Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce rol au erbicidele si cum actioneaza asupra buruienilor

ce-rol-au-erbicidele-si-cum-actioneaza-asupra-buruienilor

Plante erbacee perene, anuale și bienale, sau parazitare, buruienile se numara, alaturi de microorganismele patogene, simbiotice, parazitare si daunatori, printre factorii biologici care influenteaza dezvoltarea plantelor de cultura, precum si productia acestora.


Ca sa te asiguri ca obtii o recolta bogata si de calitate, este important sa realizezi lucrarile agricole la timp si sa aplici masurile fitosanitare pentru prevenirea si combaterea bolilor, a daunatorilor si a buruienilor. 
 
In cele ce urmeaza, afli care este rolul erbicidelor, cum actioneaza acestea asupra buruienilor si cum pot fi folosite, in functie de cultura. 
 

Ce rol au erbicidele - importanta utilizarii lor corecte

 
Aflandu-se intr-o competitie permanenta cu plantele de cultura, in ceea ce priveste necesarul de lumina, apa si elemente nutritive, buruienile pot produce pagube importante, chiar compromiterea culturilor, daca nu se actioneaza pentru combaterea lor. Totodata, fie ca alegi sa cultivi cereale paioase sau porumb, plante oleaginoase, precum floarea-soarelui ori rapita, fie ca optezi pentru plantele leguminoase, cum este soia sau cartoful, buruienile pot fi gazde pentru o varietate de agenti patogeni, atrag daunatorii (insecte), faciliteaza transmiterea bolilor si a daunatorilor de la o cultura la alta, dar si de la un sezon la altul, pot, in unele cazuri, sa impiedice recoltarea si influenteaza puritatea semintelor. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Concret, este vorba despre plante nedorite in culturile agricole, dar care pot fi combatute eficient prin realizarea la timp a lucrarilor agrofitotehnice (igienizarea terenurilor, rotatia culturilor, prasitul, aratul), precum si prin utilizarea de erbicide. 
 
Erbicidarea este una dintre cele mai importante lucrari de intretinere a unei culturi si vine sa completeze un set de masuri integrate pentru eliminarea buruienilor, in diverse stadii de evolutie a acestora. De exemplu, un erbicid preemergent are rolul de a impiedica aparitia si dezvoltarea buruienilor in stadiu incipient, inca dinainte ca ele sa rasara, in vreme ce un erbicid postemergent are un rol curativ, de a combate plantele nedorite deja existente in cultura. Totodata, un erbicid care are efect rezidual va proteja culturile si de valul al doilea de buruieni. Pentru a te asigura ca realizezi erbicidarea corect si la timp, este bine sa te consulti cu specialistii in domeniu si sa citesti cu atentie etichetele produselor folosite, pentru a sti care este momentul optim pentru aplicarea lor, ce doza este recomandata si care sunt timpii de pauza intre mai multe tratamente.
 

Tipuri de erbicide si cum actioneaza erbicidele asupra buruienilor

 
Erbicidele pot fi clasificate, dupa momentul aplicarii, in:
 
  • erbicide preemergente - de obicei se aplica  dupa semanatul culturii inainte ca buruienile sa rasara; este recomandat ca solul sa fie bine maruntit si nivelat pentru a se forma o pelicula de erbicid; unele erbicide din aceasta categorie se pot aplica si ppi - adica inainte de semanat, cu o incorporare usoara in sol, cu rolul de a imbunatati eficacitatea erbicidului in conditii de mai putina umiditate in sol; erbicidele actioneaza ca inhibitori ai germinatiei si ai rasaririi buruienilor;
  • erbicide postemergente - se aplica atunci cand buruienile rasarite deja sunt prezente in cultura; de obicei, sunt absorbite de buruieni prin frunze si uneori si prin radacini. 
 
In functie de modul de actiune, erbicidele sunt: 
 
  • totale sau neselective - elimina toata vegetatia anuala sau perena; sunt utilizate, de obicei, fie dupa recoltare (pe miriste), fie inainte de semanat, pentru a distruge buruienile existente/rasarite in acel moment, sau in locurile necultivate, pentru a se evita contactul cu plantele de cultura; 
  • selective - erbicide care tintesc specific anumite specii de plante, in speta buruieni monocotiledonate si/sau dicotiledonate, fara a afecta in vreun fel plantele de cultura. 


Folosirea erbicidelor in cultura de cartof si soia

 
Potrivit lucrarii „Tratatat de legumicultura” (Ruxandra Ciofu, 2004), in productia legumicola, buruienile provoaca pagube chiar mai mari decat agentii patogeni. De aceea, este important sa cunosti particularitatile biologice ale buruienilor, caile de inmultire si raspandire, caracteristicile semintelor, ca sa identifici sursa de imburuienare (gunoiul de grajd, solul, apa), si pentru a recunoaste diversele specii de plante, inca din primele faze de vegetatie, cand sunt mult mai usor de combatut. Dincolo de masurile de preventie precum rotatia culturilor, fertilizarea corespunzatoare, distrugerea focarelor infestate cu buruieni si seminte de buruieni, curatarea apei de irigare de semintele de buruieni, recoltarea la timp, este necesar sa realizezi corect lucrarile solului, ca plivitul, prasitul, mulcirea, si sa folosesti erbicide. 
 
Pentru cultura de cartof si soia poti opta, de exemplu, pentru erbicidul Frontier® Forte, cu efect rezidual (combate si valul al doilea de buruieni). Acesta elimina eficient buruieni monocotiledonate anuale, asa cum sunt mohorul (Setaria viridis, Setaria spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli, Echinochloa spp.), meisorul (Digitaria sanguinalis, Digitaria spp.), si unele dicotiledonate anuale, precum loboda porceasca (Chenopodium album), hrisca (Fagopyrum convolvulus), stirul (Amaranthus retroflexus, Amaranthus spp.). Retine ca efectul rezidual al erbicidului variaza in functie de spectrul de buruieni, modul in care pregatesti patul germinativ si cantitatea de precipitatii. Pentru cultura de cartof, doza recomandata este de 0,8 – 1,4 l/ha preemergent (1,4 l/ha pentru culturi infestate cu Solanum nigrum‚ Xanthium italicum‚ Galium aparine), in vreme ce pentru cultura de soia, doza recomandata este de 0,8 l/ha (soluri usoare - 2% humus) sau 1,2 l/ha (soluri medii - 2-3% humus) sau 1,4 l/ha (soluri bogate > 3% humus). Aplicarea se realizeaza fie ppi 3-4 cm (in conditii de seceta), fie preemergent (in conditii de umiditate).
 

Utilizarea erbicidelor pentru porumb si floarea-soarelui

 
Potrivit lucrarii „Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), buruienile pot compromite intre 15 si 55% din productia de floarea-soarelui, in vreme ce, in culturile de porumb, pagubele pot fi, in general, intre 30 pana la 80% din recolta, insa, costreiul (Sorghum halepense) poate compromite recolta in totalitate. 
 
Un erbicid cu actiune reziduala la sol, precum Wing® P, pe baza de pendimetalin si dimethenamid-P, poate combate, insa, eficient buruieni monocotiledonate anuale, cum sunt Setaria, Echinochloa, Sorghum halepense din samanta, Digitaria, si unele specii de dicotiledonate anuale, precum Amaranthus spp., Chenopodium album etc. Doza recomandata este de 3,5-4 l/ha - preemergent, atat pentru cultura de porumb, cat si pentru cea de floarea-soarelui. Retine ca este vorba despre un erbicid cu efect rezidual, de sol, dar care poate fi influentat negativ de conditiile de lipsa de umiditate a solului.  
 
Alaturi de combaterea bolilor si a daunatorilor, erbicidarea este una dintre cele mai importante masuri fitosanitare pe care este indicat sa le iei, ca sa poti obtine o recolta bogata si sanatoasa. Ea vine sa completeze toate lucrarile agrotehnice specifice fiecarei culturi, astfel incat, plantele de cultura sa se dezvolte armonios si sa fie productive. 
 
Sursa foto: Shutterstock 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016