Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege pentru bunastarea animalelor vii in timpul transportului in afara UE

lege-pentru-bunastarea-animalelor-vii-in-timpul-transportului-in-afara-ue

Un proiect de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat prin care se introduc noi conditii care sa permita bunastarea animalelor vii in timpul transportului in afara UE.


Proiectul de lege pentru bunastarea animalelor vii in timpul transportului in afara UE este propus "in contextul in care Romania este, la momentul actual, cel mai mare exportator de animale vii din Uniunea Europeana si cel mai mare exportator de oi vii din lume". Totodata, "tinand cont de rezultatul investigatiilor puse la dispozitie de ONG-uri internationale si de necesitatea de a garanta respectarea legislatiei europene si nationale se impune modificare legislatiei nationale cu privire la exporturile de animale vii din Romania".
 
In prezent, Regulamentul nr. 1/2005 si Regulamentul nr. 1255/1997 sunt aplicabile in Romania. Conventia europeana pentru protectia animalelor in timpul transportului international a fost si ea ratificata in legislatia nationala. In plus, art. 16 din Legea nr. 205/2004 garanteaza protectia si bunastarea animalelor in timpul transportului. 
 
Initiatorii arata ca in ciuda multiplelor acte la care Romania a aderat, la imbarcare "sunt cazuri cand animalelor li se aplica un tratament brutal, pe durata transportului si la descarcare la destinatia finala". O investigatie ampla descoperit ca:
  • in cazul exporturilor rutiere, "animalele au fost inghesuite in camioane supraaglomerate, la temperaturi cuprintre intre 35 si 44 de grade";
  • "timpul mediu de asteptare in interiorul frontierei turcesti pentru loturile romanesti a fost mai mare de 16 ore" pe timp de canicula;
  • "din cauza stresului termic, foarte multe animale au murit pana sa ajunga la destinatie";
  • "oile nu au fost tunse in perioada caniculei";
  • "80% din totalul camioanelor inspectate care contineau animale din Romania au avut probleme cu sistemul de hidratare, iar 75% dintre camioanele inspectate aveau si probleme suplimentare cu ventilatia".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru a preintampina astfel de situatii, initiatorii propun, punctual, urmatoarele modificari:
  • conformarea cu legislatia internationala in materie cu scopul garantarii bunastarii animalelor in timpul transportului catre tari terte UE;
  • sprijinirea exportatorilor de animale vii din Romania, prin crearea cadrului legislativ necesar contractarii unui medic veterinar pe durata transportului catre tari terte UE;
  • asigurarea controalelor sanitar-veterinare a tuturor animalelor care sunt exportate din Romania catre tari terte UE pe toata durata transportului;
  • crearea bazei legale pentru introducerea in noul PNDR post 2020 a unei masuri de bunastare dedicata bovinelor si ovinelor care sa ajute exportatorii sa achite valorile contractelor incheiate cu medicii veterinari insotitori de animale vii pe durata transportului de lunga durata in tari terte.
 
Concret, transporturile de animale vii de lunga durata catre tari terte UE, destinate sacrificarii sau reproductiei, vor fi asistate de un medic veterinar de libera practica pe intreaga durata a unei calatorii. Acesta va fi contractat de operatorul economic care efectueaza exportul de animale vii. Competentele medicului veterinar insotitor vor trebui certificate decatre Colegiul Medicilor Veterinari printr-un certificat. Daca transportul depaseste 1000 de capete, atunci medicul poate contracta tehnicieni veterinari care sa il sprijine pe durata transportului.
 
Initiatorii anticipeaza un cost de 1000 de euro net si alte cheltuieli per medic veterinar contractat.
 
Proiectul de lege de-abia a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat si nu se afla in procedura de urgenta. In aceasta situatie, Camera Deputatilor are votul decizional. 
 
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere pentru B412/2019.
 
Sustinatorii acestui proiect de lege sunt: Citu Florin-Vasile - senator PNL; Antal István-János - deputat UDMR; Ardelean Ben-Oni - deputat PNL; Baisanu Stefan-Alexandru - deputat ALDE; Bica Danut - deputat PNL; Bumb Sorin-Ioan - deputat PNL; Calista Mara-Daniela - deputat PNL; Chereches Florica - deputat PNL; Csoma Botond - deputat UDMR; Fador Angelica - deputat PNL; Gheorghe Tinel - deputat PNL; Ghilea Gavrila - deputat PNL; Giugea Nicolae - deputat PNL; Heius Lucian-Ovidiu - deputat PNL; Ionescu George - deputat PNL; Ionita Antoneta - deputat PNL; Leoreanu Laurentiu-Dan - deputat PNL; Magyar Loránd-Bálint - deputat UDMR; Moise Costin-Sebastian - deputat PMP; Neagu Nicolae - deputat PNL; Nicoara Romeo-Florin - deputat PNL; Olar Corneliu - deputat PNL; Oros Nechita-Adrian - deputat PNL; Pale Danut - deputat PSD; Popescu Nicolae-Daniel - deputat USR; Romanescu Cristinel - deputat PNL; Sebestyén Csaba-István - deputat UDMR; Sighiartau Robert-Ionatan - deputat PNL; Siscu George - deputat PNL; Sitterli Ovidiu-Ioan - deputat Independent; Stefan Ion - deputat PNL; Stirbu Gigel-Sorinel - deputat PNL; Stroe Ionut-Marian - deputat PNL; Tabugan Ion - deputat ALDE; Todoran Adrian-Mihaita - deputat PMP; Turcan Raluca - deputat PNL.
 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016