Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania va avea de suferit daca UE interzice vanzarea semintelor traditionale
In cazul in care UE va interzice vanzarea semintelor traditionale, este posibil sa dispara soiurile traditionale, deoarece certificarile sunt prea scumpe pentru taranii care isi vand produsele in piata. Daca soiurile traditionale necertificate vor fi interzise spre comercializare, Romania va fi cea mai afectata tara din UE, dat fiind faptul ca aproximativ patru milioane de tarani vand produse necertificate. Prin acest fapt, vor fi afectati si consumatorii, care vor fi ‘obligati’ sa consume produse de import.
Prin aceasta interzicere va creste cantitatea de legume importate. Pentru a putea vinde in continuare pe piata, taranii vor fi nevoiti sa-si certifice semintele traditionale, lucru foarte dificil, daca luam in considerare ca certificarea unui singur soi in Catalogul Oficial poate ajunge pana la 12000 de euro.
“In zonele de deal, fiecare familie are 4-5 seminte transmise de generatii intregi. De unde sa aiba oamenii atatia bani sa le inregistreze?!”, afirma Nicolae Lalu, producator de seminte traditionale si membru al asociatiei Eco-Ruralis.
Aceasta obligativitate de certificare, ar putea duce la disparitia unor soiuri cunoscute de pe piata, ca de exemplu rosiile ‘inima de bou’, rosiile sarbesti, varza de Buzau sau a ardeiului kapia in doua muchii si a celui iute bucurestean. Ramane sub semnul intrebarii si ce se va intampla cu Banca de Gene de la Suceava, unde se afla o multitudine de seminte traditionale.
Cei de la Bruxelles, sunt de parere ca “semintele vechi, rare sau traditionale nu prezinta suficienta puritate a materialului genetic, calitate si siguranta pentru consumatori”, fapt pentru care aceastea trebuiesc aliniate cerintelor industriei biotehnologice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi