Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gandacul lucios al rapitei - Meligethes aeneus


Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus) ataca atat rapita, cat si alte specii de crucifere precum mustarul, varza, conopida, ridichi.

Daunatorul este periculos in toate stadiile de dezvoltare. Astfel, adultul se hraneste cu anterele si petalele florilor nedeschise ale plantelor, iar larvele consuma, de asemenea, anterele, polenul, uneori si petalele. Data fiind aceasta apetenta a gandacului pentru organele florale, cele mai mari daune se inregistreaza in cadrul culturilor semincere si melifere.


Descrierea speciei
Adultul are corpul alungit, turtit, de forma dreptunghiulara, de culoare neagra sau verde inchis, cu luciu metalic, pe partea dorsala. Tibiile anterioare sunt dintate, iar picioarele anterioare sunt caramizii. Dimensiunea adultului este de 1,5 - 2,7 mm.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Larva gandacului lucios are culoarea alba, cu o lungime de maxim 4 mm.

Specia prefera zonele de padure, mai racoroase si umede, si atacul este mai puternic in primaverile care intrunesc aceste conditii: temperaturi scazute si precipitatii bogate.

Adultul ierneaza la liziera padurilor, in sol, la o adancime de cativa centimetri. Ies din sol primavara, in luna aprilie, si se hraneste cu florile plantelor spontane sau cultivate. Femelele isi depun ouale in interiorul butonilor florali. Incubatia dureaza 4-14 zile, perioada dupa care apar larvele, care se hranesc din interior cu organele florii. Ajuna la maturitate, dupa 3-4 saptamani, larva perforeaza bitonul floral si coboara in sol, unde se transforma in nimfa, stadiu in care ramane 10-22 zile. Adultii apar in luna iulie si, dupa o perioada scurta de hranire, se retrag in sol pentru hibernare.

Intreg stadiul de dezvoltare al insectei, de la ou pana la adult, dureaza 1-2 luni. Temperatura optima pentru Meligethes aeneus este de 15 grade Celsius.

Masuri de prevenire a aparitiei atacului gandacului lucios al rapitei
  • Dupa recoltarea culturilor de crucifere, se recomanda efectuarea araturilor, pentru distrugerea adultilor hibernanti;
  • Semanarea culturilor cat mai timpuriu, pe terenuri bine lucrate;
  • Tratamente cu insecticide organofosforice.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016