Pretul graului, la jumatate fata de cel de anul trecut
Publicat la data de 25 Iul. 2013 in:
Diverse Pretul graului de anul acesta este teribil de mic. Daca in Banat, o tona de grau se vinde cu 892 de lei, in Muntenia se vinde cu 852 de lei. Practic fermierii primesc in mana doar 600 de lei pe tona, adica 60 de bani pe kilogram. La un asemenea pret, agricultorii nu au sanse prea mari sa-si acopere investitiile de anul acesta, chiar daca au recolte de pana la 5 tone la hectar.
Fata de anul 2012, pretul graului de anul acesta este injumatatit. Diferenta dintre pretul graului de anul acesta si pretul graului din 2011 este uriasa, anul 2011 fiind cel mai bun an agricol de referinta, an in care graul se vindea cu 6 – 8 lei pe kilogram.
„Asa cum se prezinta acum situatia, fermierii romani se pregatesc de faliment. Cei care au avut productii bune, cu o medie de 5 tone la hectar, valorifica doar 4 tone dupa ce isi scad arenda si samanta. Facand un calcul, de la fiecare hectar, la cat ofera angrosistii, le ajung in buzunare 2400 de lei. Asta dupa ce, pe anul acesta, au investit deja 30, 32, chiar si 35 de milioane de lei vechi la fiecare hectar. E simplu de calculat: nu-si scot banii, daramite sa faca profit. Cu asa o gaura, falimentul e la un pas”, sustine presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.
Daca situatia este la limita pentru fermierii care au avut recolte bune, pentru aceia care au recoltat 2500-3000 de kilograme la hectar situatia nu arata foarte bine, avand slabe sanse sa supravietuiasca pe o astfel de piata.
„La acesti fermieri, situatia este dezastruoasa. Ei vor fi obligati sa faca mari compromisuri anul viitor si acest lucru va insemna un pas inapoi pentru agricultura noastra nationala”, a mai declarat Laurentiu Baciu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>