Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de ricin. Semanta si semanatul

cultura-de-ricin-semanta-si-semanatul

Semintele sunt de forma ovala, usor aplatizate, de 8-12 (18) mm lungime si 4-9 (12) mm latime, lucioase, cu o proeminenta carnoasa la extremitatea superioara (caruncula), avand culoarea fondului de la cenusiu-albastru la brun-roscat-inchis, marmorat mozaicate cu pete de la alb la brun-inchis.


Fara miros, cu gust caracteristic oleaginos si acru. Datorita originii sale sudice, principala cerinta ecologica este fata de temperatura, care trebuie sa fie ridicata pe 
tot timpul vegetatiei. Temperatura de germinare este de 12-13°, optima fiind de 20-25°.
 
Este sensibil la ingheturi tarzii de primavara, plantulele fiind distruse chiar la +0,5... + 1°, precum si la cele timpurii de toamna, fiind distruse la -2°...-3°. In plina perioada de vegetatie necesita temperaturi ridicate (cu medii in iulie-august de 23-24°).

Durata de vegetatie in conditiile de clima de la noi este de 115-140 zile, iar suma temperaturilor zilnice de peste 2500°. Fata de umiditate are cerinte moderate datorita sistemului radicular bine dezvoltat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Excesul de umiditate duce la dezvoltarea luxurianta a plantei si prelungirea perioadei de vegetatie, astfel incit nu ajunge sa se matureze.
 
Este una dintre cele mai pretentioase specii fata de sol, avand nevoie de multe substante nutritive. Se dezvolta bine pe cernoziomuri nisipo-argiloase, permeabile.

Sunt contraindicate atat solurile prea usoare, nisipoase, cat mai ales cele grele, cu apa stagnanta, reci, ca si saraturile. Fata de cerintele ecologice ale plantei, ea este zonata in Campia Dunarii, sudul Dobrogei, Baragan si vestul Banatului.
 
Pentru realizarea unui semanat de calitate, semintele de ricin trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care amintim: puritatea semintelor trebuie sa fie de 100%; capacitatea germinativa minima admisa in urma rezultatelor de laborator sa fie de 85% etc. 
 
Calendaristic, in epoca optima, ricinul se seamana in ultima decada a lunii aprilie si prima decada din luna mai. Distanta intre randuri, obligatorie in cazul mecanizarii integrale a culturii, este de 80 cm, semanandu-se cu semanatoarea SPC -6 (8, 12). Densitatea plantelor la recoltare este diferita, in functie de gradul de ramificare a plantei.
 
In general, in functie de cantitatea de apa din sol, densitatea culturii de ricin este cuprinsa intre 45.000 si 65.000 de plante la hectar. Pierderile normale de seminte si plante sunt de 10- 15% si trebuie compensate prin semanatul suplimentar a 5.000-7.500 de seminte germinabile la hectar.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016