Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Expertii lanseaza ingrijorari privind noua Lege a vanatorii

expertii-lanseaza-ingrijorari-privind-noua-lege-a-vanatorii

Expertii SOR lanseaza un set de ingrijorari veridice cu privire la noua Lege a vanatorii si fondului cinegetic.


"Noua forma a legii prevede doua modificari importante care, odata intrate in vigoare, vor avea efecte majore asupra biodiversitatii. Prima modificare vizeaza renuntarea la sistemul de cote de vanatoare anuale pentru speciile de pasari migratoare si inlocuirea acestuia cu un numar maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vanator. Cea de-a doua modificare vizeaza diminuarea timpului de stagiatura necesar dobandirii calitatii de vanator. Societatea Ornitologica Romana a sesizat pe 10 noiembrie 2021, printr-o scrisoare oficiala Administratia Prezidentiala in legatura cu aceste aspecte. Ii solicitam presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge noua Lege a vanatorii care poate produce efecte dezastruoase asupra biodiversitatii. Asa cum atrageam atentia si in comunicatele anterioare, proiectul de lege propune renuntarea la sistemul de cote anuale pentru speciile de pasari vizate si inlocuirea acestuia cu un numar maxim admis pe zi, din fiecare specie, pentru fiecare vanator", se arata intr-un comunicat de presa al SOR.
 
Conform specialistilor, pentru a determina in mod teoretic efectivele de pasari recoltate la care se poate ajunge, s-a inmultit numarul de exemplare admise cu numarul de zile in care vanatoarea este permisa si cu fondurile pe care era permisa recoltarea respectivei specii in sezoanele precedente.
 
"Calculele s-au realizat cu doar un vanator per fond de vanatoare pentru fiecare dintre speciile de pasari, iar mai jos sunt doar cateva exemple. Astfel, daca in forma initiala a legii, pentru specia garlita mare (Anser albifrons) exista o cota anuala de circa 50.000 de indivizi, in noua forma adoptata de catre Camera Deputatilor aceasta cota anuala este inlocuita cu o cota zilnica de 10 exemplare pentru fiecare vanator. In acest fel s-a estimat ca pentru garlita mare intr-un sezon de vanatoare in noua forma se poate ajunge teoretic la o cifra de 865.920 de exemplare recoltate, adica de peste 17 ori mai multe decat in forma initiala a legii. Situatia este la fel de ingrijoratoare si pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil: turturica (Streptopelia turtur). Aceasta a inregistrat un declin accentuat in Europa in ultimele decenii, fapt pentru care a dobandit statutul de specie vulnerabila atat la nivel european, cat si global. Cota de vanatoare in sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. In noua formula, se poate ajunge la 900.000 de exemplare. Situatia e similara si pentru o specie care se poate confunda cu usurinta cu alte specii care nu sunt admise la vanatoare: ciocarlia de camp (Alauda arvensis). Cota dupa vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare ce pot fi colectate. In forma actuala se poate ajunge la 1.141.950 exemplare. Iar exemplele pot continua...", sustine directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In acest context, SOR a solicitat respingerea acestui proiect de lege inca din momentul in care se afla la Senat, prin adrese catre comisii, catre grupurile parlamentare, catre institutiile-cheie, direct catre senatori si deputati si a atras atentia asupra potentialului distructiv al acestor modificari asupra populatiilor de pasari. "Motivul principal pentru care Societatea Ornitologica Romana se opune sistemului de cote zilnice in Romania este ca acest sistem nu prevede o cota maxima de recoltare pe sezon, ci este o functie matematica deschisa care depinde doar de numarul de vanatori din teren. De asemenea, cotele propuse nu provin din studii stiintifice care sa ia in calcul impactul lor pentru populatiile speciilor cinegetice si nici din studiile care sunt cerute (OUG 57/2007, anexa 8) pentru asigurarea protectiei, managementului si utilizarii durabile a populatiilor speciilor de pasari", precizeaza sursa citata.
 
Referitor la stabilirea cotelor anuale de vanatoare si la pregatirea de care trebuie sa beneficieze cei care practica vanatoarea in teren, SOR sustine: calcularea unor cote anuale de recolta bazate pe metode stiintifice care sa nu afecteze semnificativ populatiile speciilor de pasari admise la vanatoare; Cota 0 pentru orice specie care dobandeste un statut de conservare de specie periclitata conform IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii) la nivel national, european sau global; reducerea cotelor pentru speciile care au o tendinta populationala descrescatoare; dobandirea dreptului de vanator dupa un stagiu de un an de cursuri de recunoastere a speciilor cu pregatire atat practica, cat si teoretica si sustinerea unui examen acreditat, pe langa obligatiile care sunt cerute in prezent in Legea vanatorii; implementarea unor solutii informatice de monitorizare a activitatii de vanatoare, in care sa fie inregistrate si autentificate recoltele zilnice.
 
Un alt punct important inclus in noua Lege a vanatorii este reducerea perioadei de stagiu pentru obtinerea permisului de vanator, de la un an la sase luni, subiect pe marginea caruia, in ultimii ani, SOR a atras atentia in repetate randuri ca "o astfel de prevedere reprezinta un factor suplimentar de pericol atat pentru speciile protejate, cat si pentru speciile admise la vanatoare".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.86 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016