Productia de ciuperci. Compozitie si umiditate
Amestecul de acoperire se asaza peste compost la una-doua saptamani dupa insamantare, in functie de tehnologia utilizata. Fara acest strat de 4-5 cm grosime, nu se poate realiza productia de ciuperci.
Acest amestec este mult mai sarac decat compostul in nutrienti (azot total = 0,1 – 0,3% s.u.), fapt care forteaza miceliul sa treaca de la faza de crestere vegetativa la cea de fructificare. Prin continutul sau in ioni de Ca (cand se adauga creta sau var stins) si prin reactia usor alcalina (pH = 7,4-7,8), amestecul de acoperire neutralizeaza reactia compostului, care este usor acida datorita activitatii miceliului.
In plus, stratul de acoperire este un adevarat "rezervor de apa" – pe care o absoarbe in cantitati mari, ca un burete, cedand-o apoi treptat ciupercilor in formare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Componenta principala a acestuia este turba, cu rare exceptii. De aceea, calitatea stratului de acoperire depinde de natura, textura, reactia chimica si capacitatea de imbibare cu apa a turbei.
Tarile care dispun de turba neagra de calitate (de sphagnum) o folosesc pe aceasta. In conditiile utilizarii turbei de la noi, amestecul de turba neagra cu turba rosie s-a dovedit foarte potrivit pentru ciupercariile intensive.
Capacitatea lui de retinere a apei este buna si poate ingloba cantitatea de apa necesara unor recolte mari, de exemplu 7-10 litri/mp cultivat, inaintea valului de productie. Cantitatea de apa este in stransa concordanta cu cea de ciuperci recoltate – sa nu uitam ca ele contin 90% apa! Un amestec de acoperire uscat nu va da multe ciuperci.
Calitatea substratului de cultura (compostul)
Exista o unanimitate de pareri in ceea ce priveste importanta calitatii substratului de cultura in obtinerea unor productii mari de ciuperci: un compost bun asigura 40-50% din succes!
Continutul in substante nutritive, textura, umiditatea si selectivitatea compostului – sunt caracteristicicare "fac diferenta", inclinand balanta catre productii mari sau mici. Pasteurizarea bine facuta constituie si ea o premisa majora pentru obtinerea recoltelor mari si sanatoase de ciuperci.
Compostul pasteurizat "sub folie" (pasteurizare naturala) va fi intotdeauna inferior calitativ celui pasteurizat in vrac – in tunelul de pasteurizare, desigur cand operatiunea se executa corect.
De aceea, in tarile industrializate mari producatoare de ciuperci, cultivatorii cumpara compostul gata preparat si pasteurizat, insamantat chiar si incubat. In felul acesta ei stiu ca dispun de un material de cea mai buna calitate. Ca urmare, se pot concentra doar pe asigurarea celor mai bune conditii de microclimat in spatiul lor de cultura, pentru ca acest compost sa dea tot ce poate!

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>