Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Spanacul de Noua Zeelanda - o salata care creste in desert

spanacul-de-noua-zeelanda-o-salata-care-creste-in-desert


Nu, de fapt spanacul de Noua Zeelanda - Tetragonia expansa - nu este o salata. Nu este nici spanac, in ciuda numelui. Are mai degraba gust de stevie, buruiana asta neaosa, mult mai bogata in fier si datatoare de sanatate decat popularul spanac. Ca si dragaveiul nostru oltenesc, spanacul neo-zeelandezilor e invatat cu greul: creste verde si suculent chiar si in cea mai torida luna a lui Cuptor.

Spanacul neo-zeelandez isi are originea, se pare, in Tasmania, de unde s-a raspandit in Noua Zeelanda, Australia, apoi a luat-o purtat de vant si de buzunare marinaresti din insula in insula, prin Pacific, pana a ajuns in India, Japonia, China si tarile Asiei de Sud-Est. Iar de aici s-a raspandit in toata lumea, precum produsele electronice.

Drumul spanacului de Noua Zeelanda pana in farfurie
Conform Societatii de Nutritie din Romania, buletinul de analiza a 100 g de Tetragonia, fiert, scurs, fara sare, arata urmatoarele valori: Calorii - 12; Proteine - 1.300 g; Lipide - 0.170 g, din care acizi grasi saturati - 0.000 g; Glucide - 2.200 g, din care zaharuri - 0.000 g; Fibre - 0.000 g; Sodiu - 107.000 mg.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h

Este, asadar, o verdeata cat se poate de sanatoasa si destul de hranitoare. Eu stiu ce inseamna cifrele astea, am facut zeci de analize la plante in Agronomie, dar cum nu sunt nutritionist luati afirmatia de mai sus ca pe o parere personala.

Bun, sanatoasa este, sa vedem si gustul ce zice. Ca si aspirina e sanatoasa, dar nu o mancam la micul dejun. In privinta gustului, nu sunt multe de spus. Este acrisor, cu aroma specifica unei "buruieni" verde si mustind de clorofila. Gatit, fie la abur, fie fiert, are un gust similar cu spanacul, dar fara sa lase pe cerul gurii senzatia specifica data de prezenta fierului.

Textura este, insa, surpriza spanacului neo-zeelandez. Frunzele sunt suculente, pocnesc in mana cand le strangi iar asta le face sa se pastreze aproape intregi cand sunt gatite. Rezulta, asadar, o mancare mult mai texturata decat terciul clasic dat de spanacul comun.

Am intalnit mai multe retete cu spanac neo-zeelandez, majoritatea sunau insa asa: cel mai bun este tras la tigaie in putin ulei de masline, apoi fiert la abur in compania unor radacinoase: telina, morcov, pastarnac. Se condimenteaza cu piper, ghimbir, curry si se serveste alaturi de cartofi fierti.

Cultivarea spanacului de Noua Zeelanda in conditiile de clima din Romania
In primul rand, trebuie tinut cont ca vorbim de o planta perena. La ea acasa planta asta formeaza adevarate covoare, intinzandu-si tulpinile pe sol. Sigur ca in Romania ea poate fi cultivata anual, insa nu va atinge niciodata aceleasi dimensiuni si nu va rezista in gradina sau in camp mai tarziu de luna octombrie.

Este o planta de zi lunga - adica are nevoie de mult, foarte mult soare, si de temperaturi pe masura. Este cam singura ei cerinta, in rest, spanacul de Noua Zeelanda creste pe orice sol, dar le prefera pe cele nisipoase. Nu are nevoie de ingrasaminte, se simte bine chiar si pe soluri sarate, acolo unde nu creste altceva.

Schema de infiintare a culturii
Nu se seamana mai devreme de aprilie, plantele tinere sunt sensibile la temperaturi scazute. Se seamana in cuiburi, lasand un metru distanta intre ele. La un cuib se planteaza 3-5 seminte. Pentru un legumicultor, distanta asta intre cuiburi este uriasa si inseamna risipa de teren. Spanacul de Noua zeelanda are insa un ritm lent de crestere, mai ales in primele etape. De aceea, intre cuiburile de spanac se pot semana legume cu perioada scurta de vegetatie, cum sunt ridichile sau salata de primavara, obtinand o cultura mixta.

Dupa recoltarea acestora din urma, spanacul va creste puternic si va acoperi solul, intinzandu-se si sufocand chiar si cele mai incapatanate buruieni. Lucrarile de prasire sunt de prisos, in acest caz. Singura munca pe care cultivatorul o are de facut este o fertilizare faziala, imediat dupa rasarire. Si, desigur, recoltarea.

Primele frunze pot fi culese intru gatire dupa doua-trei luni de la semanat. Asta inseamna ca, infiintata in aprilie, cultura ajunge la maturitate prin iulie - exact in luna in care de pe piata incep sa dispara verdeturile de gradina. Acesta este adevaratul avantaj al spanacului de Noua Zeelanda: este usor de cultivat, nu exista costuri suplimentare, este adaptat secetei si caniculei si poate fi recoltat atunci cand nu prea mai exista alternative.

Recoltarea frunzelor se face treptat, pe masura ce acestea sunt culese, alti lastari pornesc din tulpinile intinse pe sol. Astfel, frunzele pot fi culese incepand din iulie si pana toamna. Productia le hectar ajunge, in aceste conditii, la 40 de tone de frunze verzi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Spanacul de Noua Zeelanda - o salata care creste in desert
Rating:
Nota: 4.4 din 5 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii12 comentarii





lucian 2012-04-19 19:20:02

Am seminte de spanac de Noua Zeelanda nr de tel 0768 730 525

sergiu 2011-04-02 13:51:36

salut,exista o planta care se numeste "salsifi" si daca da imi poate va rog cineva sa-mi spuna cum se cultiva.multumesc

silviu 2011-03-18 14:50:21

De altfel sunt interesat in aceias masura si de o samanta buna pentru salata verde.

silviu 2011-03-18 14:46:48

Sunt interesat sa achizitionez si eu acest soi de spanac.Cine poate sa ma ajute ,bineanteles contracost.Mie i-mi trebuie pentru o suprafata de 1000mp.Scrieti-mi pe adresa de email si eu va contactez.Va multumesc.

Edi 2010-10-27 09:43:12

Salut ,am dat din greseala de forumul asta si va pot spune ca locuiesc in Wellington, New Zealand. Daca chiar vreti sa cultivati asa zisul spanac , cu o recolta super buna aunci va recomand sa plantati seminte tratate de calitate, altfel dupa o perioada de 2-3 ani se degradeaza calitatea si productivitatea plantei.
Cheers.
Edi.

Lucian 2010-06-28 19:05:43

Salut am spanacul asta de Noua Zeelanda de mai mult timp .ii place si la umbra e foarte productiv Eu is din Oradea daca vreti seminte la toamna va pot trimite

Gabriela 2010-04-26 10:29:34

Buna! 1.m-ar interesa sa plantez pe o suprafata de 500 mp, am inteles cum se planteaza, as vrea sa stiu cum si cat de des trebuie udat? pentru rentabilitate, sa montez chiar o instalatie de picurare? intreb pentru ca ma intereseaza sa vand frunzele si
2.sandu, poti sa-mi spui cate seminte erau in plicul comandat de tine la adresa pe care ai mentionat-o, ca sa fac un calcul sa vad pt cate cuiburi mi-ar ajunge un plic..as vrea si eu sa comand..multumesc anticipat

sandu 2010-04-08 09:11:21

De aici http://www.seminte.de/tetragonia-p-840.html mi-am comandat si am primit deja semintele

adi 2010-02-05 15:53:53

Am gasit o adresa a unei firme din U.K,care vinde undeva la 4 lei plicul.Am comandat si astept sa vad daca-s seriosi.

Dragos Serban 2010-01-12 18:15:34

Salut Adi, nu am gasit la noi. O sa aduc un plic din Australia si, in vara asta, sper sa obtin suficient de multe seminte din plantele obtinute pentru a perpetua o cultura.

adi 2010-01-12 17:43:24

De unde se pot achizitiona seminte?

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Stratul extern al scoartei copacilor batrani care este format din tesuturi moarte. In timp acestea s ...

Sunt plante la care semin?ele nu sunt închise in fruct. Semintele se afla la vedere si nu au fruct ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016