Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pâinea la români: 25% făină, 75% evaziune


"Evenimentul zilei" dă startul unui serial despre semnificaţia pâinii pentru români, într-un an de criză, o radiografie a industriei în care evaziunea a devenit lege şi peste care "plutesc" scumpiri. Pâinea la români, dincolo de simbol, de renumele de "cel mai de bază aliment de bază", e astăzi un produs cu mult mai multe "in gredinte" decât făina. Pâinea la români este şi o industrie cu peste 5.000 de afaceri înregistrate oficial şi cu o evaziune fiscală de 75%.
Industria "coace" un miliard de euro anual, câştigat doar din evaziune. Pâinea mai înseamnă azi şi ştiri despre scumpiri cu până la 30%. Înseamnă dezbateri televizate despre mişcările sociale care ar rezulta din aceste scumpiri, în seamnă veşti despre "salvarea" sau "condamnarea" consumatorului în funcţie de ce se va decide la Cotroceni, zilele acestea, cu privire la legea votată "din greşeală", în baza căreia TVA s-ar reduce de la 24% la 5% pentru produsele de bază.

EVZ vă propune, începând de azi, un serial despre pâinea la români în plină criză. Dincolo de indicatorii economici, există poveştile unor oameni simpli, afectaţi de toate zvârcolirile de pe piaţa pâinii. Există povestea unui băcăuan fericit pentru că a câştigat pâine pe viaţă. Sau imaginile de la cozile la pâine care nu au dispărut, ci s-au ascuns în zone sărace, acoperite de blocuri gri.

O radiografie a industriei scoate la iveală destui "monştri". Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan), spune că, potrivit datelor organizaţiei, în România există 5.000 de producători oficial înregistraţi. Pentru că "aici e ca în «Ţara Minunilor»". "Oricine face afaceri cu pâine aici. Cântăreţi, fotbalişti, medici, ce doreşti şi ce nu. Numai oamenii de specialitate n-au făcut afaceri cu pâine", arată Popescu. Nu neapărat pentru că ar fi profitabil, ci pentru că românii cred că "azi fac pâine, azi o vând, mâine încasează banii".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Ceea ce prinde numai la aceia care fac evaziune. Şi asta e în contextul în care a crescut şi TVA, de la 19% la 24%, şi s-a încurajat evaziunea. Doar în primele trei luni de când s-a introdus noua taxă, iulie-august- septembrie, vânzările noastre au scăzut cu 15% în condiţiile în care preţul pâinii nu s-a modificat nici măcar cu diferenţa de 5% de la TVA", adaugă Aurel Popescu.

După date statistice, românii mănâncă aproximativ 24 de kilograme de pâine, de om, pe an. "Adică 1/3 din media europeană. Dar, după datele noastre, românii mănâncă 102-103 kg/om pe an. Aşa că diferenţa de vânzare e clar în evaziune fiscală", explică Popescu.

Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), crede că, după ’90, românii s-au "aruncat" în afaceri cu pâine "ca bezmeticii". "Noi încă nu am ieşit din nebunia asta, cu fascinaţia de a deveni patron. Tentaţia a fost extrem de mare. Mai ales în domeniul panificaţiei, unde e foarte uşor să faci evaziune", spune Marin.

Apoi, criza e conomică a lovit şi afacerile cu pâine. Multe au dat faliment. "Au fost lovite în ce priveşte resursele financiare destinate menţinerii unei afaceri", spune Viorel Marin. "Au murit" creditele, oamenii n-au mai putut investi. "Toţi suferă! Marea majoritate a producătorilor nici nu ştiu dacă mai produc la 20-30% din capacitate. Restul stagnează", conchide Marin.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016