Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gandacul rosu al rapitei - Entomoscelis adonidis
Adultii gandacului rosu ataca in toamna plantele tinere, rozand limbul frunzelor. Atacul poate fi devastator in aceasta etapa, putand sa distruga complet culturi intregi de rapita. La plantele mai bine dezvoltate sunt atacate initial frunzele tinere, de la baza tulpinii. Limbul frunzelor este consumat, nervura centrala ramane insa intreaga, acesta fiind un simptom caracteristic. In primavara, plantele sunt atacate atat de noua generatie de adulti, cat si de larvele acestora.
Cum recunoastem gandacul rosu
Adultul are culoarea rosu-caramiziu, neagra pe partea ventrala. Elitrele prezinta o dunga neagra, median, si o alta dispusa pe linia de sutura. Capul prezinta si el o pata de culoare de neagra.
Larvele sunt de culoare galbena, la iesirea din ou, si devin brune dupa un interval de doar 4-5 ore culoare care se pastreaza pana la incheierea acestui stadiu de dezvoltare. Din acest motiv sunt numite "larve gri". Larvele ating o dimensiune maxima de 15 mm.
Aparitia larvelor este legata de temperaturile inregistrate primavara - ouale de Entomoscelis adonidis eclozeaza la un minim 3 grade Celsius, iar larvele raman grupate, in "cuiburi", pana la depasirea pragului de 6-8 grade Celsius.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Larvele se hranesc similar cu adultii, atacand parenchimul frunzelor si lasand nervurile intacte. Se hranesc vreme de 40-60 de zile, cat dureaza stadiul larvar. larvele se retrag apoi in sol, la 3-5 cm, unde se transforma in nimfa, pentru doua saptamani, stadiu din care vor lua nastere noii adulti.
In conditiile de clima din tara noastra, acestia apar in ultima decada a lunii aprilie. Acestia se hranesc pana in luna iunie, cand, la aparitia temperaturilor ridicate, se retrag in pamant pana in luna septembrie. Gandacul rosu al rapitei are o singura generatie pe an.
Sursa foto: Alexei Alyokhin
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News