Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANPC va reglementa gramajul painii: nu vor mai putea fi comercializate paini care cantaresc mai putin de 200 de grame


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a venit cu un proiect de ordin care ar putea fi benefic atat pentru consumatori, cat si pentru producatori: reglementarea gramajului pentru paine.
Conform proiectului, painea nu va mai putea avea sub 200 de grame, eliminandu-se, astfel, practica de a scadea gramajul cu 5 - 10 grame, in mod periodic, un lucru care trecea neobservat de consumatori.

"In primul rand, vom face ordine din punct de vedere al gramajului in ceea ce inseamna fabricarea painii. Consumatorul plateste un pret pentru un produs, insa diferentele sunt de 70 - 80 de grame intre pretul pe care il plateste si cantitatea de paine pe care o ia. Oamenii nu vor mai cumpara acea paine mare, frumoasa, umflata, dar goala in interior, cumpara aerul. Va fi mai usor si pentru noi, pentru ca vom putea verifica mult mai atent si mai corect ceea ce inseamna calitatea painii", a precizat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Potrivit acestuia, toti producatorii care incercau si, de multe ori reuseau, sa pacaleasca clientii, vanzand o cantitate de paine mai mica la un pret care nu reflecta gramajul, vor fi obligati sa se alinieze noilor standarde.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Aurel Popa, presedintele Rompan (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase), este convins ca nu exista niciun motiv pentru cresterea pretului painii, din cauza acestor modificari de gramaj.

"In niciun caz nu se pune problema sa creasca pretul. Dupa parerea mea, pana in octombrie, nu se pune aceasta problema. In octombrie vom reanaliza, pentru ca, pana atunci, cumparam grau de la producatori. Din octombrie, producatorii nu prea mai vand si atunci vom fi nevoiti sa cumparam grau de la silozuri si vom vedea ce preturi vor practica comerciantii de cereale", a explicat Popa.

Mai mult, presedintele Rompan a adaugat ca exista beneficii si pentru producatori, prin scaderea costurilor de productie, prin cresterea cantitatii de produse pe care o realizeaza pe aceeasi suprafata de coacere. "Una este sa pui produse mici pe vatra cuptorului si alta e sa pui produse mai mari si atunci si consumurile specifice de faine sunt mai mici pe kilogramul de produs, dar si consumul de combustibil sau de gaz pentru coacere", a spus Popa.

Stabilirea pretului painii, o problema in Romania

In Romania, pretul painii este mult mai scazut atat fata de cel din celelalte state din Uniunea Europeana, cat si din alte tari din Europa.

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pretul kilogramului de paine pe piata locala reprezinta doar 50 la suta din cel pe kilogramul de paine din tari precum Germania, Franta sau Belgia si 30% din cel platit in Croatia, Muntenegru sau Serbia. In schimb, este similar cu pretul painii din Bulgaria, calitatea lasand insa de dorit.

"Pe de o parte, depinde de calitate si de reteta painii, pentru ca noi am fost obisnuiti sa mancam o paine foarte buna, pe care a doua zi poti s-o feliezi. In Romania, la foarte multe sortimente de paine nu se mai intampla lucrul acesta, a doua zi nu prea mai este foarte buna", a explicat Frumosu, pentru Ziare.com.

Presedintele FSIA este de parere ca stabilirea unui gramaj minim va veni in sprijinul consumatorului, insa, de multe ori, cand pretul stagneaza in ciuda scumpirii materiei prime, se scade putin din greutatea produsului. "Nu apar scumpiri cu 10% si atunci scade gramajul cu 50 - 100 de grame si pretul ramane acelasi. Din punctul de vedere al consumatorului, probabil ca este o masura benefica", a precizat Frumosu.

Totusi, o alta masura care s-ar impune ar fi obligarea la o anumita calitate a produsului, o problema generala in industria alimentara din Romania, nu doar pe piata painii.

"In momentul de fata, in Romania, sunt multe fabrici din industria alimentara care nu produc ceea ce trebuie, care inlocuiesc cantitatea de carne cu slanina sau cu alte componente, care inlocuiesc slanina cu emulsie de soric, care inlocuiesc faina cu tot felul de alte ingrediente. Aici este o mare problema. Este foarte adevarat ca, vizavi de puterea de cumparare a romanilor, reteta este pe masura.

Daca s-ar face un produs foarte bun, atunci pretul fiind pe masura, ar fi mult peste puterea de cumparare din Romania", a explicat Frumosu.

Astfel, un prim pas ar fi si cresterea salariului minim garantat de stat, pentru a putea vorbi de o imbunatatire a calitatii produselor, a incheiat acesta.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016