Publicat in: Plante medicinale
Fructele de catina
Pe malul raurilor, in prundisuri, coaste rapoase, creste catina, numita in unele regiuni si catina alba.
De la aceasta planta se folosesc fructele — Fructus Hippophae — in stare proaspata sau uscata.

Gustul lor este acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului.

In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sunt dizolvati acesti pigmenti, vitaminele Bt si B2, acid folic, acizi grasi si fitosteroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc. Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala. Ele sunt folosite in multe tari in scopuri terapeutice si alimentare. In articolul urmator gasiti mai multe informatii despre beneficiile utilizarii catinei

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Sub forma de suc, gem, marmelade, siropuri, vin lichior etc, ele constituie un aliment accesibil tuturor.

Pentru obtinerea lor, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca pe o sita inoxidabila pentru inlaturarea samburilor.

La sucul obtinut se adauga zahar dupa formulele obisnuite de preparare din cartile de specialitate culinara.

O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe, care se fierb cu 6 litri apa si 1 kg zahar. Dupa racire se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.

Pentru obtinerea vinului, se pun intr-un vas de sticla 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,500 kg zahar.

In vederea grabirii fermentarii, se recomanda sa se adauge si drojdie de vin. Se lasa 15 - 20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se aduna la suprafata vinului.

Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri placute la gust care se folosesc in avitaminoze. In unele tari, ceaiul de catina se recomanda in diaree, reumatism, in unele boli de piele, urticarie. Decoctia de seminte este folosita ca purgativ.

Pentru prepararea vinului se pot utiliza si fructele uscate, in proportie de cinci ori mai mica.




Citeste mai departe despre beneficiile altor ceaiurilor din plante medicinale

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.92 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Plante medicinale: Lucrarile solului
Plante medicinale: Lucrarile solului
O alta contributie semnificativa a acestor lucrari ale solului o reprezinta, faptul ca, semana...
Amplasarea culturilor de plante medicinale si aromatice
Amplasarea culturilor de plante medicinale si aromatice
Rotatia culturilor se prezinta indicand prin numere ordinea in care se cultiva. Numarul total de...
Cultura de catina. Soiuri de catina profitabile
Cultura de catina. Soiuri de catina profitabile
Soiuri de catina   - Serpenta (denumire definitiva); Serpeni 11 (denumire...
Despre plante medicinale. Valeriana si beneficiile sale
Despre plante medicinale. Valeriana si beneficiile sale
Numele deriva din latinescul „valere“ care inseamna a fi sanatos, a fi puternic,...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016