Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fructele de catina
Pe malul raurilor, in prundisuri, coaste rapoase, creste catina, numita in unele regiuni si catina alba.
De la aceasta planta se folosesc fructele — Fructus Hippophae — in stare proaspata sau uscata.
Gustul lor este acru-astringent, insa pe masura coacerii si mai ales dupa caderea primelor brume devine mai placut si capata un miros asemanator ananasului.
In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sunt dizolvati acesti pigmenti, vitaminele Bt si B2, acid folic, acizi grasi si fitosteroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc. Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala. Ele sunt folosite in multe tari in scopuri terapeutice si alimentare. In articolul urmator gasiti mai multe informatii despre beneficiile utilizarii catinei
Sub forma de suc, gem, marmelade, siropuri, vin lichior etc, ele constituie un aliment accesibil tuturor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pentru obtinerea lor, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca pe o sita inoxidabila pentru inlaturarea samburilor.
La sucul obtinut se adauga zahar dupa formulele obisnuite de preparare din cartile de specialitate culinara.
O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe, care se fierb cu 6 litri apa si 1 kg zahar. Dupa racire se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.
Pentru obtinerea vinului, se pun intr-un vas de sticla 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,500 kg zahar.
In vederea grabirii fermentarii, se recomanda sa se adauge si drojdie de vin. Se lasa 15 - 20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se aduna la suprafata vinului.
Din fructe de catina uscate se fac ceaiuri placute la gust care se folosesc in avitaminoze. In unele tari, ceaiul de catina se recomanda in diaree, reumatism, in unele boli de piele, urticarie. Decoctia de seminte este folosita ca purgativ.
Pentru prepararea vinului se pot utiliza si fructele uscate, in proportie de cinci ori mai mica.
Citeste mai departe despre beneficiile altor ceaiurilor din plante medicinale
Autor:
Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.92 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora