Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primii pasi in apicultura

primii-pasi-in-apicultura

Pe langa stupi, apicultorul are nevoie de o serie de unelte specifice lucrului in stupina. In primul rand, ne vom indrepta atentia catre echipamentul de protectie, care este indispensabil oricarui apicultor, incepator sau profesionist.


Masca

 
Masca este absolut necesara, ea este destinata protectiei fetei de intepaturi si se recomanda sa nu va apropiati de stup fara a o purta.
 
Masca metalica este confectionata din sarma, are forma ovala cu margini intarite intr-o rama de tabla de care se prinde o panza ce protejeaza capul si gatul.

Masca plianta este alcatuita dintr-un schelet metalic ce se poate strange, acoperit de o tesatura. Deasupra este confectionata dintr-o panza alba prevazuta cu un elastic folosit pentru etansare, iar la baza are un sistem de fixare in jurul corpului apicultorului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Manusi

 
Manusile apicole sunt fabricate din cauciuc subtire (pot fi folosite si manusi de cauciuc pentru menaj) sau piele si au cinci degete. Sunt recomandate apicultorilor incepatori, cei cu experienta preferand sa lucreze fara, avand parte de o manevrabilitate mai facila.
 

Incaltaminte

 
Cizmele inalte sunt iarasi recomandate, multe albine avand obiceiul de a intepa la nivelul gleznelor. Ele vor asigura si stabilitatea, astfel incat nu veti aluneca atunci cand, spre exempu, veti cara o cutie grea cu rame.
 

Imbracaminte

 
Salopeta si halatul apicol fac parte din echipamentul de protectie, salopeta are o singura piesa inchisa la gat, la maini si picioare pentru a proteja impotriva intrarii albinelor prin aceste spatii.

Halatul se confectioneaza din panza si are manecile stranse de un elastic. Ambele, atat salopeta, cat si halatul, sunt prevazute cu buzunare pentru diferite unelte si accesorii utile apicultorului in lucrarile de inspectie.
 

Utilaje

 
Dupa echipamentul de protectie urmeaza utilajele utilizate pentru manuirea si ingrijirea familiei de albine, care sunt foarte variate si fac parte din elementele de inventar, avand rolul de a usura munca apicultorului si a-i da posibilitatea sa execute ingrijirea coloniei in conformitate cu normele tehnice impuse. 
 
Unul dintre cele mai utile si des utilizate instrumente este dalta apicola. Aceasta este din otel si are forme si dimensiuni variate, in functie de tipul lucrarii pe care doriti sa o executati.  Afumatorul, instrument extrem de util, se foloseste la tinerea sub control a albinelor dintr-o colonie.
 
Se poate folosi o afumare usoara pentru a muta albinele din zona fagurelui si, astfel, inspectia se usureaza. 
 
Afumatorul prezinta multe tipuri de modele, variate ca tipuri si dimensiuni, insa, indiferent de tipul de afumator, acesta este compus din:
 
- un recipient in care se arde material ce produce mult fum – cum ar fi scoarta de copac, frunze uscate, lemn putrezit, carton ondulat, ace de rasinoase uscate, rumegus, saci de iuta (pentru acestia din urma asigurati-va ca nu au fost depozitate produse ce ar putea emana gaze toxice)
 
- un sistem de foale flexibile, care au rolul de a pompa aer peste materialul fumigen, ce ulterior iese sub forma de fum la exterior printr-un orificiu situat in partea superioara, denumit duza
 
Cu cat apasarile sunt mai dese, iar cursa mai lunga asupra sistemului de foale, cu atat cantitatea de fum care iese la exterior este mai mare.
 
Ridicatorul de rame sau scararul, cum se numeste popular, este format dintr-o lama curbata cu zimti din otel si serveste la ridicarea si/sau desprinderea ramelor din stup.
 
Peria apicola serveste la indepartarea albinelor de pe faguri sau peretii stupului. Este din lemn, cu perii din relon sau par de cal, lungi de aproximativ 6-7 cm. Un inlocuitor foarte util este pana de pasare, in special cea de gasca, de culoare alba.
 
Scaunul apicol este tot din lemn, este prevazut cu doua sau trei compartimente, cu o inaltime de aproximativ jumatate de metru si este folosit atat ca scaun, cat si ca lada de transport a sculelor necesare lucrarilor in stupina.
 
Lada de lucru sau caseta pentru rame se utilizeaza pentru protectia ramelor scoase din stup de atacul albinelor hoate. Este realizata din foi de placaj prinse pe un schelet de lemn. Capacitatea este in general de 5-6 rame, iar dimensiunea depinde de ramele care sunt folosite in stupina.
 

Unelte pentru extractia si conditionarea produselor apicole

 
Avand in vedere complexitatea lucrarii, uneltele din aceasta categorie sunt multe si variate si depind de marimea fermei apicole si a productiei din punct de vedere cantitativ si sortimental.
 
Mierea este produsul principal oferit de albine, de aceea majoritatea uneltelor sunt axate pentru extragerea acestui dar al naturii. Ele se compun din: cutite de descapacit (simple sau incalzite – cu abur sau electrice), masina de descapacit, in cazul fermelor de dimensiuni medii si mari, tava de descapacit, masa utilizata pentru aceeasi operatiune, extractoare de diferite marimi si modele, strecuratori pentru miere, filtre speciale.
 
Cutitul de descapacit se foloseste, ca si furculita de descapacit, pentru inlaturarea capacelelor de ceara de pe celulele fagurilor cu miere. Cutitul de descapacit incalzit cu aburi sau electric este incalzit, asa cum se poate vedea si in denumire, cu ajutorul aburilor sau al curentului electric. Temperatura se regleaza automat la 50-70 de grade cu ajutorul unui termostat amplasat in manerul cutitului.
 
Furculita de descapacit are aceeasi functie si se livreaza in mai multe variante, cum ar fi furculita din aluminiu turnat cu ace de otel, din tabla de inox cu ace de otel si maner de lemn sau furculita de descapacit electrica, ce are in interiorul ei o rezistenta electrica cu termostat. Este utilizata preponderent pentru fagurii neuniformi sau la suprafete mici de aburi.
 
Tava si masa pentru descapacit este din tabla de o grosime de 0,5 mm cu marginile intarite cu sarma zincata. Peretii sunt inclinati, iar fundul are o sita cu ochiuri de 2 mm. Sub sita este un vas colector unde se strange mierea scursa prin orificii, rezultata in urma operatiei de descapacire. Vasul colector are un tub de scurgere. Masa are aceleasi functii, cu un randament sporit.
 
In cazul unor exploatatii de tip industrial, pentru descapacire se folosesc descapacitoare mecanice de randament mare, cum ar fi descapacitoarele cu cutit vibrator incalzit (electric sau cu abur), des - capacitor mecanic cu ace sau descapacitor automat pentru corpuri.
 
Extractorul este utilajul care scoate mierea din faguri bazandu-se pe legile fizicii, folosindu-se de forta centrifuga, fara a vatama fagurii.
 
Sita pentru miere este un filtru ce indeparteaza din mierea extrasa capacelele de ceara sau alte resturi grosiere care au ajuns intamplator in ea in timpul extragerii. Are doua straturi de plasa meta - lica, unul cu ochiuri de 2,5 mm, iar cel de-al doilea cu ochiuri de 1,5 mm.
 
Maturatorul (sau zacatoarea, in termeni populari) este folosit pentru limpezirea si pastrarea mierii si are un volum cuprins intre 300 si 1.000 de litri sau chiar mai mult in cazul fermelor foarte mari. Este din inox, iar la baza are un robinet de scurgere. Pentru decantarea si maturarea mierii, atunci cand temperatura mediului este de aproximativ 25 de grade, cu o umiditate normala, sunt necesare in jur de 10-12 zile.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016