Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia de ciuperci. Compozitie si umiditate

productia-de-ciuperci-compozitie-si-umiditate

Amestecul de acoperire se asaza peste compost la una-doua saptamani dupa insamantare, in functie de tehnologia utilizata. Fara acest strat de 4-5 cm grosime, nu se poate realiza productia de ciuperci.


 
Acest amestec este mult mai sarac decat compostul in nutrienti (azot total = 0,1 – 0,3% s.u.), fapt care forteaza miceliul sa treaca de la faza de crestere vegetativa la cea de fructificare. Prin continutul sau in ioni de Ca (cand se adauga creta sau var stins) si prin reactia usor alcalina (pH = 7,4-7,8), amestecul de acoperire neutralizeaza reactia compostului, care este usor acida datorita activitatii miceliului.
 
In plus, stratul de acoperire este un adevarat "rezervor de apa" – pe care o absoarbe in cantitati mari, ca un burete, cedand-o apoi treptat ciupercilor in formare. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Componenta principala a acestuia este turba, cu rare exceptii. De aceea, calitatea stratului de acoperire depinde de natura, textura, reactia chimica si capacitatea de imbibare cu apa a turbei.
 
Tarile care dispun de turba neagra de calitate (de sphagnum) o folosesc pe aceasta. In conditiile utilizarii turbei de la noi, amestecul de turba neagra cu turba rosie s-a dovedit foarte potrivit pentru ciupercariile intensive. 
 
Capacitatea lui de retinere a apei este buna si poate ingloba cantitatea de apa necesara unor recolte mari, de exemplu 7-10 litri/mp cultivat, inaintea valului de productie. Cantitatea de apa este in stransa concordanta cu cea de ciuperci recoltate – sa nu uitam ca ele contin 90% apa! Un amestec de acoperire uscat nu va da multe ciuperci.
 

Calitatea substratului de cultura (compostul)

 
Exista o unanimitate de pareri in ceea ce priveste importanta calitatii substratului de cultura in obtinerea unor productii mari de ciuperci: un compost bun asigura 40-50% din succes!
 
Continutul in substante nutritive, textura, umiditatea si selectivitatea compostului – sunt caracteristicicare "fac diferenta", inclinand balanta catre productii mari sau mici. Pasteurizarea bine facuta constituie si ea o premisa majora pentru obtinerea recoltelor mari si sanatoase de ciuperci.
 
Compostul pasteurizat "sub folie" (pasteurizare naturala) va fi intotdeauna inferior calitativ celui pasteurizat in vrac – in tunelul de pasteurizare, desigur cand operatiunea se executa corect.
 
De aceea, in tarile industrializate mari producatoare de ciuperci, cultivatorii cumpara compostul gata preparat si pasteurizat, insamantat chiar si incubat. In felul acesta ei stiu ca dispun de un material de cea mai buna calitate. Ca urmare, se pot concentra doar pe asigurarea celor mai bune conditii de microclimat in spatiul lor de cultura, pentru ca acest compost sa dea tot ce poate!

 


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016