Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia de canepa a Romaniei s-a transformat din 30 de mii de tone in 33 de tone, in decursul a 25 de ani

productia-de-canepa-a-romaniei-s-a-transformat-din-30-de-mii-de-tone-in-33-de-tone-in-decursul-a-25-de-ani

Romania a cultivat, anul trecut, 75 de hectare de canepa cu o productie de 33 de tone, dupa cum arata statisticile. O productie foarte slaba, daca este sa luam in calcul situatia de acum 25 de ani, cand tara noastra avea culturi de canepa ce se intindeau pe o suprafata de 55 de mii de hectare cu o productie de 30 de mii de tone.


Romania ocupa locul trei in lume, in ceea ce priveste productia de canepa, in anii 80. Cea mai mare statie de procesare de canepa din Europa era la Sannicolau Mare. Unul dintre cele mai concurente soiuri de canepa din lume, Lovrin 110, a fost dezvoltat de cercetatorii romani. In prezent, la Statia de Cercetare Lovrin ( judetul Timis), se mai cultiva doar 20 de hectare, iar la Statia de Cercetare Secuieni, inca cateva hectare, cu toate ca cele 36 de topitorii din acest sector si-au oprit activitatea.

“ Era industrie grea acolo, cine a pus mana pe utilaje, le-a dus la fier vechi si s-a imbogatit” sustine dr. Constantin Gauca, reprezentant SCDA Secuieni.
Prin lipsa topitoriilor, productia actuala de tulpini de canepa, neavand unde sa fie prelucrata, conduce la importul de materie prima pentru cei care prelucreaza fibra de canepa.

“ O investitie de 1-1,5 milioane de euro, cu o capacitate de 2000 de tone, poate relansa industria canepii”, relateaza Mircea Rotariu, director al filaturii din Falticeni.
Pe langa profitul ridicat adus, culturile de canepa ajuta si la regenerarea solului agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Industria de canepa s-a degradat si datorita legislatiei confuze. Prin Legea 143/2000 care priveste combaterea traficului si consumului illicit de droguri, nu se diferentia cannabis sativa ( care reprezinta canepa din industria textila cu continut de THC sub limita europeana de 0,2%) si cannabis indica ( care reprezinta canepa cu continut mare de substanta narcotica ~ marijuana). Prin aceasta confuzie, au fost interzise toate culturile de canepa.
In prezent, canepa se poate cultiva in Romania, in baza unei autorizatii de la Directia Agricola si a unui contract semnat cu un procesator.








Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016