Publicat in: Diverse
Valul de scumpiri a atins si preturile legumelor si fructelor
In acest timp Consiliul Concurentei desfasoara o investigatie pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna.
Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania, a declarat zilele acestea ca valul scumpirilor a inceput sa se extinda la fructe si legume, dupa ce preturile au crescut accelerat in luna noiembrie la carne, lapte si oua, iar importurile mari din ultima perioada, ca urmare a deficitul bugetar, arata ca, de fapt, alte state profita de situatie.
 
„Importurile de alimente au crescut foarte mult. Pot sa va spun cu siguranta ca, pana in luna septembrie, importurile de carne, spre exemplu, au crescut cu 32-35%, fata de anul trecut, ceea ce inseamna foarte mult. A crescut importul si de aici intrebarea, care sper sa nu mai ramana retorica, de ce s-a scumpit carnea la raft? Profitam noi sau profita alte state membre? Inseamna ca ii ajutam foarte mult pe altii. Si este si valabil si pentru oua”, a spus Mary Pana.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aceasta  a precizat ca a constatat aceleasi cresteri exagerate de preturi in ultimele zile si la fructe si legume.
 
„In comunicatul de presa dat de asociatia noastra saptamana trecuta faceam focalizare pe produse de origine animala, carne, lapte, produse din lapte si oua, dar ieri am avut surpriza sa aflu ca aceasta caracatita este mult mai extinsa, in sensul ca au fost cuprinse si alte laturi, cum ar fi fructele si legumele, si acestea s-au scumpit extrem de mult”, a sustinut ea.
 
Potrivit acesteia, o posibila cauza ar putea fi cresterea deficitului bugetar, care dus la majorarea importurilor. „Astfel, noi i-am ajutat pe altii, in detrimentul economiei nationale”, considera Pana.
 
„Din pacate, preturile la raft in aceasta luna sunt mult peste cele din noiembrie 2016, perioada de post. In schimb, producatorii au redus pretul. La carnea de porc, spre exemplu, fermierii producatori vand cu 4,9 — 5,1 lei pe kilogram in viu, iar anul trecut in aceeasi perioada pretul era 5,4 — 5,6 lei pe kilogram, ajunsese chiar la 6,2 lei. Astfel ca nu ne explicam preturile atat de mari de la raft si de-asta am cerut ajutorul autoritatilor”, a mai spus ea.
 
In opinia sa, autoritatile ar trebui sa se uite foarte bine la sectorul abatoarelor. „Zona pe care o simt mai tulbure, pe langa cea de raft, este zona de abatorizare, deci acolo nu stim cu exactitate marjele si pentru noi a devenit un semn de intrebare aceasta zona. Intre producatori si raft, nu stim ce marje isi pun abatoarele”, a mai afirmat Mary Pana.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Recomandari ANPC: Produsele din carne trebuie achizitionate numai din locuri autorizate
Recomandari ANPC: Produsele din carne trebuie achizitionate numai din locuri autorizate
In cazul in care locurile nu sunt autorizate, comerciantul nu are posibilitatea de a asigura...
De unde te poti aproviziona cu carne de pui de calitate pentru magazinul tau?
De unde te poti aproviziona cu carne de pui de calitate pentru magazinul tau?
Asta e ceea ce face Safir, o afacere romaneasca cu o traditie infiintata in 1945 care si-a construit...
6 beneficii ale fertilizarii foliare pentru legume
6 beneficii ale fertilizarii foliare pentru legume
Fertilizantii foliari sunt ingrasaminte care se aplica direct pe frunzele plantelor, iar din...
Valori nutritionale ale legumelor si fructelor conservate
Valori nutritionale ale legumelor si fructelor conservate
Conservele de legume sunt un proces de ambalare si manipulare a produselor realizat in asa fel...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton