Publicat in: Legislatie
Despagubiri de seceta. Care sunt termenele si conditiile?
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat in dezbatere publica un proiet de Ordonanta de Urgenta pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant financiar acordat producatorilor agricoli care au detinut culturi afectate de seceta.
In ceea ce priveste proiectul, acesta are nevoie de avizarea Guvernului si publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare, dar si de aprobarea Comisiei Europene.
 
Despagubirile vizeaza culturile de toamna (2021) care au fost afectate de seceta pedologica. De asemenea, suma pe care fermierii o vor primi difera in proportie de minim 30% si maxim 100%.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Seceta pedologica din acest an a fost semnalata de Administratia Nationala de Meteorologie si de Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti". Acestea au emis avertismente si informari cu privire la efectul negativ al temperaturilor ridicate peste limita de confort asupra plantelor. 
 
Despagubirile se vor asigura din bugetul de stat, avand valoarea de 365,638,26 mii lei. Schema se va aplica pana la data de 31 decembrie 2022. In cazul in care sumele necesare depasesc plafoanele bugetare aprobate cu aceasta destinatie, valoarea ajutorului se reduce proportional pentru toti beneficiarii schemei de ajutor de stat.
 

Beneficiarii

 
Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care lucreaza terenuri agricole, mai exact fermierii din sectorul vegetal.
 
Categoriile de beneficiari care vor primi bani sunt producatorii agricoli care au infiintat culturi in toamna anului trecut si au fost afectate de seceta pedologica, precum:
 
- producatorii agricoli persoane fizice
 
- producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare
 
- producatorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare
 

Culturi eligibile

 
MADR acorda despagubiri de seceta culturilor calamitate. De asemenea, acestea se vor acorda fermierilor care au infiintat in toamna anului trecut urmatoarele culturi si care au fost afectate de seceta pedologica in grade de afectare cuprinse intre 30% si 100% conform proceselor-verbale de constatare si evaluare a pagubelor:
 
- grau
 
- secara
 
- triticale
 
- orz
 
- orzoaica
 
- ovaz
 
- rapita
 

Conditii de sprijin

 
In ceea ce priveste beneficiarii schemei de ajutor de stat, acestia sunt eligibili in conditiile in care indeplinesc urmatorele:
 
- solicita ajutorul reprezentand grantul financiar prevazut de ordonanta de urgenta
 
- detin proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, intocmit pana cel tarziu la data de 15 august 2022 inclusiv conform modelului prevazut in anexa nr.3 la Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene meteorologice periculoase avand ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru culturile agricole infiintate in toamna anului 2021 si suprafetele afectate de seceta pedologica cu un procent de calamitare cuprins intre 30% si 100%
 
- sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cererea unica de plata 2022, din care se identifica culturile infiintate in toamna anului 2021, respectiv grau si/sau secara si/sau triticale si/sau orz si/sau orzoaica si/sau ovaz si/sau rapita, precum si suprafetele de teren declarate aferente acestor culturi;
 
- nu sunt in dificultate, respectiv in reorganizare, in lichidare sau in faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului
 
In cazul culturilor prevazute in proiectul de OUG, suprafata afectata in procente cuprinsa intre 30% si 100% pentru care se acorda ajutorul de stat nu poate fi mai mare decat suprafata aceleiasi culturi declarata in cererea unica de plata 2022.
 

Cuantumul despagubirilor

 
Fermierii vor primi ca ajutor de seceta un grant financiar unitar in cuantum de maxim 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile mentionate in proiect. 
 
In conditiile in care gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor pentru oricare dintre culturile mentionate este cuprins in intervalul 30% pana la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se acorda se diminueaza procentual corespunzator si se obtine prin inmultirea cuantumului maxim cu procetul de afectare prevazut in procesul-verbal.
 
Sumele reprezinta grantul financiar care se poate acorda unui beneficiar. Acestea se determina prin inmultirea cuantumul maxim al grantului financiar unitar cu gradul de afectare prevazut in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor si cu suprafata calamitata prevazuta in procesul-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturile mentionate in OUG, iar rezultatul obtinut se imparte la o suta.
 
Compensatiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar reprezinta maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevazute in tehnologiile cadru la culturi recolta 2021 - 2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala din cadrul sectiunii 1.2.1.2 din Orientarile UE.
 

Unde se depun cererile?

 
In ceea ce priveste cererea de despagubire de seceta, aceasta se depune la Directia Agricola de la nivelul judetului.
 
Beneficiarii care indeplinesc conditiile vor depune/transmite la DAJ o cerere de solicitare a grantului financiar care cuprinde si declaratia pe propria raspundere ca nu se afla in reorganizare, lichidare sau faliment, potrivit evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului, la data depunerii solicitarii pentru ajutor, insotita de urmatoarele documente:
 
- copie a procesului-verbal de constatare si evaluare a pagubelor, intocmit pana cel tarziu la data de 15 august 2022 inclusiv
 
- copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comerciala, codul IBAN, in care sa fie virate sumele
 

Termen de depunere

 
Termenul de depunere al cererii pentru despagubirile de seceta din acest an este stipulat in proiectul de act normativ. In acest sens, cererile si documentele obigatorii vor fi depuse in termen de 15 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

GHID. Masura 11 - agricultura ecologica. Beneficiari, plati si conditii
GHID. Masura 11 - agricultura ecologica. Beneficiari, plati si conditii
La fel ca in cazul Masurii 10, fermierii sunt informati ca incepe perioada de tranzitie catre...
Se elibereaza adeverintele pentru beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata – Campania 2013
Se elibereaza adeverintele pentru beneficiarii Schemei de Plata Unica pe Suprafata – Campania 2013
Potrivit prevederilor din conventie creditele accesate de catre fermieri sunt garantate de catre...
APIA poate elibera adeverinte beneficiarilor Masurii 215
APIA poate elibera adeverinte beneficiarilor Masurii 215
Acestea constau in eliberarea de catre APIA a unei adeverinte prin care se atesta ca beneficiarul...
Schimbari in procedura de achizitii pentru beneficiarii de fonduri europene
  "Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton