Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe scurt, despre apicultură


miere-fagureApicultura este o activitate importantă care contribuie la protecţia mediului ambiant şi la producţia agricolă şi forestieră, prin activitatea de polenizare a albinelor.

Caracterizarea produselor apicole ca fiind obţinute după metodele de producţie ecologică este strâns legată atât de tratamentele aplicate stupilor, cât şi de calitatea mediului înconjurător. Această caracterizare depinde, de asemenea, de condiţiile de extragere, prelucrare şi depozitare a produselor apicole.


În cazurile în care un operator administrează mai multe unităţi apicole aflate în aceeaşi zonă, toate unităţile trebuie să respecte cerinţele din prezentele norme metodologice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Perioada de conversie este de un an. În timpul acestei perioade ceara pentru ramele noi trebuie să provină din unităţi acreditate în agricultura ecologică, şi ceara de pe vechile rame trebuie să fie înlocuită pe măsura posibilităţilor naturale.
Stupii trebuie să fie formaţi prin diviziunea coloniilor deja acreditate ca fiind ecologice sau prin achiziţionarea de colonii ecologice sau de stupi ecologici exceptând cazul în care nu sunt astfel de albine (derogare până în data de 24/08/2002) sau în caz de mortalitate ridicată. În acesta caz derogatoriu perioada de conversie este de un an.

Derogări pentru reînnoirea stupilor: 10% pe an din regine sau din roiuri fără perioadă de conversie dacă se folosesc stupi ce au rame cu ceară ecologică.

Amplasarea stupilor: trebuie să garanteze, pe o rază de 3 km, o sursă naturală compusă în proporţie mai mare de 50% din nectar (în principal), mielat şi din polen ce provin din culturi din agricultura ecologică, din flora spontană sau din culturi de tip MAE cu acţiune redusă asupra mediului.

Alimentaţia: roiurile trebuie să dispună de rezerve de miere şi de polen pentru a trece iarna. Alimentaţia artificială cu miere ecologică nu este autorizată decât dacă au fost condiţii climatice excepţionale.

Dacă nu există riscuri de cristalizare a mierii, se poate folosi sirop de zahăr sau melasă ecologice doar cu titlu derogatoriu, cu autorizaţia de la organismul de control, în limita a 7 kg SU pe stup pe perioada a două ierni, putând ca această cantitate să ajungă la 10 kg în zonele de munte, zone cu climat continental sau zone tradiţionale cu miere de brad.

Profilaxie şi tratamente medicale: produsele homeopatice şi fitoterapeutice trebuie să fie folosite cu prioritate faţă de produsele alopatice. Dacă se face un tratament alopatic coloniile tratate trebuie să fie izolate şi să treacă printr-o perioadă de conversie de un an după ce s-a înlocuit ceara cu ceară ecologică.

În caz de infestare cu parazitul Varroa jacobsoni, acidul formic, lactic şi acetic cât şi mentolul, timolul, eucaliptolul şi camforul pot să fie utilizate. Utilizarea acidului oxalic este interzisă chiar şi ca produs de curăţire pentru rame.

Procedee de preparare a mierii şi a produselor de stup:

1. Recolta şi intervenţiile:

Cu ocazia vizitelor, a recoltei şi a manipulării ramelor, sunt autorizate doar tehnicile care folosesc fumul sau combustibili organici nepoluanţi, orice alt procedeu cum este scuturarea sau perierea ramelor, capcanele pentru albine şi suflarea aerului sunt interzise.

Produse interzise: fenolul, nitrobenzenul, esenţa de migdale amară, sfoara de sisal (agave de mexic) sau orice alte produse de sinteză, cât şi recoltarea prin distrugerea coloniilor.

2. Extragerea: transfer:

Toate utilajele pentru extragere trebuie să fie apte pentru contactul cu mărfurile alimentare. Tabla, fonta, galvanizarea sunt strict interzise, chiar dacă sunt acoperite de ceară sau de propolis.

Toate sistemele neregenerabile susceptibile de a provoca încălzirea mierii peste 40°C sunt interzise.

3. Condiţionarea intermediară:

Topirea este autorizată la o temperatură mai mică de 40° C, cu controlul H.M.F: procentul maxim admis este de 10 mg/kg pentru mierea în vrac sau în butoi, de 15 mg/kg pentru cea în borcane.

4. Filtratrea, însămânţarrea şi alte procedee:

Tehnologiile care folosesc mijloace fizice sunt autorizate în limita temperaturilor indicate mai sus, şi cu singura condiţie de a nu degrada mierea peste valorile admise de către lege.

5. Stocarea mierii:

Se recomandă o temperatură constantă pentru stocarea produselor finite, în ambalaje cu dop etanş, pentru a evita degradarea mierii peste valorile de referinţă.

6. Prepararea polenului:

Uscarea trebuie să fie făcută la o temperatură mai mică de 40° C. Pentru transferul şi condiţionarea sa, polenul cere aceleaşi materiale ca şi mierea. Stocarea polenului este recomandată să se facă la temperaturi de 4 - 5 °C.

7. Recoltarea şi prepararea lăptişorului de matcă:

Pentru producerea lăptişorului de matcă pot să fie folosite celule artificiale din materiale reutilizabile. Celulele şi toate ustensilele folosite pentru producerea şi recoltarea lăptişorului de matcă trebuie să fie pentru uz alimentar.

Amorsarea celulelor, înainte de introducerea larvelor, trebuie să se facă exclusiv cu lăptişor de matcă din agricultura ecologică. Operaţiunile de recoltare trebuie să fie efectuate în aceeaşi zi cu scoaterea ramelor, ramele luate trebuind să fie păstrate la adăpost de lumină, de uscare şi menţinute la o temperatură mai mică decât cea a coloniei.

Înlăturarea larvelor este obligatorie înainte de orice operaţie de extracţie. Extracţia se poate efectua cu ajutorul unei spatule, a unei pompe de vid sau cu ajutorul unei centrifuge. Lăptişorul de matcă trebuie să fie filtrat în momentul recoltei şi condiţionat în recipienţi alimentari şi de preferinţă din sticlă.

Lăptişorul de matcă trebuie imediat să fie depozitat la frig între + 2°C şi +5 °C.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii5 comentarii

Mărin din Băileşti 2010-11-28 06:27:19

Măi nea Mitică, mă făcuşi praf! Îmi spui să respect legile?! Eu, oricum pe cele obiective le respect,poate şi câteva din cele subiective. Toţi le respectăm. Respectă tu miile de legi, miile de HG-uri, de Hotărâri ale miniştrilor şi chiar ale UE. Vezi bine, cei care le-au dat nu le respectă. Ne îndemni să luăm exemplul albinelor şi să-l ingrijim pe cel ce ne conduce....pupă-l tu pe Boc. Eu nu .Cât despre organizarea şi comportamentul albinelor în stup, au mai încercat mulţi s-o transpuna oamenilor. Nu merge. Albinele sunt nişte insecte.Luaţi-le ca atare.Pentru că pomenişi pe tătucul Lenin , îţi spun: avea dreptate cu privire la "gândirea" albinelor - " ceeace deosebeşte o albină de cel mai prost arhitect e că albina construieşte din instinct, pe când arhitectul mai întâi gândeşte, işi face un plan in minte, apoi trece la construcţie". Cât destre Costinel, dacă se instruieşte şi are şi un pic de pasiune, dragoste pentru albine , nu văd ce l-ar împiedica să devină un adevărat apicultor. Tu eşti veninos!
Sănătate la toată lumea.
Mărin din Băileşti, apicultor.

Istratie Dumitru 2010-11-26 23:49:08

,,LASA NAIBA LEGISLATIA INTERNA SI EU - RO..."
DOMNULE MARIN CARE AI BAUT UN VIN si esti plin de venin, din cap pana in picioare, vai, ce rau gandesti, mai Ioane.
1. Se vede ca sunteti crescut la umbra marii asociatii, confederatii, autonome, indivizibila si atotstiutoare in problemele apiculturii in Romania - ACA Bucuresti si o gramada de filiale Judetene patruzeci doua;
2. Se vede din capul locului ca nu vreti sa respectati legislatia
Romana si Jurisprudenta Europeana. Unde ati invatat, sa cereti banii inapoi. Sunt obligati sa va despagubeasca pentru nestiinta in domeniul fugi de lege pe care au promovat - o cu dumneavoastra;
3. Personal cred ca nu aveti dreptul sa incitati la nerespectarea legii, sa fiti impotriva legislatiei Uniunii Europene;
4. In mod sigur unul din prietenii domniei voastre primesc Bani dupa Legea Europeana, sunt cateva masuri bune si de durata;
5. De ce Albina traieste in - familia de albine, colonia de albine, stup, roi? De ce? Pentru ca sunt respectate de 50 de milioane de ani Legile Naturii, deoarece primeaza la aceste fiinte miraculoase Legea intrajutorarii - nutritiei, ca la c.a.p., pentru ca functioneaza la ele militaria si Legea Justitiei - te - a prins te ,,imbalsameaza cu propolis" si te lasa ca pe Lenin in P-ta Rosie de la Kremlin, primeaza Legea muncii nu a somajului - fiecare munceste dupa posibilitati, din frageda pruncie pana la agonie, respecta Legea Regala - are grije de cel ce - l invata si conduce, o hraneste cu papa domneasca pentru a le fi bine si a putea sa roiasca - inmulteasca, primeaza legea constructiei - ele nu practica legea distrugeri cum o face OMUL.

X. Y. Celor doi pamanteni: Nu va doresc decat sa aveti parte de invatatura legii.
Y de la Bailesti ,,Va garntez,, sunteti un proroc mincinos
X. mai treceti pe la gradinita si intrebati pe doamna educatoare - poate ati lipsit cand erati mic si dansa facea provocarea: Europa e ca Romania Mare plina de ,,canezate si voivodate".
Titel

Mărin din Băileşti 2010-11-26 19:50:57

Pentru Dascălu Costinel. Dacă doreşti să "înfiinţezi stupi", lasă naiba legislaţia internă şi euro şi studiază Manualul Apicultorului scris de un colectiv de apicultori ( vorba lui S Brucan- D-zeu să-l ierte!) de calibru mare; A.B.C...APICOL, vol I şi II, autori: C. L. HRISTEA şi L. S. PĂDUREAN; ALBINELE ŞI...NOI, deC. ANTONESCU şi chiar toată bibliografia cu privire la creşterea şi întreţinerea albinelor, plus nelipsitul abonament la revista ROMÂNIA APICOLĂ. Îţi garantez, vei fi un adevărat apicultor.
De asemenea, testează-ţi reacţia şi rezistenţa la înţepături. Dacă la 5,6,...10,15 înţepături simultane, dobori recordul mondial la viteză... mai gândeşte-te, sau fă-ţi un tratament de imunitate.
Şi , pentru că sunt stupar de când mă ştiu, îţi urez ( vorba Ebei) succesuri!

Nelutu 2010-11-26 16:25:37

Nu este de mirare ca mor albinele cu atitea norme concepute de mintile bolnave ale homosexualilor de la Bruxelles ! Ce cauta Romania in UE ?

dascalu costinel 2010-11-26 14:52:10

doresc sa infiintez stupi. va rog daca se poate sa-mi trimiteti legislatia interna si euro in domeniu

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021".Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Planta aromatica bienala cu tulpina de 60-100 cm ramificata. Fructifica numai in al doilea an de veg ...

Grebla mica aplicata la coasa ca sa aseze in brazda granele cosite. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri in agricultura: 7 idei cu profit garantat in 2021" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016