Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Levănţica
Afaceri levantica. Cultivare levantica, utilizare levantica in industrie, oportunitati de afaceri. Contacteaza alti cultivatori de levantica.
Levantica (Lavandula officinalis) se cultiva pentru florile sale care contin 1-7% ulei esential, al carui component principal este linaloolul, cu mirosul sau specific. Uleiul de levantica este intrebuintat in farmacie, in parfumerie si cosmetica. Uleiul de levantica mai este intrebuintat si ca aromatizant, dar si in terapiile naturiste. Florile de levantica se folosesc si ele la prepararea diferitelor ceaiuri pentru bolnavii hipertensivi si pentru astmatici.
Morfologia plantei
Levantica este o planta perena, semiarbust, cu radacina lignificata, tulpimna ramificata, inalta de 30-70 cm, de forma globuloasa. Ramificatiile care prezinta inflorescente sunt lungi de 30-40 cm si au frunze doar in partea inferioara.
Frunzele au initial culoarea argintie, devenind pe parcursul dezvoltarii plantei verzui.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Inflorescentele au forma lunga, de 3-8 cm, de culoare violete-albastre; levantica infloreste in lunile iunie-iulie. Fructul este o nucula cu 4 seminte mici, de culoare bruna.
Istoric
Levantica este o planta de origine mediteraneana; in prezent cel mai important centru de cultura este zona alpina din Franta, tara care produce 90% din uleiul eteric de levantica din lume.
Levantica: cerinte fata de clima
Planta porneste in vegetatie la temperatura de 10-14 grade celsius. In timpul iernii suporta bine gerurile daca este acoperita de zapada; de aceea este bine ca toamna tarziu, inainte de caderea primelor zapezi, tufele de lavanda sa fie acoperite cu un strat de paie, frunze uscate, sau chiar pamant mai nisipos. In acest fel, ea rezista si la geruri prelungite de - 30 grade celsius. In caz contrar, este afectata si de temperaturi de -15, -10 grade.
Fata de seceta, levantica este foarte rezistenta. Este o planta care se adapteaza usor atat conditiilor de seceta, cat si climatelor umede. Este pretentioasa insa fata de lumina. In nici un caz levantica nu se va dezvolta optim in zone umbrite; intensitatea luminii favorizeaza marimea inflorescentelor si procentul de ulei eteric.
Solul trebuie sa fie profund, permeabil, bogat in calciu; levantica poate valorifica insa si terenurile sarace, in panta, nisipoase.
Inmultirea levanticai
Se face pe cale vegetativa sau prin seminte. Semintele au insa o putere de germinatie scazuta, si aceasta metoda este folosita mai mult pentru producerea rasadurilor, in cadrul culturilor mari. Pentru o gradina, inmultirea vegetativa este mai potrivita.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.13 din 19 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora