Petre Daea: Fondul Mutual destinat sprijinirii fermierilor va putea fi functional de anul viitor
In prezent, se contruiesc mecanisme pentru Fondul Mutual. Prin acesta, se va acorda ajutor fermierilor, putand fi functinal de anul viitor, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
"Ceea ce inseamna o abordare paralela, dar in contextul acesta de asigurare a culturilor este realizarea unui mecanism stabil in viitor, in asa fel incat sa putem sa apelam la el in momentele acestea grele, intrucat statul nu poate tot timpul sa intervina in sprijinul fermierilor de la bugetul statului.

Pe de o parte, pentru faptul ca nu sunt sume in buget, pentru ca nu construiesti un buget pe riscuri, construiesti un buget pe elemente care-ti asigura concretetea si te conduce la realizarea obiectivului, motiv pentru care Fondul Mutual de anul viitor, zic eu, va putea fi functional. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Se lucreaza in Ministerul Agriculturii, lucram impreuna cu specialisti, lucram impreuna cu fermierii, in asa fel incat sa putem sa facem aceasta institutie care sa vina in sprijinul fermierilor atunci cand nevoia ii impinge si, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la aceasta data. Vom asigura pe de o parte si din fondurile statului acest fond, va fi si o parte contributiva a fermierilor, in asa fel incat trebuie sa stii atunci cand pleci la drum sa pui de-o parte un leu, ca nu se stie...", a sustinut Daea.
 
De asemenea acesta a dat asigurari ca, la acest moment, in Romania exista cantitatea de grau necesara consumului intern.
 
"A fost aceasta temere in vara, toata lumea se astepta sa nu facem grau si sa nu avem posibilitatea sa asiguram.... Eu va spun ca avem cantitatea de grau, am spus-o si o repet ca noi nu am obtinut cat ne-am fi dorit, dar nici atat de putin cat si-ar fi dorit. Avem cantitatea de grau necesara in Romania pentru consumul intern si disponibilitati pentru export, iar acelasi lucru se intampla si la floarea-soarelui.

Ne-am apropiat. Mai avem 2% din suprafata de recoltat a Romaniei. Cantitatile care au fost aduse in magaziile fermierilor atesta faptul ca avem cantitatea necesara pentru prelucrare, in asa fel incat sa obtinem uleiul cuvenit si sa avem si disponibilitati pentru export. Porumbul a fost afectat, inca ne-am terminat recoltatul.

Este cu cateva procente peste jumatate din suprafata insamantata in Romania. Vom vedea ce va fi la sfarsitul recoltarii intregii suprafete. Pana acum, noi am intervenit la fermieri cu o serie intreaga de forme de sprijin, instrumente financiare pe care le-am folosit", a afirmat Petre Daea.
 
Primul obiectiv de pe lista este agricultura Romaniei din punct de vedere investitional si al activitatii; mai exact, refacerea sistemului de irigatii si extinderea acestuia, conform sefului MADR.
 
"Refacerea inseamna trei lucruri: pe de o parte, sa punem in miscare sistemul principal de catre ANIF, intelegand aici statiile de pompare, canalele de aductiune si canalele de deservire. Al doilea lucru inseamna punerea in miscare a sistemelor secundare, practic a unitatii hidraulice de la statia de pompare pana la planta. Al treilea lucru este acela sa sustinem, ceea ce facem in Romania, sa sustinem cursul apei pe care o distribuim pana la statia de pompare.

Deci, dam apa gratuita fermierilor si apoi de la statia de pompare pana la planta 50%. Toate aceste actiuni pe care noi le facem sunt stipulate si in Legea 236 care spune foarte clar ca, pentru perioada 2027, Romaniei ii este alocata suma de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii, in asa fel incat sa ajungem la o suprafata irigabila de 2,6 miliarde de hectare.

Daca sistemul de irigatii din Romania nu este valid, atunci nu ne putem astepta decat intamplator la productii si acestea sunt determinate de starea starea vremii", a explicat oficialul.
 
In ceea ce priveste pretul carnii de porc in perioada urmatoare, ministrul a punctat ca vom avea cel mai mic pret din Uniunea Europeana. De asemenea, Romania nu se numara printre tarile cu cele mai mari scumpiri. Conform ministrului, pretul la toate produsele, din afara tarii, este de 4 - 5 ori mai mare decat in Romania.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Preturile marfurilor agricole se prabusesc. Preturile actuale la grau si porumb
Preturile marfurilor agricole se prabusesc. Preturile actuale la grau si porumb
In cazul graului, recolta veche si recolta noua se apropie cu pasi repezi de o convergenta in...
Petre Daea: Aranjament cu Penny si Casa de Comert Unirea
Petre Daea: Aranjament cu Penny si Casa de Comert Unirea
Casa de Comert Unirea a livrat catre magazinele Penny 19.200 de produse din...
Reuniunea informala a ministrilor Agriculturii. Petre Daea ia parte la discutii
Reuniunea informala a ministrilor Agriculturii. Petre Daea ia parte la discutii
In cadrul sesiunii plenare, discutiile se vor axa pe tema "Asigurarea securitatii alimentare...
Petre Daea: 19 obiective din sistemul de irigatii sunt finalizate, 31 de obiective sunt in executie
Petre Daea: 19 obiective din sistemul de irigatii sunt finalizate, 31 de obiective sunt in executie
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, mentioneaza ca Legea 136 din 2022...

Ultima ora

MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
MADR prelungeste termenul pentru investitiile in fermele de porci si pasari
OUG pentru modificarea art. 16 alin (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de...
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
Consiliul AgriFish: Posibilitatile de pescuit pentru 2025
"Punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizeaza: posibilitatile de pescuit...
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
Finantare de 100.000 de euro pentru fermele mici
AFIR urmeaza sa lanseze mai multe linii de finantare special destinate acestei categorii de...
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
ANSVSA a amendat operatorii economici din sectorul produselor alimentare
In cursul lunii octombrie, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton