Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tot ce trebuie sa stii despre procesul de obtinere a smantanii

Smantana este un produs lactat obtinut prin separarea grasimii din lapte, avand un continut de grasime cuprins intre 18% si 60%. Productia sa implica mai multe etape importante: colectarea si curatarea laptelui, separarea grasimii cu ajutorul unui separator centrifugal, normalizarea continutului de grasime, pasteurizarea si, in unele cazuri, maturarea pentru dezvoltarea aromei si consistentei.
Etapele procesului de obtinere a smantanii
-
Receptia si curatarea laptelui
Laptele integral este colectat si supus unei curatari pentru a indeparta impuritatile.
-
Smantanirea (separarea grasimii)
Aceasta este etapa in care este necesar un separator de smantana. Separatorul centrifugal separa grasimea din lapte, obtinand astfel smantana. Eficienta separarii depinde de factori precum marimea globulelor de grasime, temperatura (optima intre 45-50°C) si turatia tobei separatorului.Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun naturalRealizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
-
Normalizarea smantanii
Dupa separare, smantana este adusa la un continut specific de grasime, in functie de produsul dorit. De exemplu, smantana pentru frisca este standardizata la 32% grasime.
-
Pasteurizarea
Smantana este incalzita la temperaturi intre 90-95°C pentru a distruge microorganismele patogene si a inactiva enzimele care ar putea afecta calitatea produsului.
-
Maturarea
In functie de tipul de smantana dorit, aceasta poate fi supusa unui proces de maturare fizica (racire si mentinere la temperaturi scazute) si/sau biochimica (fermentare cu culturi de bacterii lactice) pentru a dezvolta aroma si consistenta specifice.
Beneficiile consumului de smantana
- Grasimi: furnizeaza energie si ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K);
- Proteine: contribuie la repararea si dezvoltarea tesuturilor;
- Vitamine si minerale: contine vitaminele A si D, precum si calciu, fundamental pentru sanatatea oaselor.
-
Separator de smantana 130l/h inox
Acest separator este fabricat din otel inoxidabil, asigurand durabilitate si igiena in procesul de separare. Cu o capacitate de procesare de 130 litri pe ora, este potrivit pentru fermele de dimensiuni medii. Designul sau faciliteaza o curatare usoara si intretinere minima.
-
Separator smantana centrifugal Elecrem 3
Acest model centrifugal este cunoscut pentru eficienta sa in separarea smantanii din lapte, fiind ideal pentru producatorii care doresc un echipament fiabil pentru procesarea laptelui.
-
Separator smantana centrifugal Elecrem 5
Elecrem 5 ofera o capacitate de procesare mai mare, fiind adecvat pentru fermele cu productie ridicata.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi