Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plantele medicament pentru gradini

Unele plante contin substante care tin daunatorii la distanta. De aceea, pot fi numite plante sanitar, plante medicament, sau gardieni ai plantelor mai sensibile.

Exista anumite plante care contin substante toxice pentru daunatori, fie ei ciuperci, bacterii sau insecte. Nu doar ca ele au o sanatate de invidiat, dar plantate alaturi de alte specii, le vor proteja si pe acestea, actionand asemeni unor gardieni.

Subsantele folosite cu rol de arme chimice sunt alcaloizii, uleiurile volatile sau fitofungicidele. Ele vor tine la distanta insectele daunatoare si inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene. Cu alte cuvinte, daca veti cultiva aceste specii alaturi de straturile cu flori preferate, scade mult probabilitatea aparitiei unor boli. Scapati asadar si de stres, si de banii cheltuiti pe tratamente chimice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca pare prea frumos sa fie adevarat, surprizele nu s-au terminat. Unele din plantele gardian sunt foarte cunoscute si se gasesc pretutindeni in gradinile romanilor.

Plantele sanitar care indeparteaza daunatorii
Cele mai cunoscute sunt usturoiul si ceapa. Datorita substantei numita alicina, ele protejeaza plantele din vecinatate impotriva ciupercilor care produc boli numite fainari si rugini.

Gradinarii isteti cultiva adesea cateva fire de ceapa si usturoi printre trandafiri, pentru a tine problemele la distanta. Alaturi de ceapa si usturoi, tufele de levantica apara speciile de rosaceae de paduchii frunzelor.

Hreanul, Armoracia rusticana, este un dusman al ciupercii Monilia. Ea ataca pomii fructiferi si produce boli numite monilioze, pentru a preveni aparitia lor este de ajuns sa cultivati cateva tufe de hrean in jurul trunchiurilor, sau la marginea livezii.

Nici plantele aromatice nu trebuie uitate. Specii precum salvia, menta sau cimbrisorul, protejeaza varza de atacul fluturelui alb, Pierris brasicae. Aceeasi actiune o au cimbrul si condurasii. Coacazul nu va mai fi atacat de rugina daca alaturi de el exista pelin.

Taratoarele precum viermii de pamant si melcii nu au scapat nici ele de razboiul chimic.

Impotriva nematozilor putem apela cu succes la galbenele sau la craite, iar melcii sunt goniti de mirosul isopului sau al cimbrisorului.

Crizantema salbatica, un puternic insecticid
Crizantema salbatica, Tanacetum cinerariaefolium, are ca origine arealul cuprins pe coasta Dalmatiei, in estul Europei. Mai poate fi intalnita si in zonele toate temperate de pe toate continentele, dar si in regiunile inalte ale Africii, in special in Kenya si Tanzania.

Este cultivata la scara industriala mai ales in Africa, pentru florile sale care contin o substanta toxica pentru insecte numita piretrina, utilizata la fabricarea insecticidelor.

Gandacul din Colorado, paduchii de frunza, paduchii lanosi, tripsii si cicadele sunt doar cateva exemple de insecte daunatoare carora piretrina le provoaca rapid moartea prin asfixiere. Crizantemele care cresc in zona montana contin un procent ridicat de piretrina. Ea este complet inofensiva pentru oameni si animale, de aceea este din ce in ce mai utilizata ca insecticid destinat apartamentelor.

Preparate comerciale precum Biocid, Florestin sau Sanoplant, contin principii active extrase din florile crizantemei. Ele au o actiune eficace, indreptata strict asupra daunatorilor, si se descompun in maxim doua zile, devenind complet inofensive pentru mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, nu aveti de ce sa va temeti, daca nu sunteti insecte!

Dezavantajul, pentru ca trebuia sa existe unul, este pretul ridicat de productie. Extractia se face din petalele florilor iar aparatura este destul de scumpa, de aceea si pretul acestor produse este ridicat. Ca o alternativa au aparut insa piretrinele de sinteza, obtinute artificial. Pentru a se deosebi de cele naturale, ele au fost numite piretroide.

Desi sunt la fel de puternice ca si piretrinele, costul de productie este mult mai mic. Nu se descompun insa la fel de repede si sunt mai toxice pentru mediul inconjurator. Multe preparate cu care cultivatorii de plante s-au obisnuit deja contin astfel de piretroide: Decis, Fastac si Permetrina.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.43 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016