Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principii active prezente in plantele medicinale

principii-active-prezente-in-plantele-medicinale

Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).


Fiecare planta, in principiu, prezinta interes pentru o anumita substanta activa, care poate fi izolata prin procedee industriale. Ca exemple de principii active pot fi enumerate: alcaloizii, glicozidele, saponinele, principiile amare, taninurile, substantele aromatice, uleiurile volatile sau esentiale, uleiurile grase, mucilagiile vegetale, antisepticele.
 

Alcaloizii

 
Alcaloizii sunt compusi care contin azot, au reactie alcalina si sunt otravuri foarte puternice.
 
Ei sunt folositi in medicina in stare pura, dupa extractia pe cale industriala. In terapeutica sunt folositi in doze extrem de mici, au efect benefic, dar atunci cand doza este mai mare pot deveni otravuri. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Formele farmaceutice sub care se gasesc sunt: comprimate, drajee, supozitoare, fiole pentru injectii (de exemplu, Scobutilul, care are la baza scopolamina extrasa din plantele de Solanaceae). 
 
Alte exemple de alcaloizi prezenti in materialul vegetal sunt: colchicina din radacina de brandusa sau capsiceina din ardeiul iute, de asemenea, morfina, codeina, papaverina, din  semintele de mac, ca si complexul de alcaloizi din cornul secarii: ergotoxina, ergotamina, ergometrina, cu efect benefic in reglarea ritmului cardiac si in calmarea durerilor. 
 
Alti alcaloizi, precum trigonellina din schinduf, sunt utilizati sub forma de condiment si au efect afrodisiac. Atropina din Atropa belladona este utilizata pentru investigatiile oftalmologice.
 

Glicozidele (Glucozidele)

 
Sunt substante rezultate din metabolismul secundar al azotului si care au rol de a asigura transportul si patrunderea in organism a unui compus numit aglicon, care da efectul terapeutic.
 
De exemplu, Tioglicozidele sunt substante caracteristice cruciferelor, care apar in radacina de hrean, in boabele de mustar alb sau negru. Derivatele acidului cianhidric sub actiunea salivei elibereaza acidul si odata cu el apare aroma specifica, dar si un anumit efect toxic (de exemplu, migdale amare, floarea de porumbar, floarea de soc, fructe de cires sau visin). 
 
Cardioglucozidele sunt importante in terapeutica, avand un efect benefic asupra ritmului cardiac. Aceste substante exista in plante, precum degetelul lanos si degetelul rosu. Ele sunt otravuri deosebit de puternice pentru cultivatori, orice contact cu plantele dand simptome alergice.
 

Saponinele

 
Sunt substate complexe, cu o structura asemanatoare glicozidelor. Principala insusire a saponinelor o constituie faptul ca reduc puternic tensiunea superficiala a apei, au efect spumant si produc emulsii. 
 
In mod obisnuit, saponinele sunt prezente in plante, cum ar fi: sapunarita, valul miresei, ciulinul rosu si ciulinul alb. 
 
Atunci cand sunt introduse in organism, aceste substante duc la hemoliza globulelor rosii, elibereaza hemoglobina si efectul este toxic. Ele irita mucoasele, determina destinderea muschilor intestinali, maresc secretiile bronhice, avand un efect expectorant, diurectic si dezinfectant al cailor urinare.
 

Principiile amare

 
Sunt substante care se gasesc intr-un numar foarte mare de plante, au gust amar, excita celulele gustative, stimuleaza pofta de mancare si secretia sucurilor gastrice. Din punct de vedere chimic, au o compozitie complexa in care intra si unele glucozide. 
Se pot folosi sub forma sucului de planta ca atare, de exemplu: pelinul utilizat pentru a obtine vinul pelin sau pentru a drege vinurile, drept conservant. Ele mai pot fi folosite si pentru a corecta aroma unor bauturi si intra in amestecurile de plante pentru bauturile aperitiv (de tip vermut sau bitter).
 

Taninurile

 
Sunt substante cu compozitie chimica foarte diferita si prezinta caracteristica de a coagula albuminele, metalele grele si alcaloizii. Au efect antitoxic si sunt solubile in apa. 
 
Prin coagularea albuminelor este oprita sangerarea si este favorizata vindecarea si cicatrizarea ranilor. Taninurile sunt prezente in frunzele de nuc, coaja de stejar, frunze si fructe de afin, zmeur sau mur. 
 
Ca efect terapeutic se recomanda pentru tratarea inflamatiilor cavitatii bucale, bronsite, arsuri, degeraturi in plagi, transpiratie excesiva. Pot fi utilizate si ca antidot la otravirile cu alcaloizi vegetali.
 

Substantele aromatice

 
Prezinta compozitie chimica foarte diferita si pot fi folosite pentru aromatizarea diferitelor preparate medicinale. Esculina din castan are efect favorabil asupra vaselor sanguine, varicelor, hemoroizilor sau este folosita drept filtru solar in lotiuni si creme specifice pentru protectia pielii.
 
Rutina, prezenta in afin, dar si in lastarii cruzi de hrisca, are efect terapeutic asupra sclerozei vaselor sanguine. De asemenea, silimarina prezenta in fructele de armurariu si paducel, are efect favorabil pentru functia hepatica, regenerand tesuturile ficatului dupa hepatite
 

Mucilagiile vegetale

 
Sunt polizaharide care in prezenta apei se umfla, formeaza geluri, iar daca apa este calda formeaza solutii coloidale. In planta au rolul de a retine apa. Efectul terapeutic este de a reduce iritatiile, inflamatiile mucoaselor, atenuand durerile la contuzii si au un efect diuretic. 
 
Plante in care se gasesc asemenea substante sunt: frunzele si radacinile de nalba sau semintele de in, prezentate sub diferite forme de preparate farmaceutice, utilizate si drept pansamente gastrice sau in afectiuni ale cailor respiratorii.
 

Antisepticele vegetale

 
Sunt substante cu efect antibiotic, antimicrobian, sunt destul de instabile din punct de vedere chimic, deoarece sunt foarte volatile. 
 
Pot actiona sub forma de aerosoli, pe cale respiratorie, ca de exemplu: patlagina, diverse conifere, ceapa, usturoi. Sunt heterogene sub aspectul compozitiei chimice, sunt lipsite de azot si au efect dezinfectant, antioxidant si aromatizant.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016