Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romapis solicita dezbatere publica pe tema neonicotinoidelor
Apicultorii sustin ca unele utilizari ale celor mai cunoscute trei pesticide pe plan mondial au fost suspendate in UE incepand cu 2014, iar incepand cu 2018 interdictia s-a extins la toate utilizarile acestora in agricultura Uniunii Europene.
"Federatia Romapus isi exprima dezacordul fata de o pozitie a presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, Valeriu Tabara, pe tema pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, prezentata public cu ocazia targului Agralim din luna septembrie. Constatam cu surprindere si dezamagire ca reprezentantul institutiei de referinta a cercetarii romanesti in domeniul agricol se aventureaza in afirmatii care, in opinia noastra, se abat de la probitatea stiintifica pe o tema importanta nu numai pentru sectorul vegetal si apicultura, dar si pentru mediu si sanatatea populatiei”, se mentioneaza intr-un comunicat al Romapis.
Potrivit sursei citate, unele utilizari ale celor mai cunoscute trei pesticide pe plan mondial au fost suspendate in UE incepand cu 2014, iar incepand cu 2018 interdictia s-a extins la toate utilizarile acestora in agricultura Uniunii Europene.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
„Interdictia are la baza recomandarea EFSA, organismul stiintific consultativ oficial al UE pe acest subiect. Demonstrarea efectului nociv al acestor pesticide asupra insectelor polenizatoare si a mediului s-a facut prin sute de lucrari stiintifice girate de institutii de prestigiu din intreaga lume, in urma unor cercetari foarte elaborate. Cu toate acestea, Guvernul Romaniei a emis derogari de la legislatia europeana prin care a permis folosirea neintrerupta a acestor otravuri in toata aceasta perioada si intentioneaza continuarea acestei practici si in anii urmatori. Consideram ca pozitionarea ASAS, for stiintific care ar trebui sa manifeste obiectivitate si profesionalism in privinta unei teme atat de importante a lumii contemporane, de partea industriei pesticidelor, fara o argumentare serioasa, reprezinta abdicarea de la principii de baza ale cercetarii stiintifice, incurajand astfel practici agricole cu efecte grave asupra mediului, economiei si societatii romanesti”, atrage atentia ROMAPIS.
In acest context, federatia lanseaza un apel Academiei de Studii Agricole si Silvice Gh. Ionescu-Sisesti pentru organizarea unei dezbateri publice pe tema oportunitatii si necesitatii utilizarii neonicotinoidelor in agricultura Romaniei.
„Solicitam argumentarea clara a pozitiei exprimate public de dl. Valeriu Tabara, presedinte ASAS, pe tema neonicotinoidelor, in prezenta reprezentantilor agricultorilor, apicultorilor, mediului academic, organizatiilor pentru protectia mediului si a presei. Romapis isi exprima disponibilitatea pentru a contribui cu tot ce poate la organizarea evenimentului propus mai sus”, se mai arata in comunicat.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi