Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dăunători în culturile de oleaginoase: viespea rapiţei - Athalia rosae


Viespea rapiţei este un dăunător specific în majoritatea culturilor de crucifere, precum rapiţa, varza şi muştarul. Adultul are corpul de culoare neagră, cu toracele galben-auriu. Lungimea corpului la insecta adultă este de 5,2 - 9 mm. Antenele sunt formate din 9 articole de culoare neagră, dintre care al treilea este cel mai lung (C. Manolache, A. Săvescu).
La apariţie, larva are corpul verde şi capul negru, cu o lungime de 15-18 mm. În ultimul stadiu larvar culoarea se schimbă în cenuşiu. Cele trei stadii prin care insecta trece până la stadiul de adult, respectiv eonimfa, pronimfa şi nimfa, se caracterizează prin culoarea cenuşie sau vineţie a corpului. Viespea rapiţei iernează în stadiul de eonimfă, într-un cocon la 10-15 cm în sol.

Primăvara adulţii apar la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. La numai o săptămână de la apariţia adulţilor, viespea rapiţei depune primele ouă, pe marginea frunzelor de rapiţă sau a altor plante din familia cruciferelor. Pe frunze apar, astfel, mici pustule rotunde, pe epiderma inferioară. După 6-13 zile apar primele larve care încep să se hrănească din frunza respectivă.

O a doua generaţie de insecte este aşteptată să apară la mijlocul verii, în luna iulie, sau în toamnă dacă vara va fi secetoasă. Cele mai mari pagube în culturi le produc larvele acestei celei de-a doua generaţii, care se hrănesc cu plantele tinere, din culturile înfiinţate toamna.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016