Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mierea romaneasca autentica, disponibila doar la targurile de profil
Poducatorii spun ca mierea certificata de Asociatia Crescatorilor de Albine lipseste din marile magazine, din cauza discount-urilor mari pe care le impun retailerii.
„Daca va duceti in magazine si luati aproape toate borcanele si firmele, putine gasiti sa nu aiba amestec. In momentul in care noi venim doar cu miere romaneasca, care nu este amestecata cu altceva, hipermarketurile nu ne vor primi, pentru ca ne cer discounturi extraordinar de mari, care nu sunt concurentiale. Ele ajung chiar si la 45-50%", a declarat Razvan Coman, directorul Complexului Apicol Veceslav Harnaj, la Targul National al Mierii.
El sustine ca este imposibil ca mierea pe care o vand unele magazine sa coste numai 9 lei kilogramul, in conditiile in care pretul en-gros este de 8,5 lei, si explica intreg procesul pana cand ajunge mierea pe raft.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
„Un borcan de 900 de mililitri inseamna un kilogram de miere. Imaginati-va ca pretul unui kilogram de miere la en-gros este de 8,5 lei. Gasiti acum in magazine, de vreun an de zile incoace, la 9 lei. Cum poate fi aceea miere? Imaginati-va ca avem transport de probe, pentru a le face analizele sa vedem daca sunt bune. Dupa aceea, analizele interne, uzinale, analize efectuate la un laborator acreditat. Mergem mai departe, in Romania nu exista laboratoare care sa ne faca analize pe organisme modificate genetic, pe o gama intreaga de pesticide, ca sa nu mai vorbesc de neonicotinoide. Dupa toate acestea, mierea fiind buna, intra in procesul de achizitie si se filtreaza pentru a scoate din ea diverse impuritati, aripi, picioruse de albina, ceara, etc.... Urmeaza imbutelierea, etichetarea, transportul catre distribuitor si distribuitorul. In aceste conditii, cum puteti dvs. sa-mi puneti un borcan de 900 de mililitri cu miere, pe care l-am achizitionat cu 8,5 lei, sa-l puneti pe raft cu 9 lei?”, intreaba retoric Razvan Coman.
Raspunsul vine insa tot de la seful Combinatului Apicol: „Iau kilogramul de miere, mai iau inca cinci kilograme de miere din China, care vine la jumatate de pret, chiar si mai jos, le amestec, in proportie 10-20% miere din Romania, iar restul din China si astfel pot pune la raft cu 9 lei”.
In opinia reprezentantilor ACA, singura solutie pentru rezolvarea acestor probleme este ca legislatia sa nu mai permita amestecul, cupajarea. „Important este sa nu se mai amestece miere. Sa se spuna: asta e miere din Romania, asta din China si sa lasam consumatorul sa aleaga, daca vrea acel produs, indiferent de unde o veni. Din pacate consumatorul se uita la pret, nu stie daca e sau nu miere”, a adaugat presedintele ACA, Ioan Fetea.
„Vreau sa informez apicultorii si consumatorii ca exista in dezbatere in Parlamentul Romaniei Legea apiculturii, in care am solicitat sa nu se mai faca aceasta cupajare, dar nu e posibil, pentru ca directiva europeana permite acest lucru. Am solicitat insa obligativitatea de a trece pe eticheta tara de provenienta a mierii si procentul de amestec, astfel incat consumatorul sa aleaga el ceea ce doreste sa consume”, a precizat Fetea.
El a subliniat ca numai prin analize specializate se poate cunoaste cu exactitate daca mierea de pe rafturile magazinelor este curata, iar orice alte verificari empirice nu pot confirma valoarea nutritiva si calitatea mierii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi