Cultura de ricin. Semanta si semanatul
Semintele sunt de forma ovala, usor aplatizate, de 8-12 (18) mm lungime si 4-9 (12) mm latime, lucioase, cu o proeminenta carnoasa la extremitatea superioara (caruncula), avand culoarea fondului de la cenusiu-albastru la brun-roscat-inchis, marmorat mozaicate cu pete de la alb la brun-inchis.
Fara miros, cu gust caracteristic oleaginos si acru. Datorita originii sale sudice, principala cerinta ecologica este fata de temperatura, care trebuie sa fie ridicata pe
tot timpul vegetatiei. Temperatura de germinare este de 12-13°, optima fiind de 20-25°.
Este sensibil la ingheturi tarzii de primavara, plantulele fiind distruse chiar la +0,5... + 1°, precum si la cele timpurii de toamna, fiind distruse la -2°...-3°. In plina perioada de vegetatie necesita temperaturi ridicate (cu medii in iulie-august de 23-24°).
Durata de vegetatie in conditiile de clima de la noi este de 115-140 zile, iar suma temperaturilor zilnice de peste 2500°. Fata de umiditate are cerinte moderate datorita sistemului radicular bine dezvoltat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Excesul de umiditate duce la dezvoltarea luxurianta a plantei si prelungirea perioadei de vegetatie, astfel incit nu ajunge sa se matureze.
Este una dintre cele mai pretentioase specii fata de sol, avand nevoie de multe substante nutritive. Se dezvolta bine pe cernoziomuri nisipo-argiloase, permeabile.
Sunt contraindicate atat solurile prea usoare, nisipoase, cat mai ales cele grele, cu apa stagnanta, reci, ca si saraturile. Fata de cerintele ecologice ale plantei, ea este zonata in Campia Dunarii, sudul Dobrogei, Baragan si vestul Banatului.
Pentru realizarea unui semanat de calitate, semintele de ricin trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care amintim: puritatea semintelor trebuie sa fie de 100%; capacitatea germinativa minima admisa in urma rezultatelor de laborator sa fie de 85% etc.
Calendaristic, in epoca optima, ricinul se seamana in ultima decada a lunii aprilie si prima decada din luna mai. Distanta intre randuri, obligatorie in cazul mecanizarii integrale a culturii, este de 80 cm, semanandu-se cu semanatoarea SPC -6 (8, 12). Densitatea plantelor la recoltare este diferita, in functie de gradul de ramificare a plantei.
In general, in functie de cantitatea de apa din sol, densitatea culturii de ricin este cuprinsa intre 45.000 si 65.000 de plante la hectar. Pierderile normale de seminte si plante sunt de 10- 15% si trebuie compensate prin semanatul suplimentar a 5.000-7.500 de seminte germinabile la hectar.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>