Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura cu traditie in Romania. Subventie de peste 5.000 euro/hectar

cultura-cu-traditie-in-romania-subventie-de-peste-5000-eurohectar

Fermierii au primit in conturi o subventie pe suprafata care a ajuns la 5.000 euro/hectar, suma achitata din bugetul national. Plata a ajuns la fermierii care cultiva tutun, fiind cea mai mare subventie achitata pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii, potrivit directorului general APIA, Adrian Pintea.


Subventiile au afisat cresteri pe hectar in ultimii ani, iar directorul general APIA a explicat care este cea mai mare plata pe care fermierii o pot incasa din bugetul de stat. 
 
"Daca facem comparatia cu inceputul anului 2007, Romania primea undeva la 50 de euro pe hectar dar anul acesta spre exemplu pentru 2023 plata ajunge undeva la 100-120 de euro pe hectar. Dar depinde si de ce doresc fermierii sa cultive, pentru ca, spre exemplu, daca faci un angajament cu APIA pentru masurile de agro-mediu sau agricultura ecologica subventiilor, se atinge si la 400-500 de euro pe hectar.

Dar sunt subventii si mai mari de atat, de exemplu anul acesta, pentru ca acum platim Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT), pe langa subventiile din fonduri europene sunt si aceste scheme din bugetul de stat, pentru tutun se plateste 5.000 de euro pe hectar", a declarat Adrian Pintea in cadrul unei emisiuni.
 

Cultura de tutun

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In acest sens, plata este ANT 4 - tutun pentru care a fost stabilit un cuantum de 5.254,6083 euro/ha.
 
Suprafata cultivata cu tutun se acorda ca ajutor national tranzitoriu - ANT 4, in baza contractelor incheiate intre fermieri/grupul de producatori si prim-procesatorii autorizati/inregistrati la MADR, cu indeplinirea conditiilor specifice de eligibilitate prevazute la art. 41 din Ordinul MADR nr. 45/2021, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
- fermierul sau grupul de producatori trebuie sa incheie un contract de cultura cu un prim-procesator, sa il inregistreze la DAJ si ulterior sa il depuna la centrul local/judetean sau al municipiului Bucuresti al APIA. Contractul trebuie sa fie incheiat pana la data de 30 aprilie a anului de recolta si fie depus la APIA pana cel tarziu la data de 30 iunie a anului de recolta inclusiv;
 
- contractul va avea ca anexa lista nominala a membrilor grupului si suprafetele aferente fiecaruia, atunci cand unitatea prim-procesatoare incheie contracte de cultura cu un grup de producatori;
 
- un fermier/grup de producatori incheie contract de cultivare cu un singur prim-procesator;
 
- grupurile de producatori nu pot exercita activitate de prim-procesare a tutunului;
 
- un fermier, producator de tutun, poate sa apartina unui singur grup de producatori;
 
- fermierul/grupul de producatori depune declaratia de livrare a tutunului prin care se face dovada valorificarii unei cantitati minime de 1.000 kg/ha la centrul local/judetean sau al municipiului Bucuresti al APIA, dupa caz, pana la data de 2 mai a anului urmator recoltarii; declaratia de livrare se vizeaza de reprezentantul desemnat al DAJ pe a carei raza teritoriala se afla terenul cultivat, pentru atestarea cantitatii si a calitatii tutunului livrat; daca fermierul este membru al unui grup de producatori, declaratia de livrare se vizeaza si de grupul in cauza. Lipsa vizei/vizelor pe declaratia de livrare determina neeligibilitate la plata pentru ANT 4 – tutun.
 
- tutunul livrat trebuie sa indeplineasca conditiile minime de calitate, asa cum sunt prevazute in anexele nr. 2 si 2a) la Legea nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania;
 
- suprafetele solicitate conform cererii unice de plata pe suprafata sunt supuse controalelor administrative si la fata locului de catre structurile de control ale APIA, cu privire la respectarea suprafetelor si culturilor declarate si ale MADR, cu privire la lucrarile agrotehnice specifice, astfel incat la recoltare sa se asigure o densitate medie de cel putin 2 plante/mp.
 
"In perioada 1 martie – 15 mai se depun cererile de plata si aici fac un apel la fermieri ca si anul acesta sa tina legatura cu functionarul APIA si sa isi depuna in timp cererile. Pentru ca dupa data de 15 mai, incepand cu 16 mai, pana in 9 iunie se mai pot depune cereri, dar cu penalitati de 1% pe zi pentru fiecare zi de intarziere. 
 
Iar incepand cu 16 octombrie incepem platile in avans, si pot sa va spun ca anul trecut din 16 octombrie si pana in 30 noiembrie, perioada in care se fac aceste plati, 1 miliard 33 de milioane a acordat APIA in 45 de zile. Pentru ca este foarte usor sa acorzi acesti bani, subventiile se achita din bugetul de stat, dupa care facem declaratiile de cheltuieli, Comisia Europeana le verifica si banii se ramburseaza. Si pot sa va spun ca toate rambursarile pentru 2022 au fost facute catre statul roman in integralitate. Asta arata ca toate subventiile au fost date corect", a aratat Adrian Pintea.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016