Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O paine va ajunge sa coste un euro?
Cu cateva zile in urma presa internationala a publicat o informatie privitoare la un document al Fondului Monetar International in care se recomanda ca una din solutiile de depasire a crizei financiare de catre noile state membre ale Uniunii Europene adoptarea mai rapida a monedei euro. Asa cum am aratat si in unele articole anterioare, sunt sceptic cu privire la posibilitatea punerii in practica a unei asemenea masuri, avand in vedere, pe de o parte, reticenta (ca sa nu spun chiar opozitia) tarilor membre cele mai importante ale zonei euro si, pe de alta parte, dificultatile de ordin formal si practic. Nici unul din noile state membre ramase in afara zonei euro nu indeplineste in acest moment criteriile de convergenta nominala impuse prin Tratatul de la Maastricht, iar modificarea acestor prevederi ar fi complicata, de durata si pana la urma foarte improbabila.
M-au surprins insa unele din comentariile facute pe marginea unei astfel de eventualitati. Cineva se temea ca, pierzand controlul asupra tiparirii monedei, riscam sa ramanem fara bani si la mana strainilor, intrebandu-se chiar cum vor mai fi platite salariile. Este ca si cum cetatenii din Cluj ar fi ingrijorati ca raman fara lei intrucat Banca Nationala se afla la Bucuresti!
Una dintre temerile exprimate merita totusi a fi examinata mai indeaproape. Este vorba de posibilitatea ca preturile sa creasca, ajungand, asa cum exemplifica cineva, ca o paine sa coste un euro, ca la Paris, respectiv peste patru lei la cursul de astazi. Aceasta temere s-a manifestat in toate tarile care au adoptat moneda unica, indiferent de momentul cand acest lucru s-a petrecut. Desi au aparut multe articole emotionale despre socul pe care l-au avut grecii sau portughezii cand au descoperit ca trebuie sa plateasca mai mult pentru unele articole de consum zilnic o data ce au trecut la euro, statisticile nu confirma cresteri semnificative de preturi asociate adoptarii monedei unice. S-a constatat insa ca dupa intrarea efectiva in circulatie a euro, in 2002, a aparut o diferenta semnificativa intre indicele preturilor masurat de statistica si inflatia perceputa de populatie, aceasta din urma fiind mai mare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Romania Libe
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura