Atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti
Ministerul Agriculturii a facut public proiectul de Ordin privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.
Acesta reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar care desfasoara activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea inregistrarii in Registrul National al Retetelor Consacrate (RNRC). Inscrierea producatorilor si procesatorilor este voluntara.
Proiectul de ordin introduce notiunea de reteta consacrata romaneasca – reprezinta produsul alimentar romanesc fabricat cu respectarea compozitiei utilizate cu mai mult de 30 de ani inainte de data intrarii in vigoare a ordinului. Produsele alimentare inscrise in RNRC vor fi comercializate cu un logo distinct pe ambalaj.
RNRC va fi administrat de Directia Generala Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceasta intocmeste lista retetelor consacrate romanesti, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publica pe site-ul MADR, insotita de documentatia tehnica.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Lista retetelor consacrate romanesti urmeaza sa fie actualizata la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, insotite de documentatiile tehnice, care se aproba de Directia Generala Industrie Alimentara.
Operatorul din sectorul alimentar care doreste sa se inscrie in R.N.R.C. trebuie sa depuna la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti, in raza careia se realizeaza produsul alimentar, urmatoarele documente, in 3 exemplare:
a) opis cu documentele depuse;
b) cererea tip pentru inregistrare in R.N.R.C. pe cod categorie si cod produs
c) dovada ca operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea unui produs alimentar dupa o reteta consacrata romaneasca, este autorizat/inregistrat conform cerintelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
d) contractul de prestari servicii cu un laborator autorizat, de terta parte;
e) reteta consacrata, fluxul tehnologic si utilajele necesare fabricarii retetei;
f) schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea retetei;
g) capacitatea de productie a produsului reteta consacrata, exprimata in kg/litri/zi;
h) certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului;
i) actul de identitate al solicitantului sau persoanei imputernicite, in copie.