Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Secretarul de stat in ministerul agriculturii, Daniel Botanoiu, este de parere ca Romania are nevoie de un singur fond mutual pentru despagubirea agricultorilor, pentru ca formarea mai multor fonduri mai mici ar micsora capacitatea de acoperire a pagubelor.
„Eu cred ca un singur fond mutual este mai puternic. Cred ca, daca il vom diviza, acea capacitate de acoperire a tuturor necesitatilor agricultorilor nu poate functiona daca vor fi, de exemplu, 42 de fonduri. Cred ca e bine sa avem un singur fond mutual care sa raspunda tuturor solicitarilor fermierilor”, a sustinut Daniel Botanoiu.
Acesta a mai vorbit si despre faptul ca normele metodologice de functionare pentru fondul mutual au fost trimise spre consultare organizatiilor profesionale, si urmeaza a fi aprobate in Guvern.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Ne dorim ca toate organizatiile profesionale sa fie prezente si sa constituie acest fond, pentru ca 65% din despagubirile pentru pierderile de venit vor veni din acest fond, iar din acei 65%, un procent de 75% vine din partea Comisiei Europene si 25% din partea Romaniei. Fermierii trebuie sa infiinteze insa acest fond, pentru ca va fi administrat tot de ei. Noi sustinem, din punct de vedere financiar, functionarea lui, insa ei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-l puna rapid in practica, pentru ca asta ii va proteja. De exemplu, la o paguba de 100000 de euro, 65000 de euro vin din contributia nationala si europeana, iar restul din partea fermierilor. Ca atare, fermierul trebuie sa contribuie ca sa ajunga la un anumit nivel, la o anumita cota de despagubire, daca se intampla un eveniment negativ. Va fi o contributie la hectar sau la numarul de animale”, a mai relatat Botanoiu.
MADR a afirmat ca fondul mutual va putea, pentru o perioada de trei ani, sa fie sustinut financiar din fonduri europene si nationale, dar capitalizarea acestora va fi facuta de fermieri prin cotizatia la fondul mutual.
Sursa foto: www.sxc.hu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News