Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce tratamente sunt eficiente pentru combaterea Sfredelitorului porumbului

ce-tratamente-sunt-eficiente-pentru-combaterea-sfredelitorului-porumbului

Pentru a combate acest daunator fermierii sunt sfatuiti sa ia masuri de reducere a rezervei biologice a daunatorului prin eliminarea resturilor vegetale a culturii de porumb, prin tocarea si incorporarea in sol a acestora, compostarea cocenilor si tulpinilor ramase dupa furajare.


Ostrinia nubilalis, sau Sfrederitorul porumbului, asa cum este cunoscut cel mai bine de catre fermieri este un daunator care isi face simtita prezenta cu precadere in aceasta perioada, dupa ce ierneaza ca larva, iar fluturii incep sa apara in cursul lunii iunie.
 
Ouale sunt depuse pe frunze, iar larvele in primele stadii se hranesc cu parenchimul frunzelor, lasand mici perforatii liniare de 1-5 mm sau urme de aceleasi dimensiuni, apoi perforeaza tulpina cu a carei maduva se hranesc. In dreptul orificiilor se observa un rumegus fin.
 
Pentru a evita neplacerile provocate de acest daunator, specialistii din cadrul Unitatii Fitosanitare Mures, ii sfaruiesc pe fermieri sa  ia masuri de reducere a rezervei biologice a daunatorului prin eliminarea resturilor vegetale a culturii de porumb, prin tocarea si incorporarea in sol a acestora, compostarea cocenilor si tulpinilor ramase dupa furajare.
 
De asemenea, se vor efectua controale in culturile de porumb si unde se vor semnala depasirea PED (pragului economic de daunare) de 1-2 larve / planta sau 18% plante cu ponte, se recomanda aplicarea tratamentelor chimice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Tratamentul I se va aplica la stadiul de 8-10 frunze, ceea ce corespunde cu maximul curbei de aparitie a fluturelui si primele larve eclozate.
 
Al doilea tratament se va aplica la faza de aparitie a paniculului sau stadiul de lapte ceara al plantelor.
 
Prin intermediul acestor tratamente se combat si alti daunatori din cultura porumbului precum Rhopslosiphum m.( afide), Diabrotica virgifera (viermele vestic al radacinilor) etc.
 
Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures recomanda urmatoarele produse: AVAUNT 150 SC- 0,25 l/ ha la Ostrinia nubilalis si Diabrotica virgifera sau CALYPSO 48 SC- 90 ml/ha sau KARATE ZEON – 0,25 l/ha si pentru Rhopslosiphum m. KARATE ZEON – 0,15 l/ha. Aparitia foarte esalonata a daunatorului impune aplicarea a doua tratamente.
 
Din punct de vedere al normei de solutie la aplicare, aceasta va fi de 200-700 l/ha in functie de echipamentul de stropit si volumul foliajului. Pesticidul se va turna in rezervorul masinii pe jumatate umplut cu apa, se agita bine pana va asigurati ca este complet dizolvat, apoi adaugati restul de apa. Agitarea solutiei se va continua pe tot parcursul stropirii.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016