Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recomandari pentru consumatori si crescatori de animale, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna

recomandari-pentru-consumatori-si-crescatori-de-animale-in-perioada-premergatoare-sarbatorilor-de-iarna

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a publicat, marti, o serie de recomandari adresate crescatorilor de porci si consumatorilor de carne de porc, pentru evitarea unor situatii ce pot pune in pericol sanatatea consumatorilor si sanatatea animalelor.


Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu parazitul Trichinella Spiralis, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda:

- Nu cumparati carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru aceasta activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar;

- Nu cumparati carne proaspata decat din unitati autorizate, care, prin programul de control implementat de catre inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, garanteaza ca aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitara veterinara permanenta.

taranii romani cresc porci in propriile gospodarii, in principal pentru a-si asigura consumul in familie, dar si pentru rudele de la oras.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


in conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergatoare Craciunului, unii romani continua sa cumpere carne proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti in gospodarie, pentru sacrificare.

S-au intalnit situatii in care, unii dintre crescatorii de porci in sistem gospodaresc aleg sa vanda sau sa sacrifice animalele, evitand controlul sanatatii acestora de catre medicii veterinari.

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave.

- Daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioada relativ lunga, existand posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse.

- Daca porcul are o alta boala infectioasa riscati ca vanzandu-l, sau oferind carne sau produse obtinute de la acesta rudelor sau vecinilor, sa le imbolnaviti si acestora porcii din propriile gospodarii.

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta va:

- verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;
- da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate;
- asoma porcul inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun;
- in situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului

Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

Este interzisa vanzarea porcilor vii, fara control sanitar veterinar, la "samsari", sau in alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Daca porcul este bolnav de trichineloza sau de o alta boala infectioasa, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste, conform legii.

- Daca cel care a cumparat porcul este verificat pe drum de autoritati si nu prezinta documentele sanitare veterinare necesare, cumparatorul, dar si vanzatorul sunt pasibili de sanctiuni, iar animalele sunt confiscate si ucise fara a se oferi despagubiri.

- Comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar ca si miscarea porcilor de la exploatatiile nonprofesionale catre abator este permisa cu respectarea anumitor conditii.

- Miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.

- Daca intentionati sa vindeti porci vii in targ, pentru a respecta legea si a nu avea probleme cu autoritatile, verificati daca targul este autorizat sanitar veterinar si daca targul este supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea in targ, solicitati medicului veterinar responsabil sa faca examinarea animalelor pe care doriti sa le vindeti si a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre targ.

Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile de animale si in vecinatatea acestora!
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016