Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Materiile prime si spatiile de crestere la struti

materiile-prime-si-spatiile-de-crestere-la-struti

In tarile cu activitate dezvoltata de crestere a strutilor, exista deja o industrie de nutreturi combinate care se adreseaza acestei specii. Nutreturile combinate acopera, de regula, 40% din necesarul zilnic.


Este necesar ca proprietarul de struti sa controleze personal materia prima folosita, respectarea retetei de fabricatie, precum si efectuarea unor controale de laborator (cel putin periodic) pentru a se convinge ca retetele furajere au fost corect fabricate.
 
Este de asemenea posibila fabricarea retetelor furajere in instalatii proprii (micro-FNC-uri), pentru a fi siguri ca acestea au fost corect alcatuite.
 

Fanul de lucerna

 
Se poate folosi atat lucema verde, cosita proaspat si administrata ca atare, dupa o usoara palire, cat si un fan corect uscat si depozitat, fara a fi infestat de mucegaiuri. Este recomandabila lucerna taiata in faza de imbobocire, cu multe frunze si putina tulpina. Lucerna poate reprezenta pana la 50% din hrana zilnica a strutilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Porumbul

 
Poate acoperi 10% din necesarul zilnic. Este necesar ca porumbul sa fie sanatos, necontaminat de mucegaiuri sau rozatoare.
 

Apa de baut

 
Un strut adult poate consuma pana la 10 litri de apa pe zi. Este deci necesar a asigura un flux continuu de apa in adapost.
 

Sfaramaturi de scoici, calciu (calcar) granulat si pietris insolubil

 
Primele doua ingrediente asigura calciul din oase si participa la formarea cojii oului. Pietrisul insolubil ajuta la triturarea hranei ingerate si la o mai buna digestie. Trebuie ca aceste trei ingrediente sa existe tot timpul la dispozitia strutilor.
 

Farcurile de crestere; stratul vegetal

 
Pentru strutii adulti, terenul reprezinta un element determinant al starii de sanatate. De aceea, trebuie ales cu multa atentie. Daca nu avem disponibil un teren bine adaptat scopului, vor fi operate unele imbunatatiri. Trebuie asigurat un teren plat sau cu panta usoara de 2-3%, prin lucrari asupra solului. Panta de scurgere trebuie sa existe pe lungimea, si nu pe latimea tarcului
 
Terenul trebuie bine drenat, pentru ca in caz de ploaie sa nu se formeze balti sau, mai rau, sa fie imbibat tot terenul cu apa. Dupa unii specialisti in materie, suprafata de teren necesara pentru un reproducator trebuie sa fie de 500 mp.

Din acest punct de vedere, trebuie luate in consideratie natura si structura terenului: depinde daca un teren este usor sau greu, adica mai nisipos sau mai argilos, de specificul climatic local (mai ploios sau mai secetos), de inierbarea terenului (mai recenta sau mai veche, din plante perene sau anuale, leguminoase sau graminee), factori care determina structura solului sa se strice mai repede sau mai usor. 
 
Important este ca sa nu se intarzie cu mutarea intr-un alt tarc dupa ce vegetatia tarcului a fost serios afectata. Daca insa dupa transfer terenul se lucreaza judicios, prin cosirea tulpinilor de plante neconsumate, urmata de o grapare energica, o completare a stratului vegetal prin suprainsamantare a portiunilor deteriorate (in special perimetral), o fertilizare a terenului si apoi irigari repetate prin aspersiune, atunci este suficienta suprafata minima de 200 mp pe strut.

Ceea ce nu inseamna ca este contraindicata suprafata de 500 mp, pentru ca in acest caz este posibila o rotatie mai rapida a transferurilor si o mai buna refacere a stratului vegetal. Si inca doua amanunte legate de utilizarea tarcului:
 
- ca si in cazul pasunatului la bovine, s-ar putea introduce si la struti asa-numitul "pastor electric". Este vorba de o sarma dispusa perimetral, in interiorul gardurilor despartitoare, incarcata cu curent electric de joasa tensiune.

Cand strutul atinge aceasta sarma, usoara electrocutare il determina ca treptat, sa nu mai vina in contact cu sarma. Aceasta masura poate sa-i fereasca pe struti de contactele dure cu gardurile despartitoare, care pun atatea probleme integritatii corporale (inclusiv a calitatii pielii, dupa sacrificare) si sanatatii strutilor. 
 
- in lipsa unor terenuri proprietate personala, crescatorii de struti sunt obligati sa inchirieze terenurile aferente, pe care trebuie sa faca si unele investitii.

De exemplu, in Italia, astfel de contracte se incheie pentru o perioada de 6 ani cu prelungire automata a acestuia daca nici una dintre parti nu-l denunta, iar daca una din parti il denunta, comunicarea oficiala de incetare a perioadei de inchiriere trebuie facuta cu 6 luni inainte

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016