Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a declarat miercuri (5 ianuarie 2011) că estimează o creştere a preţului pâinii cu până la 12-15% până la finele lunii februarie 2011, unul din principalele motive fiind faptul că România a exportat prea mult grâu şi acum este nevoită să importe materia primă la preţ crescut.
“Dacă toate statele europene au sistat exporturile de grâu, ştiindu-se că este o producţie slabă în 2010, România a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a exportat peste 50% din producţia proprie, deşi ştia că are nevoie de aproape două milioane de tone de grâu pentru panificaţie şi sămânţă. De aceea, noi suntem în situaţia de a importa grâu şi făină. Nu este un lucru rău că se exportă, ci este rău că se importă. Toate statele europene, precum şi cele din jurul nostru, au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriei populaţii (Ucraina, Rusia, Ungaria, Polonia, Germania), nu au exportat niciun gram de grâu, din contră, şi-au menţinut rezervele lor de grâu”, a spus Matei. Ca urmare a importului materiei prime la un preţ de circa 90 de bani kilogramul pe piaţa liberă europeană, brutarii români nu pot vinde pâinea ieftin.
“Problema este gravă. Pot exista acele brutării care folosesc grâu necontabilizat, pentru care nu se plăteşte TVA, care lucrează la negru. Dar brutăriile care vin pe piaţă nu pot lucra la negru, acestea fiind ameninţate de faliment dacă nu cresc preţul”, a explicat Matei. Potrivit preşedintelui FNPAR, pâinea s-a scumpit deja, dar majorarea nu a fost sesizată deoarece la preţul vechi s-a vândut un gramaj mai mic.
“Spre exemplu, în luna septembrie, preţul grâului a fost tot de 0,90 lei kilogramul, dar au găsit o metodă foarte ingenioasă de a scumpi pâinea, respectiv, nu au mai făcut-o de 1.000 de grame, ci de 800 de grame, pe care o comercializau la acelaşi preţ”, a spus liderul producătorilor. Viorel Matei estimează că după pâine se vor scumpi şi alte produse alimentare de bază: zahărul, carnea de pasăre şi cea de porc.
“Dacă toate statele europene au sistat exporturile de grâu, ştiindu-se că este o producţie slabă în 2010, România a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a exportat peste 50% din producţia proprie, deşi ştia că are nevoie de aproape două milioane de tone de grâu pentru panificaţie şi sămânţă. De aceea, noi suntem în situaţia de a importa grâu şi făină. Nu este un lucru rău că se exportă, ci este rău că se importă. Toate statele europene, precum şi cele din jurul nostru, au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriei populaţii (Ucraina, Rusia, Ungaria, Polonia, Germania), nu au exportat niciun gram de grâu, din contră, şi-au menţinut rezervele lor de grâu”, a spus Matei. Ca urmare a importului materiei prime la un preţ de circa 90 de bani kilogramul pe piaţa liberă europeană, brutarii români nu pot vinde pâinea ieftin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
“Problema este gravă. Pot exista acele brutării care folosesc grâu necontabilizat, pentru care nu se plăteşte TVA, care lucrează la negru. Dar brutăriile care vin pe piaţă nu pot lucra la negru, acestea fiind ameninţate de faliment dacă nu cresc preţul”, a explicat Matei. Potrivit preşedintelui FNPAR, pâinea s-a scumpit deja, dar majorarea nu a fost sesizată deoarece la preţul vechi s-a vândut un gramaj mai mic.
“Spre exemplu, în luna septembrie, preţul grâului a fost tot de 0,90 lei kilogramul, dar au găsit o metodă foarte ingenioasă de a scumpi pâinea, respectiv, nu au mai făcut-o de 1.000 de grame, ci de 800 de grame, pe care o comercializau la acelaşi preţ”, a spus liderul producătorilor. Viorel Matei estimează că după pâine se vor scumpi şi alte produse alimentare de bază: zahărul, carnea de pasăre şi cea de porc.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News