Exclusiv
Publicat in: Plante de gradina
După 40 de ani, revine în actualitate: floarea de colţ cultivată în grădini
FLOARE DE COLT cultivata in gradina lui Dragos Serban. CULTIVAREA FLORII DE COLT, leontopodium alpinum, primii cultivatori de floare de colt din Romania. Ce pamant trebuie pentru FLOAREA de COLT
Leontopodium alpinum, celebra floare de colţ, este astăzi monument al naturii. Cititorii avizaţi cunosc însă că există la noi în ţară mai mulţi cultivatori de floare de colţ, care nu diferă de specia salbatică.

Am fost curios sa aflu cand a început totul... cine a fost primul pasionat care a încercat să cultive în grădină floare de colţ.

După o muncă (lungă!) de documentare, iată ce am citit în numărul 2/1967 al revistei "Ştiinţă şi Tehnică".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Se pregăteşte o lădiţă cu pământ de frunze, amestecat cu mraniţă în părţi egale, la care se adaugă cam 5% praf de calcar. În acest pământ se seamănă seminţe de floare de colţ la o adâncime de 3-4 mm. Se stropeşte cu o stropitoare cu sită şi se ţine la căldură.

Dupa o lună şi jumătate sau două luni răsar plăntuţele. Din acest moment lădiţa cu pământ trebuie mutată la un loc bine luminat, dacă se poate chiar în bătaia directă a razelor de soare. Pământul trebuie menţinut în permanenţă umed.

În primul an de vegetaţie planta se dezvoltă lent. În anul următor ea înfloreste. Dupa maturarea şi recoltarea seminţelor planta se scoate din vas, se curăţă uşor rădăcinile filamentoase ale plantelor de pământ şi se separă în grupuri de câte 5-6 plante fiice, astfel încât fiecare dintre ele să posede o rozetă de frunze, un colet şi câteva filamente radiculare.

Din perioada de înrădăcinare plantele sunt puse în pământ special pregătit, udate şi ferite de soare timp de o lună. După această perioadă se pot expune la soarele de dimineaţă sau de după-amiază.

În timpul iernii se pot menţine în seră la lumina multă şi căldură moderată, iar în casă pe pervazul unei ferestre luminoase. În această situaţie înflorirea se va produce începând din luna martie până în mai.

Plantele pot fi lăsate şi afară să îngheţe, apoi se adăpostesc într-o pivniţă răcoroasă până în martie, când vor fi aduse în casă, udate cu apă călduţă şi expuse la lumină puternică. În acest caz plantele vor înflori în luna mai.

Când se face cultura la ghivece, în fiecare an planta trebuie mutată în alt vas cu diametrul mai mare cu 2-3 cm decât precedentul.

Floarea de colt obţinută prin cultura în grădină se deosebeşte foarte puţin de cea care creşte pe crestele munţilor.

Planta poate fi atacată de păduchi de frunze (afide). Aceştia se distrug prin prăfuirea feţelor interioare ale frunzelor cu *D.D.T. (*în prezent substanţa este interzisă)" - Revista Ştiinţă şi Tehnică, 2/1967

Petre Măldărescu şi Ion Banu, primii cultivatori de floare de colţ
Se pare că articolul din revista "Ştiinţă şi Tehnică" a fost scris de doi iubitori de plante din Râmnicu Valcea şi este prima menţionare în literatura de specialitate a florii de colţ cultivate. Numele celor doi pionieri ai grădinaritului l-am aflat dintr-un ziar apărut 11 ani mai târziu.

În 1978, în ziarul "Scânteia" din data de 30 aprilie, apărea articolul intitulat:

"Floarea de colţi - în orice grădină

De mai mulţi ani de zile dr. Petre Măldărescu şi învăţătorul Ion Banu din municipiul Râmnicu Valcea au întreprins minuţioase cercetări privind aclimatizarea în condiţii de câmpie a florii de colţi - minune a muntelui, monument al naturii. După îndelungi strădanii şi multă răbdare ei au reuşit să cultive floarea de colţi ca pe orice floare de grădină. Ba, mai mult: prin încrucişări repetate au realizat nu mai puţin de şase varietăţi necunoscute până acum în flora de specialitate" - Ziarul "Scânteia / 30.04.1978

Aşadar, dragi cititori şi dragi cititoare, primii cultivatori de floare de colţ din România sunt Petre Măldărescu şi Ion Banu din Râmnicu Vâlcea, în anul 1967. În prezent, în România există mai mulţi cultivatori de floare de colţ, dintre care cei mai cunoscuţi se află în Sinaia şi în comuna Palazu Mare, judeţul Constanţa.

Cel mai tânăr cultivator de floare de colţ este subsemnatul. Eu o fac însă doar din pasiune, nu am decât câteva fire pe care le pazesc cu îndârjire. Seminţele sunt aduse din Elveţia, iar germinarea lor s-a petrecut rapid. Nu am folosit pământ special, am pus pământ din grădină ajustat cu un pic de praf de cretă.

Ansamblu stancarie cu floare de colt. Dragos Serban.
Floare de colt Dragos Serban. Macro.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.84 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Afaceri agricole in orice sezon. Importanta florilor in ghiveci
Afaceri agricole in orice sezon. Importanta florilor in ghiveci
De un interes aparte se bucura plantele ornamentale de interior, care au insusirea de a decora...
Cultivarea plantei cu 5 arome. Procesarea productiei
Cultivarea plantei cu 5 arome. Procesarea productiei
Aceste protocoale trebuie sa respecte, de asemenea, cerintele de reglementare nationale si/sau...

Ultima ora

Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...
MADR intervine in scandalul pesticidelor din legume si fructe
MADR intervine in scandalul pesticidelor din legume si fructe
"Conform art. 100 din Regulamentul (UE) 2017/625 privind controalele oficiale si alte...
ANF: Pepenele romanesc este supus unor controale
ANF: Pepenele romanesc este supus unor controale
Aceste controale se fac in vederea respectarii prevederilor legale in domeniu, potrivit...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton