Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii, in pericol din cauza productiei scazute de miere

apicultorii-in-pericol-din-cauza-productiei-scazute-de-miere

Un semnal de alarma in acest sens a fost tras de Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, care a precizat ca, totusi, mierea nu va disparea de pe piata.


Productia de miere din acest an scade la mai putin de jumatate fata de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat dramatic efectivele de albine, insa apicultorii sustin ca mierea nu va lipsi de pe piata si nici preturile nu se vor majora deoarece exista stocuri, iar romanii nu sunt mari consumatori de miere.
 
„Productia de miere de anul acesta va fi sub 50%, in jur de 45% din media ultimilor ani. Cel putin aceasta este estimarea noastra efectuata in toate judetele. Chiar daca s-a facut salcamul in Moldova, in restul tarii nu s-a facut. Chiar daca s-a facut floarea-soarelui in sud, in alte parti a fost distrusa de seceta, iar teiul a fost doar pe suprafete mici. La mierea de salcam productia a fost afectata in proportie de 80% — 90%, la rapita de peste 80%, iar la floarea-soarelui si tei s-a facut 40 — 45% dintr-o productie normala. In plus, multi apicultori nu s-au mai deplasat in pastoral pentru ca nu au mai avut bani. Din estimarea noastra pe care am primit-o din teritoriu nu cred ca vom sari anul acesta de o productie de 8.000 — 9.000 de tone de miere”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.
 
Acesta sustine ca apicultura este intr-un grav pericol anul acesta deoarece familiile de albine au scazut dramatic, iar apicultorii sunt secatuiti din cauza cheltuielilor facute pentru a asigura hrana si a tine albinele in viata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Desi ACA a facut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obtinerea unui sprijin financiar, deocamdata apicultorii nu au primit nimic in pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.
 
 „Apicultura este intr-un grav pericol, scad dramatic efectivele in Romania. Pentru ca unele familii de albine au murit de foame sau au fost mai slabe, apicultorii au unificat stupii ca sa nu piarda o familie. Avem peste 300 de familii de albine care s-au unificat. Apicultorii sunt secatuiti din cauza cheltuielilor pe care le-au bagat in hrana, ca sa le tina in viata. Am facut o serie de adrese la minister si inca nu stim nimic, desi ministrul Agriculturii a anuntat ca ne da un ajutor de minimis de 15 lei pe stup”, a spus Fetea.
In pofida acestei situatii, apicultorii afirma ca mierea nu va lipsi de pe piata in acest an deoarece s-a importat mult anul trecut, iar exporturile au fost intr-un blocaj total. Pe de alta parte, in Romania nu se consuma prea multa miere.
 
„Nu cred ca va lipsi mierea de pe piata pentru ca s-a importat mult anul trecut. In Romania se aduc din import circa 3.000 — 4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt intr-un blocaj total, tocmai datorita acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu exista motivatie sa lipseasca mierea de pe piata, mai ales ca in Romania nici nu se consuma, dar poate ca va lipsi mierea romaneasca”, a explicat Ioan Fetea.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton