteni, greci si gali oul era simbolul universului, o opera a divinitatii supreme. Crestinii credeau ca oul il reprezinta pe Creator, care creeaza totul si contine in sine totul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


La romani ouale se vopsesc, de obicei in joia Patimilor. Daca sunt vopsite in vinerea mare, se spune ca sunt seci. In Bucovina, este o traditie sa te speli in dimineata Pastelui cu oua rosii in obraji si cu bani, ca sa fi imbujorat si sa ai bani tot anul.

Chiar daca nu sunt rosii, ouale colorate in alte culori vestesc veselia primaverii. Cele vopsite in negru reprezinta doliu, simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

Incondeiatul oualor reprezinta o arta populara. In Bucovina, ouale incondeiate se mai numesc si oua muncite, iar faptul in sine de a le decora si timpul acordat acestui lucru, I se dedica patimilor pe care le-a suferit. Cea mai veche si mai raspandita traditie de incondeiat oua este in Bucovina. In trecut, ouale se incondeiau crude, mai apoi fierte, iar astazi acestea sunt golite de continut pentru a putea fi pastrate mult timp. Chisita este ustensila cu care se incondeiaza ouale, si este facuta dintr-un varf ascutit de tabla de arama, fixat intr-o maciulie a unui bat plat; se mai poate folosi si o penita pentru incondeiatul cu tus. Atunci cand sunt decorate, ustensila trebuie sa stea nemiscata, artistul miscand doar oul.





Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
 Anul acesta, le poti aminti acestora din urma de copilarie oferindu-le in dar bunatati ca...
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Potrivit ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare...
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Pentru perioada sarbatorilor de Past, pe langa carnea de miel, un aliment solicitat de...

Ultima ora

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016