Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea suinelor in sistemul intensiv industrial. Optam pentru ferme industriale sau eco?


In complexele industriale de crestere a suinelor in circuit inchis si flux continuu, in care se aplica sistemul intensiv, procesele de crestere si ingrasare necesita un ansamblu de constructii si utilaje care sa permita mecanizarea, automatizarea si electrificarea tuturor lucrarilor zootehnice, incepand de la transportul, pregatirea si servirea hranei, adaparea, evacuarea dejectiilor si pana la asigurarea automata a conditiilor de microclimat (temperatura, umiditate, ventilatie), scria, in urma cu mai bine de trei decenii prof. dr. Mircea Dinu.
De asemenea, acestea trebuie sa asigure succesiunea si ritmicitatea lucrarilor tehnologice. Cresterea suinelor in aceste conditii contribuie la:

  • reducerea efectivului animalelor de reproductie si folosirea intensa a acestora
  • sporirea numarului de fatari anuale ale scroafelor si, implicit, a numarului de purcei
  • scurtarea cu 50-60% a timpului de lactatie fata de sistemul traditional si la cresterea indicelui de utilizare a scroafelor si a boxei de fatare, indicator ce asigura eficienta fermei zootehnice

Indicii tehnico-economici de productie din complexele industriale sunt mai mari decat cei din sistemul extensiv, in sensul ca ciclul de reproductie a scroafelor se reduce de la 215 zile la 150 de zile. Indicele de utilizare a scroafei creste de la 1,7 la 2,4 fatari. Durata ingrasarii scade de la 280 de zile la 180 de zile. Consumul specific se reduce de la 5 UN la 3,5 UN, mai preciza profesorul Dinu.

Cat de actuala mai este tehnologia de crestere a porcilor in sisteme intensive? in conditiile in care se pune tot mai mare pret pe calitatea produselor, pe revenirea la sisteme "normale", tot mai multi romani preferand sa cumpere produse obtinute in ferme familiale, nu in halele industriale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h



Salut,
Ma numesc Catalin si am postat si eu mai demult pe forum.
Termin si eu o ferma de ingrasare de 1600 capete in jud. Iasi ,si am ales cresterea pe pat permanent din mai multe motive. Dupa ce m-am documentat mai mult timp, am conceput gardurile despartitoare, hranitorile, sistemul de ventilatie, de evacuare si tratare a dejectiilor (tunel de compostare care va functiona si ca biofiltru pt. aerul exhaustat din grajduri)
Gardurile despartitoare au 1,7 m inaltime si sunt mobile,se scot foarte usor la sfarsitul ciclului,pentru a intra miniicarcatorul sa evacueze.
Hranitorile sunt cu front liniar,2 hranitori cu cate 3 posturi/boxa de 30 capete,aflate pe gardul dinspre aleea centrala. Le-am conceput si realizat eu, au clapeta de reglare pt debit (m-am inspirat din ce-am vazut). Hranitorile si suzetele se pot ridica f. usor odata cu inaltarea stratului de paie.
Tunelul de tratare a dejectiilor este la fel cu un tunel pt compostul de ciuperci, cu podea aerata si ventilatoare centrifugale de presiune medie si debite mari. Aerul exhaustat din grajduri va fi suflat sub gramada de compost (biofiltrare+ compostare). Am doua grajduri, cand scot din unul in celalalt sunt la jumatatea ciclului. Atenuez astfel amplitudinea intrarilor si iesirilor din ferma


marturiseste un cititor al forumului de specialitate agroinfo.ro
Care sistem este mai potrivit, astazi, pentru un investitor in ferme de porci? Daca ati porni o afacere in acest domeniu, ati risca investind intr-un complex intensiv, sau ati incepe treptat, o afacere familiala?

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016