Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Petre Daea: Fondul Mutual destinat sprijinirii fermierilor va putea fi functional de anul viitor

petre-daea-fondul-mutual-destinat-sprijinirii-fermierilor-va-putea-fi-functional-de-anul-viitor

In prezent, se contruiesc mecanisme pentru Fondul Mutual. Prin acesta, se va acorda ajutor fermierilor, putand fi functinal de anul viitor, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.


"Ceea ce inseamna o abordare paralela, dar in contextul acesta de asigurare a culturilor este realizarea unui mecanism stabil in viitor, in asa fel incat sa putem sa apelam la el in momentele acestea grele, intrucat statul nu poate tot timpul sa intervina in sprijinul fermierilor de la bugetul statului.

Pe de o parte, pentru faptul ca nu sunt sume in buget, pentru ca nu construiesti un buget pe riscuri, construiesti un buget pe elemente care-ti asigura concretetea si te conduce la realizarea obiectivului, motiv pentru care Fondul Mutual de anul viitor, zic eu, va putea fi functional. 
 
Se lucreaza in Ministerul Agriculturii, lucram impreuna cu specialisti, lucram impreuna cu fermierii, in asa fel incat sa putem sa facem aceasta institutie care sa vina in sprijinul fermierilor atunci cand nevoia ii impinge si, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la aceasta data. Vom asigura pe de o parte si din fondurile statului acest fond, va fi si o parte contributiva a fermierilor, in asa fel incat trebuie sa stii atunci cand pleci la drum sa pui de-o parte un leu, ca nu se stie...", a sustinut Daea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea acesta a dat asigurari ca, la acest moment, in Romania exista cantitatea de grau necesara consumului intern.
 
"A fost aceasta temere in vara, toata lumea se astepta sa nu facem grau si sa nu avem posibilitatea sa asiguram.... Eu va spun ca avem cantitatea de grau, am spus-o si o repet ca noi nu am obtinut cat ne-am fi dorit, dar nici atat de putin cat si-ar fi dorit. Avem cantitatea de grau necesara in Romania pentru consumul intern si disponibilitati pentru export, iar acelasi lucru se intampla si la floarea-soarelui.

Ne-am apropiat. Mai avem 2% din suprafata de recoltat a Romaniei. Cantitatile care au fost aduse in magaziile fermierilor atesta faptul ca avem cantitatea necesara pentru prelucrare, in asa fel incat sa obtinem uleiul cuvenit si sa avem si disponibilitati pentru export. Porumbul a fost afectat, inca ne-am terminat recoltatul.

Este cu cateva procente peste jumatate din suprafata insamantata in Romania. Vom vedea ce va fi la sfarsitul recoltarii intregii suprafete. Pana acum, noi am intervenit la fermieri cu o serie intreaga de forme de sprijin, instrumente financiare pe care le-am folosit", a afirmat Petre Daea.
 
Primul obiectiv de pe lista este agricultura Romaniei din punct de vedere investitional si al activitatii; mai exact, refacerea sistemului de irigatii si extinderea acestuia, conform sefului MADR.
 
"Refacerea inseamna trei lucruri: pe de o parte, sa punem in miscare sistemul principal de catre ANIF, intelegand aici statiile de pompare, canalele de aductiune si canalele de deservire. Al doilea lucru inseamna punerea in miscare a sistemelor secundare, practic a unitatii hidraulice de la statia de pompare pana la planta. Al treilea lucru este acela sa sustinem, ceea ce facem in Romania, sa sustinem cursul apei pe care o distribuim pana la statia de pompare.

Deci, dam apa gratuita fermierilor si apoi de la statia de pompare pana la planta 50%. Toate aceste actiuni pe care noi le facem sunt stipulate si in Legea 236 care spune foarte clar ca, pentru perioada 2027, Romaniei ii este alocata suma de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii, in asa fel incat sa ajungem la o suprafata irigabila de 2,6 miliarde de hectare.

Daca sistemul de irigatii din Romania nu este valid, atunci nu ne putem astepta decat intamplator la productii si acestea sunt determinate de starea starea vremii", a explicat oficialul.
 
In ceea ce priveste pretul carnii de porc in perioada urmatoare, ministrul a punctat ca vom avea cel mai mic pret din Uniunea Europeana. De asemenea, Romania nu se numara printre tarile cu cele mai mari scumpiri. Conform ministrului, pretul la toate produsele, din afara tarii, este de 4 - 5 ori mai mare decat in Romania.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton