Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeana se reunesc la Bruxelles, luna viitoare

sefii-serviciilor-veterinare-din-uniunea-europeana-se-reunesc-la-bruxelles-luna-viitoare

Tema principala de discutie o va constitui biosecuritatea, ca strategie unitara privind supravegherea si protectia sanatatii animalelor in UE.


Noua reuniune a sefilor serviciilor veterinare (CVO) organizata in perioada detinerii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene va avea loc in luna martie, iar tema principala principala va fi biosecuritatea, ca strategie unitara privind supravegherea si protectia sanatatii animalelor in UE.
 
„In martie va avea loc o noua reuniune a sefilor serviciilor veterinare, iar tema pe care am ales-o noi este biosecuritatea, in contextul pestei porcine africane care revendica problemele punctuale generate de biosecuritate, indiferent ca vorbim de biosecuritate la nivelul curtilor, gospodariilor populatiei, sau la nivelul exploatatilor profesionale de diferite dimensiuni. Situatia Romaniei este unica, intrucat peste 75% dintre porcii crescuti in gospodariile populatiei dintre toate statele membre se regasesc in tara noastra. Daca ne uitam pe harta oriunde vom vedea asezari omenesti vom gasi si porci. Acolo vom gasi specia tinta, specia de destinatie a bolii. Este extrem de dificil sa gestionezi in aceste conditii o boala cu asemenea putere de difuzabilitate. In acest context iese din nou in plin plan biosecuritatea, singura care ne poate oferi o protectie generala", a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Geronimo Branescu.
 
Acesta sustine ca la ora actuala, in Romania este foarte greu de aplicat masuri de biosecuritate in curtile oamenilor, dar apreciaza ca intr-un viitor imediat cei care vor dori sa creasca porci se vor adapta.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Din pacate nu avem mijloace specifice de interventie asupra pestei porcine africane, nu exista metode de prevenire, nu exista vaccin, nu exista tratament, aplicam metode de ev mediu, ucidem. Este singura metoda pe care o putem aplica. Desi cadrul general privind biosecuritatea exista, acesta trebuie adaptat la fiecare realitate. Este foarte greu sa aplicam masurile de biosecuritate in curtile oamenilor. Greu de identificat o solutie in cazul Romaniei, dar eu cred ca intr-un viitor imediat, cei care vor dori sa creasca porci se vor adapta, se vor grupa pe structuri de crestere care sa-i protejeze, iar altii vor renunta. Nu cred ca isi vor permite sa piarda la nesfarsit animalele, deci fie se vor adapta si isi vor crea acele conditii minime de biosecuritate care sa-i protejeze de un eventual contact cu virusul, fie vor trece la cresterea altor specii. Unde societatea nu intervine, intervine natura si regleaza”, a mai precizat seful ANSVSA.
 
Concluziile ultimei misiuni derulata de expertii europeni in Romania pe acest subiect au aratat ca masurile scazute de biosecuritate din sistemul de crestere al porcilor in gospodariile populatiei si controlul insuficient al miscarii animalelor, respectiv comertul si transportul porcilor fara respectarea legislatiei sanitare veterinare, sunt printre cei mai importanti factori de risc.
 
De asemenea, presedintele ANSVSA a subliniat importanta acordului provizoriu obtinut sub presedintia Romaniei asupra propunerii de Regulament privind Legea Generala a Alimentelor, unul dintre cele mai grele dosare din acest domeniu.
 
„Este vorba de propunerea de regulament referitoare la transparenta si durabilitatea procesului de evaluare a riscurilor pe intreg lantul alimentar din UE. Aceasta va amenda regulamentul 178/2002 referitor la Legea Generala a Alimentelor. Propunerea legislativa a Comisiei Europene vizeaza in principal imbunatatirea transparentei procesului de evaluare a riscurilor, asigurarea calitatii si credibilitatii studiilor, intarirea durabilitatii si guvernantei Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA). In momentul acesta, EFSA se fundamenteaza, se aseaza mult mai durabil si genereaza un principiu de guvernare mult mai stabil. De asemenea, s-a pus accent pe imbunatatirea comunicarii riscului, respectiv consumatorul va fi cat mai bine, mai prompt si mai extins informat. Adica, o informare cat mai cuprinzatoare la nivelul de intelegere al consumatorului. Sa fie cat se poate de explicit in limitele in care se pastreaza pana la urma secretul de fabricatie al unui produs", a mentionat Branescu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016