Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 32.000 de pasari cu Boala de Newcastle, descoperite la un control an ANSVSA

peste-32000-de-pasari-cu-boala-de-newcastle-descoperite-la-un-control-an-ansvsa

Este vorba de un transport ilegal care tocmai intrase pe poarta unui abator din Vaslui.


In cursul zilei de ieri, un transport ilegal de peste 32.280 de pasari, contaminate cu Boala de Newcastle, a fost depistat si sechestrat de Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Inspectoratul General al Politiei Romane, la un abator din judetul Vaslui, unde acestea fusesera aduse pentru a fi sacrificate.
 
Politistii si reprezentantii ANSVSA a u constatat ca lotul de pasari nu era insotit de certificat sanitar veterinar si aviz sanitar veterinar interjudetean, ulterior, constatandu-se ca toate pasarile erau contaminate cu Boala Nwecastle.
 Pasarile proveneau de la o exploatatie cu un total de 96.500 de pui de carne din judetul Ialomita, proprietarul exploatatiei instiintand pe 7 noiembrie DSVSA Ialomita cu privire la cresterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.
 
O echipa de inspectori de la DSVSA Ialomita s-a deplasat la fata locului unde a constatat ca sunt pasari bolnave si muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au gasit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle si au fost recoltate probe pentru examen de laborator, in vederea precizarii diagnosticului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Existand suspiciunea prezentei acestei boli, DSVSA a dispus restrictii sanitare veterinare in exploatatia respectiva de pasari, pana la sosirea rezultatelor analizelor de laborator si a informat ANSVSA. S-a facut reconstituirea lotului de carne obtinut din abatorizarea pasarilor si a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat si dirijat spre neutralizare si s-au dispus masuri de dezinfectie.
 
Abatorul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 60.000 de lei. De altfel, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat miercuri, 12 noiembrie, printr-un buletin de analiza, ca este vorba de existenta Bolii de Newcastle la exploatatia din judetul Ialomita', se arata in comunicatul citat.
 
ANSVSA anunta, totodata, ca in perioada urmatoare se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de masuri care va fi aplicat.
 
Pseudopesta aviara sau Boala de Newcastle nu afecteaza omul, dar produce pagube economice. Reprezinta una dintre cele mai grave boli infectioase si contagioase ale pasarilor provocand pierderi importante in efectivele de pasari, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.
 
Perioada de incubatie variaza intre 2 — 14 zile, fiind, in medie, de 4 — 6 zile, mai scurta la pui decat la adulte. Boala se exprima prin sindrom infectios acut insotit de tulburari digestive, respiratorii si nervoase, singulare sau asociate. Tulburarile generale se instaleaza progresiv si sunt traduse prin hipertermie (43 — 44°C), somnolenta, stare tifica, anorexie, polidipsie si accelerarea respiratiei. Creasta si barbitele sunt cianotice.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016