Principii active prezente in plantele medicinale
Principiile active (substantele active) prezente in plantele medicinale sunt cele care dau efectul terapeutic. Pot fi produse ale metabolismului primar (metabolismul glucidelor), rezultate in urma procesului de fotosinteza sau produse ale metabolismului secundar al plantelor (metabolizarea azotului).
Fiecare planta, in principiu, prezinta interes pentru o anumita substanta activa, care poate fi izolata prin procedee industriale. Ca exemple de principii active pot fi enumerate: alcaloizii, glicozidele, saponinele, principiile amare, taninurile, substantele aromatice, uleiurile volatile sau esentiale, uleiurile grase, mucilagiile vegetale, antisepticele.
Alcaloizii
Alcaloizii sunt compusi care contin azot, au reactie alcalina si sunt otravuri foarte puternice.
Ei sunt folositi in medicina in stare pura, dupa extractia pe cale industriala. In terapeutica sunt folositi in doze extrem de mici, au efect benefic, dar atunci cand doza este mai mare pot deveni otravuri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Formele farmaceutice sub care se gasesc sunt: comprimate, drajee, supozitoare, fiole pentru injectii (de exemplu, Scobutilul, care are la baza scopolamina extrasa din plantele de Solanaceae).
Alte exemple de alcaloizi prezenti in materialul vegetal sunt: colchicina din radacina de brandusa sau capsiceina din ardeiul iute, de asemenea, morfina, codeina, papaverina, din semintele de mac, ca si complexul de alcaloizi din cornul secarii: ergotoxina, ergotamina, ergometrina, cu efect benefic in reglarea ritmului cardiac si in calmarea durerilor.
Alti alcaloizi, precum trigonellina din schinduf, sunt utilizati sub forma de condiment si au efect afrodisiac. Atropina din Atropa belladona este utilizata pentru investigatiile oftalmologice.
Glicozidele (Glucozidele)
Sunt substante rezultate din metabolismul secundar al azotului si care au rol de a asigura transportul si patrunderea in organism a unui compus numit aglicon, care da efectul terapeutic.
De exemplu, Tioglicozidele sunt substante caracteristice cruciferelor, care apar in radacina de hrean, in boabele de mustar alb sau negru. Derivatele acidului cianhidric sub actiunea salivei elibereaza acidul si odata cu el apare aroma specifica, dar si un anumit efect toxic (de exemplu, migdale amare, floarea de porumbar, floarea de soc, fructe de cires sau visin).
Cardioglucozidele sunt importante in terapeutica, avand un efect benefic asupra ritmului cardiac. Aceste substante exista in plante, precum degetelul lanos si degetelul rosu. Ele sunt otravuri deosebit de puternice pentru cultivatori, orice contact cu plantele dand simptome alergice.
Saponinele
Sunt substate complexe, cu o structura asemanatoare glicozidelor. Principala insusire a saponinelor o constituie faptul ca reduc puternic tensiunea superficiala a apei, au efect spumant si produc emulsii.
In mod obisnuit, saponinele sunt prezente in plante, cum ar fi: sapunarita, valul miresei, ciulinul rosu si ciulinul alb.
Atunci cand sunt introduse in organism, aceste substante duc la hemoliza globulelor rosii, elibereaza hemoglobina si efectul este toxic. Ele irita mucoasele, determina destinderea muschilor intestinali, maresc secretiile bronhice, avand un efect expectorant, diurectic si dezinfectant al cailor urinare.
Principiile amare
Sunt substante care se gasesc intr-un numar foarte mare de plante, au gust amar, excita celulele gustative, stimuleaza pofta de mancare si secretia sucurilor gastrice. Din punct de vedere chimic, au o compozitie complexa in care intra si unele glucozide.
Se pot folosi sub forma sucului de planta ca atare, de exemplu: pelinul utilizat pentru a obtine vinul pelin sau pentru a drege vinurile, drept conservant. Ele mai pot fi folosite si pentru a corecta aroma unor bauturi si intra in amestecurile de plante pentru bauturile aperitiv (de tip vermut sau bitter).
Taninurile
Sunt substante cu compozitie chimica foarte diferita si prezinta caracteristica de a coagula albuminele, metalele grele si alcaloizii. Au efect antitoxic si sunt solubile in apa.
Prin coagularea albuminelor este oprita sangerarea si este favorizata vindecarea si cicatrizarea ranilor. Taninurile sunt prezente in frunzele de nuc, coaja de stejar, frunze si fructe de afin, zmeur sau mur.
Ca efect terapeutic se recomanda pentru tratarea inflamatiilor cavitatii bucale, bronsite, arsuri, degeraturi in plagi, transpiratie excesiva. Pot fi utilizate si ca antidot la otravirile cu alcaloizi vegetali.
Substantele aromatice
Prezinta compozitie chimica foarte diferita si pot fi folosite pentru aromatizarea diferitelor preparate medicinale. Esculina din castan are efect favorabil asupra vaselor sanguine, varicelor, hemoroizilor sau este folosita drept filtru solar in lotiuni si creme specifice pentru protectia pielii.
Rutina, prezenta in afin, dar si in lastarii cruzi de hrisca, are efect terapeutic asupra sclerozei vaselor sanguine. De asemenea, silimarina prezenta in fructele de armurariu si paducel, are efect favorabil pentru functia hepatica, regenerand tesuturile ficatului dupa hepatite
Mucilagiile vegetale
Sunt polizaharide care in prezenta apei se umfla, formeaza geluri, iar daca apa este calda formeaza solutii coloidale. In planta au rolul de a retine apa. Efectul terapeutic este de a reduce iritatiile, inflamatiile mucoaselor, atenuand durerile la contuzii si au un efect diuretic.
Plante in care se gasesc asemenea substante sunt: frunzele si radacinile de nalba sau semintele de in, prezentate sub diferite forme de preparate farmaceutice, utilizate si drept pansamente gastrice sau in afectiuni ale cailor respiratorii.
Antisepticele vegetale
Sunt substante cu efect antibiotic, antimicrobian, sunt destul de instabile din punct de vedere chimic, deoarece sunt foarte volatile.
Pot actiona sub forma de aerosoli, pe cale respiratorie, ca de exemplu: patlagina, diverse conifere, ceapa, usturoi. Sunt heterogene sub aspectul compozitiei chimice, sunt lipsite de azot si au efect dezinfectant, antioxidant si aromatizant.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>