Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sporii – o problema in ciupercarie?

sporii-o-problema-in-ciupercarie

Ciupercile cu palarie se inmultesc prin spori sexuati si urmeaza in acest proces schema: bazidiospori → miceliu → carpofori → bazidiospori → s.a.m.d. Trebuie sa intelegem, insa, ca metodele si tehnicile de cultura a ciupercilor comestibile sunt, in esenta, doar „imitatii“ mai mult sau mai putin reusite a unor procese ce se desfasoara normal in natura.


Deosebirea fundamentala este de principiu: in natura, speciile de ciuperci folosesc in interes propriu resursele din mediul in care traiesc. Iar ciclul de viata descris este parcurs in totalitate, el reprezentand calea cu eficienta maxima, perfectionata in timp.

Bazidiosporii eliberati la maturitatea fiziologica a carpoforilor s-au dovedit solutia cea mai buna de inmultire sexuata pentru aceste ciuperci.Ei asigura, prin informatia lor genetica, usor diferita de a ciupercii-mama, supravietuirea in cazul aparitiei unor schimbari de mediu, boli etc.
 
Altfel stau lucrurile intr-o ciupercarie, unde speciile de ciuperci sunt cultivate pentru beneficiul omului. Cultivatorul va permite desfasurarea doar a unei parti din ciclul de viata al ciupercilor, aceea care ii aduce lui avantaje.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

El va incerca sa asigure conditii cat mai bune pentru cresterea si dezvoltarea ciupercilor doar pana la un punct: mai precis pana la stadiul de maturitate tehnologica, diferita de maturitatea fiziologica. Etapa bazidiospori → miceliu, din ciclul vital al ciupercilor, nu este parcursa in ciupercarie
 
La Agaricus bisporus recoltarea optima se face inainte de ruperea valului partial. De ce? Pentru ca aceasta rupere marcheaza intrarea in etapa de maturitate fiziologica a carpoforilor. 
 
Din acest moment, lamele himeniale sunt etalate si incep eliberarea sporilor, insotita de necazuri pentru cultivator – spori pe straturi si in aerul din ciupercarie. Calitatea ciupercilor „deschise“ este scazuta: la procesare (conserve, amestec in mezeluri, branzeturi, etc.), dar si la mancarea de acasa, lamele himeniale si sporii brunificati vor transmite culoarea lor inchisa si produselor respective.
 
Ciupercile Pleurotus sp., spre deosebire Agaricus sp., sunt lipsite de velum. Carpoforii sunt de la inceput „nuzi“: lamele producatoare de spori de pe fata inferioara a palariei nu sunt protejate de nicio membrana.

Sporii se formeaza in numar foarte mare si, pe masura ce se maturizeaza, sunt eliberati continuu. Ei sunt observati adesea in plin val de recoltare, sub forma unor dare groase de pulbere albicioasa plutind in aer ca fumul de tigara.
 
Deci, in cazul acestor ciuperci, nu avem ce face: sporii produsi de ele vor fi prezenti, uneori in cantitati foarte mari, in aerul din ciupercarie.
 
Depunerea sporilor pe pereti, pe suprafetele sistemului de ventilatie – climatizare si colmatarea elementelor de filtrare, necesita timp si cheltuieli suplimentare pentru a fi contracarate. Sporii pot cauza sau agrava unele probleme de sanatate ale personalului din ciupercarii, ca de exemplu alergii respiratorii, astm bronsic.
 
Ciupercile „champignon“ – Agaricus bisporus – recoltate in faza eliberarii sporilor sunt de calitate inferioara sau chiar nevandabile; exista o exceptie – varietatea bruna „portabella“, ale carei ciuperci sunt lasate special sa creasca mult si sa se deschida (pentru grill).
 
In cazul semnalarii in ciupercarie a unor agenti patogeni periculosi pentru ciuperci (de exemplu virusuri), sporii ciupercilor cultivate devin purtatori ai acestor agenti si vor raspandi boala in toata ciupercaria.

Nu trebuie uitati sporii ciupercilor inferioare (mucegaiurile), competitoare sau parazite pespeciile cultivate; despre rolul lor in propagarea unor boli care afecteaza miceliul sau carpoforii in diferite stadii de dezvoltare, vom vorbi in capitolul destinat bolilor si daunatorilor.
 
Din cele relatate mai sus se desprinde o concluzie care trebuie retinuta: indiferent de specia de ciuperci cultivata, prezenta sporilor in ciupercarie este un aspect neplacut, nedorit, pe care cultivatorul trebuie sa-l previna sau sa-i limiteze efectele.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016